03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

IJzige kou maakt mariniers winterhard

Grillige Noorse Lofoten zijn ideaal trainingsgebied

Het Korps Mariniers zoekt dit jaar wederom de ijzige Noorse kou op. Ervaren instructeurs maken de zeesoldaten op de geïsoleerde eilandengroep Lofoten in enkele weken winterhard.

Het is de voor het eerst dat de raiding squadrons (voorheen infanteriecompagnieën, red) volgens een nieuwe opzet de wintertraining volgen. De mariniers uit deze eenheden krijgen binnen een jaar bijna alle facetten van de maritieme wereld aangeleerd. Dat is naast opereren en overleven in poolgebieden ook berggebieden en de jungle bedwingen. Na voltooiing van het programma zijn de squadrons twee jaar lang overal ter wereld inzetbaar.

In de eerste fase van de wintertraining, die ver boven de poolcirkel wordt gehouden, leren mariniers bewegen in de sneeuw. Ze verplaatsen zich op laplanders en ski’s. Daarna staat overleven op het programma, onder meer door noodonderkomens te bouwen. Naarmate de training vordert, focussen de instructeurs meer op operationele inzet. Niet vechten om te overleven, maar overleven door te vechten.

koudweer optreden

Bekijk ook de video: