01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Nieuws in beeld

Verdacht pakketje

Tijdens een oefening op Schiphol zoekt een explosievenverkenner van de Koninklijke Marechaussee naar een verdacht pakketje. De vondst zet meteen de hele luchthaven op scherp en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) wordt gealarmeerd. Begin februari oefenden marechaussee en EOD samen aan boord van een heuse airliner.

Hotshot Echo

Terwijl een hardboard nepkoe toekijkt, wijdt een infanterist schietbaan Echo in. De nieuwste aanwinst van het Infanterieschietkamp Hardkamp biedt militairen de mogelijkheid te operen alsof ze in vijandelijk gebied een opmars doen. Radiografisch bestuurbare doelen, sensationele scenario’s: Echo heeft het helemaal. Daarbij kunnen de leden van infanterieploegen alle wapens gebruiken die ze bij zich hebben. Waaronder de mitrailleur Minimi, de 40mm granaatwerper en het Panzerfaust antitankwapen.

Werk in uitvoering

Een schilder aan boord van het JSS Karel Doorman aan het werk in een van de twee machinekamers. Het nieuwste schip van de Koninklijke Marine ligt aan de afbouwkade van Damen Schelde Naval Shipping in Vlissingen. Midden 2014 begint de Karel Doorman aan zijn proefvaarten.

Tamboers en Pijpers aangetreden in Den Haag

Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers stonden onlangs aangetreden op het Plein in Den Haag. Hier ontving minister Jeanine Hennis-Plasschaert haar Indonesische ambtgenoot Purnomo Yusgiantoro. Beiden ondertekenden een verklaring waarin zij afspraken maakten op het gebied van materieel, opleiding, training en militair straf- en tuchtrecht. Daarnaast kwamen Nederland en Indonesië overeen geregeld een strategisch overleg over regionale veiligheid te houden. Ook verdergaande samenwerking vormde een onderwerp van gesprek.

Cougar in de West

De bewoners van de Antillen kunnen er maar beter aan wennen, want het toestel van het Defensie Helikopter Commando opereert een jaar lang vanaf vliegveld Hato op Curaçao. Nog niet eerder was een Cougar gestationeerd in de West en dus is het voor het personeel van 300 Squadron ook een nieuwe ervaring. Kapitein Mark Kuijpers vertelt goed ontvangen te zijn. “De collega’s van de marine en kustwacht hebben ons wegwijs gemaakt op Curacao, Aruba en Bonaire. Opereren in deze onbekende omstandigheden is een uitdaging die we als squadron graag aangaan.” De helikopter wordt ingezet voor de ondersteuning bij drugsbestrijdingsoperaties, het leveren van militaire bijstand en zoek- en reddingsopdrachten.