05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Marine lanceert raketten en torpedo’s

De marine liet deze week op spectaculaire wijze zien wat ze allemaal in het arsenaal heeft. Voor de Noorse kust trainde Zr.Ms. De Zeven Provinciën de tactische inzet van verschillende grote wapensystemen. Het luchtverdedigings- en commandofregat vuurde onder meer Sea Sparrow luchtverdedigingsraketten af. Vorige week waren de torpedo’s aan de beurt.

LFX

De fregatten Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Van Speijk én het patrouilleschip Zr.Ms. Holland trainden voor de kust van het plaatsje Bergen. In het scenario liep een conflictsituatie zo hoog op dat geweld gebruikt moest worden. Dit keer betekende een druk op de knop ook daadwerkelijk de lancering van een wapensysteem.

LFX

Op laatste moment wegdraaien

Sergeant Ronald Scheurwater werkt in de commandocentrale aan boord van De Zeven Provinciën. Hij maakte het afvuren van de torpedo’s en Sea Sparrow’s van dichtbij mee. "Vaak simuleren we oefeningen, maar nu kregen we de kans echte torpedo's op echte onderzeeërs af te vuren. Mooi om te zien dat de torpedo's ook daadwerkelijk doel raakten. Uiteraard waren de projectielen voorgeprogrammeerd en draaiden ze op het laatste moment weg.”

LFX

Voorbereid op extreme situaties

“Defensie moet het hoofd kunnen bieden aan mogelijk grootschalige en extreme situaties die de samenleving kunnen ontwrichten. “Denk ook aan de Nuclear Security Summit”, legt commandant van De Zeven Provinciën kapitein-luitenant ter zee Ruud Schoonen uit. “Onze fregatten zijn uitermate geschikt om op deze manier ingezet te worden. Maar daarvoor moeten we wel trainen.”

Een luchtdoelraket is een geleid wapen om vliegtuigen en raketten in de lucht uit te schakelen. Er bestaan luchtdoelraketten voor lange, middellange en korte afstand.

Een luchtdoelraket kan afgevuurd worden vanaf de grond, vanaf zee of door een vliegtuig. Bij de laatste spreekt men van een lucht-luchtraket (air to air). Bij de eerste van een grond-luchtraket (surface to air).

De Sea Sparrow is een korte afstandsluchtdoelraket (grond-luchtraket) die schepen moet beschermen tegen naderende vijandelijke raketten en vliegtuigen. Het wapen is voornamelijk bedoeld voor zelfverdediging.

De Koninklijke Marine schafte in de jaren zeventig de NATO Sea Sparrow aan voor gebruik aan boord van fregatten van de Tromp-, Kortenaer-, Van Heemskerck- en Karel Doormanklasse.

Er bestaan twaalf verschillende typen luchtdoelraketten die vanaf zee kunnen worden afgevuurd.