01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

Nieuws in beeld

Modder

Natte voeten en moddervlekken op je sportkleding waren gegarandeerd vorige week in Oirschot. Ruim 1.700 sportievelingen bedwongen rennend, klauterend en zwoegend een parcours van 10 kilometer en 16 (militaire) hindernissen. De Army Urban Run ging deels over het kazerneterrein maar ook door het slopende mulle zand van het naastgelegen oefengebied. Foto: Evert-Jan Daniels

Inzetbare marinevloot

Schilderachtige taferelen voor de Schotse kust. Voor de internationale oefening Joint Warrior werden meer dan 30 schepen, 35 helikopters en 13.000 militairen ingezet. De Nederlandse marinevloot deed met 7 schepen, 2 helikopters en 805 militairen mee om zich inzetbaar te houden voor missies in NAVO-verband. Foto: korporaal-1 Hille Hillinga

Brand

Een mooi beeld bij een veel minder mooie situatie. Op de Hoge Veluwe woedde afgelopen weekeinde een fikse brand. De civiele hulpdiensten riepen de hulp in van Defensie. 30 militairen en 2 helikopters ondersteunden bij het bluswerk. Meer hierover verderop in deze Defensiekrant. Foto: sergeant-1 Dave de Vaal

Actie

Een spectaculaire oefening op én boven de Waal bij Nijmegen. Personeel van de Brigade Speciale Beveiliging (BSB) van de marechaussee daalt af vanuit een Cougar transporthelikopter, richting een rondvaartboot waarop ‘een VIP wordt gegijzeld’, volgens het scenario. Foto: Korporaal-1 Hille Hillinga

200 voor de toekomst

Een peloton met landmachtcommandanten en wielercoryfeeën als Jan Janssen en Marianne Vos fietste begin deze week liefst 200 kilometer. De tocht ‘200 voor de toekomst’ ging van Waterloo naar Utrecht en stond in het teken van 200 jaar Koninklijke Landmacht en het Jeugdsportfonds. De tweedaagse rit leidde langs diverse historische locaties in België en Nederland. Foto: Evert-Jan Daniels

Bo(o)m

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is dagelijks druk met het ruimen van oude bommen. Routinewerk? Dat nooit, want elke klus is anders. En elke ruiming heeft weer een knallende climax. Bij deze bom in Beuningen werd het zelfs een creatief hoogstandje. Foto: Bart Nijs