07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Monitoren mamba’s en malariamuggen

Tekst ELNT Wouter Helders
Foto SM Gerben van Es

Gezondheid Mali-gangers streng bewaakt

Malariamuggen, met leisha-maniasis besmette zandvliegen, giftige schorpioenen en bijtgrage slangen. De kwartiermakers in Mali kunnen hun lol op. “Toch vormen de extreme temperatuurschommelingen en het fijnstof het grootste gevaar voor de gezondheid”, vertelt adviseur Hygiëne Preventie Gezondheidszorg (HPG) eerste luitenant Robert de Vries.

Omgewoeld door zware machines en gedragen door de wind dwarrelt het rode Afrikaanse fijnstof de hele dag over het voorlopige kamp dat de kwartiermakers in Gao hebben ingericht. “De meest gehoorde gezondheidsklachten zijn kriebel in de keel en hoesten”, aldus De Vries. “Maar over de extreme temperatuurschommelingen maak ik me meer zorgen.” Zijn weerstation dat de gevoelstemperatuur (wind, vochtigheid, hitte) meet, tikte al eens 47 graden aan. ’s Avonds koelt het af tot ver onder 20⁰C. De Vries: “Acclimatiseren is hier van vitaal belang. Bovendien raad ik mensen aan ’s middags, op het heetst van de dag, rust te nemen.”  

‘Als je dorst krijgt is het te laat’

Mamba’s en pofadders

De HPG’er raadt iedereen dan ook aan veel te drinken. “Als je dorst krijgt, is het al te laat. Door de hete wind heb je vaak niet in de gaten hoe snel je uitdroogt.” Voor pofadders en mamba’s die militairen gezien hebben, of voor de schorpioenen die al drie Fransen te grazen namen, is hij niet bang. De Vries: “Die Fransen liepen ’s nachts op slippers. Dat is natuurlijk niet handig. En slangen komen alleen als er ongedierte (muizen, red.) zit. Dus geen rommel maken en vooral geen etensresten laten slingeren.”

HPG Mali
hpg-Mali
HPG-Mali
HPG-Mali