x

06 | 09

Zr.Ms. Holland onderschept cocaïne en marihuana 

Zr.Ms. Holland heeft 2.320 kilo aan drugs onderschept: 210 kilo cocaïne en 2.110 kilo marihuana. De vangst dateert van 6 september en is de eerste sinds Zr.Ms. Groningen is afgelost als stationsschip in de West. De onderschepping van in totaal 52 pakketten contrabande is vandaag bekendgemaakt. Zr.Ms. Holland patrouilleert sinds 2 september in de Caribische Zee en stuitte 4 dagen later op de verdachte smokkelboot met 9 opvarenden. Dat gebeurde na een melding van een Dash 8-kustwachtvliegtuig. Dit had de verdachte go-fast gespot in de buurt van Aruba, Bonaire en Curaçao.

De Holland lanceerde beide FRISC-onderscheppingsboten, met aan boord gecombineerde teams van scheepsbemanning, US Coast Guard en het Fleet Marine Squadron. De op Zr.Ms. Holland gestationeerde NH90 verleende assistentie vanuit de lucht. De verdachten negeerden meermaals het bevel zich over te geven. Daarop is de motor van de go-fast kapot geschoten. De opvarenden en de partij drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht. 1 verdachte bleek gewond en is door de NH90-boordhelikopter voor medische verzorging naar Curaçao gevlogen.

De aangehouden go-fast op zee met verdovende middelen aan boord.
x

11 | 09

Zr.Ms. Willemstad na oefening direct door naar NAVO-vlootverband

De mijnenjager Zr.Ms. Willemstad, het duikvaartuig Hydra en de Defensie Duikgroep hebben voor de kust van België 10 dagen naar zeemijnen gespeurd. Dat deden ze samen met NAVO-bondgenoten tijdens de mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 24. Deze eindigt vandaag. De Willemstad stoomt nu vanuit Zeebrugge op naar het NAVO-vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) in de Oostzee. SNMCMG1 richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in noordelijke wateren.

Tijdens Sandy Coast 24 hielden 7 schepen en 300 militairen zich bezig met het detecteren en onschadelijk maken van oefenmijnen. Daar waar mijnenjagers niet konden komen, namen duikers het over. Bij hun werk vertrouwen de duikers volledig op de informatie van onderwaterrobots, zoals Autonomous Underwater Vehiclesen Remote Operated Vehicles. Robotica is uitermate geschikt om mijnen op te sporen in ondiep water. Duikers schakelen het wapentuig vervolgens snel en doelgericht uit. De marine zet steeds meer in op deze samenwerking tussen mens en technologie.

Tijdens Sandy Coast 24 draaide ook de pilot Seabed warfare. Centraal stond de vraag hoe duikers de infrastructuur op de zeebodem kunnen beschermen. Een van de conclusies is dat gering zicht op de Noordzee soms leidt tot problemen met het aflezen van de compacte sensoren die de duikers onder water meenemen. Ook hier bieden (toekomstige) onbemande onderwatersystemen uitkomst. Die zijn in staat onder alle omstandigheden goede beelden te maken. Daarop kunnen duikers dan weer anticiperen.

De mijnenjager Willemstad op zee en een motorboot met marinemensen die een onderwaterrobot te water laten.
x

08 | 09

400.000 bezoekers zien marineschepen en mariniers op Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen blijven onverminderd populair. Dit weekend kwamen er 400.000 bezoekers af op het evenement. De Koninklijke Marine had een hoofdrol. Bezoekers konden onder begeleiding aan boord van de marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Luymes. Ook konden bezoekers kennis maken met de militairen, wapens en voertuigen van het Korps Mariniers. Door het goede weer was de opkomst groot. Voor de schepen stonden lange rijen.

Op het water en langs de oever van de Maas was het eveneens druk. De marine gaf daar demonstraties. Het publiek kreeg onder meer te zien hoe de bemanning van een gekaapt schip werd ontzet. Ook vloog er een helikopter laag over het water om oefentorpedo’s te lanceren.

In totaal waren er tijdens de Wereldhavendagen 40 schepen te bezichtigen. Rondleidingen aan boord boden bezoekers een kijkje in de operationele wereld van schip en bemanning. Op de kade waren alle disciplines en de bewapening van het Korps Mariniers te bezichtigen. Ten slotte was er in Rotterdam een speciaal team recruiters aanwezig om geïnteresseerden te informeren over de meest uiteenlopend carrièremogelijkheden bij de Koninklijke Marine.

x
x

27 | 09

Reünie voor ex-schrijvers/LDA KM

De Reüniecommissie ex-schrijvers/Logistieke Dienst Administratie der Koninklijke Marine zal – ijs en weder dienende – op vrijdag 27 september 2024 een reünie houden. Deze is toegankelijk voor actief-dienenden en postactieven uit de doelgroep plus hun partners en introducés. De locatie is het Evenementencentrum (ECA) van het Marine-etablissement Amsterdam (MEA). Aanvang om 10.30 uur. Aanmelden kan uitsluitend via het aanmeldingsformulier op de website www.schrijverslda.nl/reunie. Hier vindt u ook verdere bijzonderheden. De toegangsprijs bedraagt € 19,50 p.p. (inclusief ontvangst met thee/koffie en gebak, riant borrelgarnituur/Hollands buffet en een aangeklede rijstmaaltijd). Dit bedrag dient tegelijk met de inschrijving te worden voldaan conform de aanwijzingen op de website. Meer info via: info@schrijverslda.nl.

Het patje van de Logistieke Dienst Administratie en een QR-code om je in te schrijven.
x