09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Bom op bestelling

Tekst Ingmar Kooman
Foto Bart Nijs Fotografie

Een grondeenheid in de problemen kijkt naar de lucht. Niet voor goddelijke bijstand, maar voor luchtsteun. Bom of boordkanon, de Forward Air Controller bestelt voor elke penibele situatie een oplossing op maat. Landmachtmilitairen scherpten afgelopen week hun luchtsteunvaardigheden aan in de Groninger Marnewaard. 

x
Purple Windmill is een regelmatig terugkerende oefening voor forward air controllers. 6 keer per jaar scherpen deze specialisten van de Koninklijke Landmacht en Korps Mariniers hun vaardigheden aan.

Zompige klei zuigt aan de kisten (legerlaarzen, red.), de schrale zuidenwind huilt over de braakliggende akker. PRRRT! PRRRT! Als één man werpt de groep onder leiding van sergeant 1 Remco Matthieu zich tegen de dijk. “KKW! Daar, vanuit die bosrand”, schreeuwt een van de mannen. Vanaf de overkant van het veld, een paar honderd meter verderop, ratelen machinegeweren. De infanteristen zitten in de tang.

“Ik wil weg hier, we zijn kwetsbaar!” roept Matthieu naar zijn forward air controller, eerste luitenant Jaap Verbruggen. Die hangt al aan de lijn met het vliegtuig dat ze luchtsteun kan geven. Wachtmeester 1 Walter Maas-Johnstone tuurt door zijn laserafstandmeter. Als laser operator bepaalt hij binnen een paar seconden de afstand en coördinaten van de vijand. Verbruggen belt afstand, hoogte, coördinaten en de uiterlijke kenmerken van het doel door aan het vliegtuig. “3 passagiers uitgestegen, 1 witte combi.”

x
Forward air control supervisor sergeant 1 Remco Matthieu geeft zijn collega's in opleiding feedback.

Driedimensionaal plaatje

Dom een bom gooien, dat is er niet bij. Bij de aanvraag van luchtsteun komt meer kijken dan even een paar coördinaten doorgeven. De forward air controller is voor de vlieger de ogen en oren op de grond. Hij moet van de hele situatie een driedimensionaal plaatje in zijn hoofd hebben. Wat zijn de dreigingen? Waar zit de vijand precies? Waar zijn de eigen troepen?

Luitenant Verbruggen schakelt al ‘telefonerend’ continu van het scherm van zijn laptop, zijn papieren kaart naar zijn kijker. Dit is multitasking to the max. Hij moet denken vanuit het perspectief van de vlieger, dat van de eigen eenheden én attent blijven op de veiligheid van zijn teamleden

x
Luchtsteun is in de missies van tegenwoordig zelden ver weg.

“Advice when ready for game plan”, kraakt de radio. Ofwel: hoe gaan we de vijand uitschakelen? Een vijfhonderdponder op een paar honderd meter van je, daarvoor kies je alleen als het echt niet anders kan. Het boordkanon dus.

Een Aero L-39 Albatros scheert laag over de akker en draait weer weg. Een salvo van een snelvuurkanon blijft uit, het blijft immers een oefening. De straaljager trekt weer op en draait weg. Verbruggen meldt zich af bij de vlieger. “Windmill: target destroyed. Mission successful.”

x
Kapitein Erwin Albers, oefenleider Purple Windmill

Kapitein Erwin Albers, oefenleider Purple Windmill

“Als forward air controller ben je het zwaarste wapen dat een grondcommandant kan inzetten. Regelmatig onze procedures oefenen is dan ook belangrijk. Dat doen we zowel in Nederland als in het buitenland. Tijdens missies leveren immers ook bondgenoten luchtsteun. Dus is het goed om echt met een Franse Mirage of een Portugese F-16 te oefenen.

11 Luchtmobiele Brigade, 13 en 43 Gemechaniseerde Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers hebben elk hun eigen luchtsteunspecialisten. Een forward air controller beschikt over een goed ruimtelijk inzicht, kan snel schakelen en is stressbestendig. Een grondcommandant wil een oplossing. Jij maakt daarvoor een plan. De vlieger voert dat plan uit. Jij praat hem op het doel.

Een game plan moet in de eerste plaats veilig zijn voor de eigen troepen. Je wilt niet hebben dat een vliegtuig door je eigen mortiervuur vliegt. Voor de vlieger is de wereld nagenoeg plat. Jij moet voor hem het 2D plaatje vertalen in 3D. En ondertussen moet je ook oog houden voor je eigen veiligheid. Daarin zit de challenge.”

Wachtmeester 1 Walter Maas-Johnstone, laser operator

“Binnen een tactical air control party ben je van elkaar afhankelijk. Als laser operator schiet ik afstanden en produceer ik de coördinaten voor mijn forward air controller. Een gps-coördinaat heeft een afwijking van enkele meters. Je moet dus garanderen dat de gegevens kloppen. Ik probeer Jaap zoveel mogelijk te ondersteunen en met hem mee te denken. Hij krijgt de informatie wanneer hij het nodig heeft."

Eerste luitenant Jaap Verbruggen, forward air controller-in-opleiding

“In dit vak moet je 3D denken, snel analyseren en nauwkeurig werken. Iedereen kan een bom gooien. Wij moeten het kunnen als de stress het hoogst is. In het begin van je opleiding ben je alleen maar bezig met de procedures, maar ik houd nu steeds meer processorruimte over. Ik groei hier met elke stap.”

Eerste luitenant Joost Rump, forward air controller-in-opleiding

“Luchtsteun is een machtig wapen. Je hebt als forward air controller dus veel verantwoordelijkheid. Jij kunt daadwerkelijk het verschil maken. Een vliegtuig op doel praten kan binnen 30 seconden tot enkele minuten. Ze maken het ons hier natuurlijk wel steeds moeilijker. Je moet rekening houden met mortierbanen, eigen troepen en zorgen dat je geen burgers in gevaar brengt. Dat kan betekenen dat je vuursteun dicht op je eigen positie moet aanvragen. Soms op tientallen meters afstand. Dan moet je heel zeker van je zaak zijn.”