03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

Nederland kleurt groen

Landmachtdagen 'nieuwe stijl' in jubileumjaar

x

Militairen van de Koninklijke Landmacht hebben 23 april op 200 locaties activiteiten uitgevoerd, variërend van demonstraties tot steunverlening aan burgerinitiatieven. Daarnaast openden scholen hun deuren om de landmacht aan de jeugd voor te stellen. Zo gaf het jubilerende krijgsmachtdeel de jaarlijkse open dagen een nieuw gezicht.

Door de nieuwe opzet hoopt de landmacht nieuwe fans te trekken en de kosten binnen de perken te houden. Vroeger reisden geïnteresseerde burgers voor de Landmachtdagen naar een kazerne. In het jaar dat de landmacht 200 jaar bestaat, werden de rollen voor het eerst omgedraaid.
Naast een show of force zetten militairen zich van Maastricht tot Leeuwarden in voor goede doelen. In het Drentse Nieuwlande werkte 43 Gemechaniseerde Brigade bijvoorbeeld aan een bijzondere taak. Een onderduikershol, waar onder andere verzetsheld Johannes Post heeft gezeten, werd in ere hersteld.
De oorspronkelijke bouwer, Max Léons, onthulde zelf op 23 april het informatiebord. De verzetsstrijder (92) benadrukte het belang: “Een fantastisch initiatief, voornamelijk naar de jonge generatie. De historie leeft op deze manier voort. Want belangrijker dan alle kapitaal en luxe in de wereld, is vrijheid.”

x
Minister-president Mark Rutte feliciteerde de Koninklijke Landmacht in een filmpje op zijn Facebook-pagina.

https://www.facebook.com/photo.php?v=695801907148191&set=vb.166039216791132&type=2&theater

Gratis leden Jeugdsportfonds

Op locaties hielpen militairen van de landmacht sportverenigingen. Daar sneed het mes echter wel aan twee kanten. De verenigingen stelden als tegenprestatie gratis lidmaatschappen aan het Jeugdsportfonds ter beschikking om jeugd in achterstandsituaties een sportkans te geven.

Eric Meppelink, voorzitter van The Derrick Crossers in Schoonebeek: “De drempel om bij ons te fietscrossen, is erg laag. Ieder kind kan op de baan zijn energie kwijt. KL200 leeft hier enorm. Gisterenavond wilden de kinderen al vroeg naar bed omdat ze wisten dat de militairen vandaag kwamen klussen.”

‘Vuurgevecht’ in Den Haag

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert bezocht in gezelschap van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif de festiviteiten in Den Haag. Nietsvermoedende burgers keken verschrikt op toen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in hartje Den Haag een ‘vuurgevecht’ aangingen met terroristen. De Kruif kon de in scene gezette voorstelling wel waarderen. Hij toonde zich positief over de nieuwe opzet van de Landmachtdag.