Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant-1 Dave de Vaal

infographic

2 helikopters, 5 tankautospuiten, 2 commandoauto’s en een bergingstank. Defensie liet afgelopen weekeinde bij de brand op het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn spierballen rollen om de grote natuurbrand te bestrijden. Zo’n 350 hectare natuurgebied raakte door de brand beschadigd, een kleine 10 procent van het totaal.

Een Chinook- en een Cougar-transporthelikopter voerden op 2e Paasdag blusvluchten uit. Met zogeheten bambibuckets, grote waterzakken, stortten de Defensieheli’s duizenden liters water uit boven de verschillende brandhaarden. Per drop lost de Chinook ongeveer 7.000 liter. De Cougar is goed voor zo’n 2.500 liter bluskracht.

Sergeant-majoor Paul Hulscher van het Mobile Air Operations Team coördineerde vanaf de grond de inzet van de blushelikopters. “Ik vertaal het plan van de brandweer naar de heli’s”, legt hij uit. “Zo maken ze bijvoorbeeld stoplijnen, zodat het vuur niet verder kan. Ook kunnen we met de heli’s ook op de moeilijk bereikbare plekken komen. Heel wat blusvoertuigen zijn vast komen te staan in de moerasachtige gebieden.”

x
“Bos- en heidebranden zijn voor ons op de schietterreinen dagelijkse kost.”

Blusvoertuigen

Behalve de 2 helikopters rukte Defensie ook uit met blusvoertuigen van zowel het Infanterie Schietkamp in Harskamp (ISK) als het Artillerie Schietkamp (ASK) in ‘t Harde. Het ISK stuurde 3 tankautospuiten en 1 commandoauto. Het ASK zette 2 tankautospuiten, 1 waterwagen en 1 commandoauto in. Ook een graafmachine en een bergingstank leverden ondersteuning. Ze ruimden bomen, verzetten grond en trokken gestrande voertuigen los.

“Bos- en heidebranden zijn voor ons op de schietterreinen dagelijkse kost”, zegt Dick van Hoorn, commandant van een van de blusploegen op het ASK. “Onze jongens doen niet anders. We brengen hier dus een schat aan ervaring in. En of we die op het ASK inzetten of bij de buren, dat maakt niet uit.”

x
“Door de combinatie van de droogte en de harde wind ging het vuur op sommige plaatsen echt als een sneltrein.”

Sneltrein

5.000 liter water per brandweerwagen, 2 bluskanonnen (zogeheten monitors) op het dak en 1 bumpermonitor met een bereik tot 60 meter. Keer 5. Kortom, de bedrijfsbrandweer van de Defensie schietterreinen levert de civiele collega´s aardig wat extra. En dat was hard nodig ook, stelt Ron Voois, postcommandant van de brandweer op het ISK. “Door de combinatie van de droogte en de harde wind ging het vuur op sommige plaatsen echt als een sneltrein.” Maandagavond was het vuur onder controle. De civiele brandweerkorps waren nog tot halverwege de week bezig met nablussen.

x