10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

Hoofdmacht naar Mali

De hoofdmacht van de Nederlandse militairen die in Mali deelneemt aan de vredesmacht van de Verenigde Naties is deze week vertrokken. Het gaat om 100 man. 

“Ik wens jullie veel krijgsmansgeluk”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bij het vertrek op Vliegbasis Eindhoven. Volgens hem wacht de commandant van de VN-missie generaal-majoor Jean Bosco Kazura met smart op de komst van de Nederlanders. Zij gaan hem helpen een goed beeld van de omgeving te krijgen door het verzamelen, verwerken en interpreteren van inlichtingen.

Commando’s

Middendorp noemde de special forces daarbij het meest in het oog springend. Deze commando’s zijn gespecialiseerd in het inwinnen van inlichtingen in gevaarlijk gebied. Maar hij sprak ook over het belangrijke werk van de vliegers, analisten en het ondersteunende personeel, zoals genisten, logistieke specialisten en techneuten.

De meeste militairen worden ingezet in de omgeving van de Malinese stad Gao. Daar werd de afgelopen tijd hard gewerkt aan de bouw van het Nederlandse kamp. Momenteel stroomt het materieel binnen. Ook op het hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako gaan de Nederlanders aan de slag.

Niet zonder gevaar

“Een uitdagende klus”, zo bestempelde Nederlands hoogste militair de uitzending. En eentje die zeker niet zonder gevaren is. Middendorp: “De terroristen die we in beeld gaan brengen, bieden mogelijk weerstand aan onze aanwezigheid. Daarom zetten we jullie ook in. Omdat niemand ander een dergelijke klus kan klaren. De missie in Mali vangt nu echt aan.”

Nederland levert voorlopig tot eind 2015 een militaire bijdrage aan de Multidimensional Intregrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).