11

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

‘Een droom is uitgekomen’

Tekst André Twigt
Foto SM Barend Westerveld

Acteur Mark van Eeuwen koos voor de marine

Acteur, regisseur en producent Mark van Eeuwen (48) sprong in het diepe, toen hij recent als reservist dienst nam bij de marine. Zonder enige ervaring ging hij een half jaar lang als interim-adjudant van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) aan de slag. In die functie bleek de reserve-officier zich prima staande te houden. Het leverde hem zelfs een mooi ambtsbericht op. Maar veel belangrijker vond de luitenant ter zee 2OC (SD) KMR de kameraadschap met zijn collega’s.

Mark is bekend van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en ‘Flikken Rotterdam’. In de laatste TV-serie speelt hij de problematische, veel te brutale rechercheur Dries van Weelden. Een rol die hem op het lijf is geschreven. In januari gaan de voorbereidingen voor het achtste seizoen van start. Ook schitterde hij op het witte doek met ‘Kidnapping Mr. Heineken’ (2015, met Anthony Hopkins in de hoofdrol). En hij was een van de producenten van de succesvolle Netflix-oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’.

Mark schudt een marineman de hand aan boord van het Chileens zeilschip Esmeralda.
Mark schudt de eerste officier van het Chileense opleidingsschip Esmeralda de hand.

Levensgevaarlijk werk

Alles bij elkaar genomen heeft Mark een bijzonder druk leventje. Hoe ziet hij kans hierin een plekje voor de marine vrij te maken? Het antwoord ligt in het verleden. Als jongetje raakte de acteur gefascineerd door de verhalen van zijn opa, Willem Nelis Smit. Hij was marineofficier en begeleidde tijdens de Tweede Wereldoorlog konvooien met kerosine van Curaçao naar onder meer Groot-Brittannië. Levensgevaarlijk werk was dat. Later in de oorlog werd Smit navigatieofficier bij de Onderzeedienst, in de rang van luitenant ter zee 2OC.

Het oorlogsverleden van opa maakte grote indruk op Mark. Zo groot dat hij besloot er iets mee te doen. “Na mijn studie economie wilde ik eigenlijk naar het Koninklijk Instituut voor de Marine, maar koos toch voor de toneelschool. Door een jaargenoot van het Utrechts Studenten Corps kwam de marine weer op mijn pad. Hij had uit eigen ervaring boeiende verhalen over de marine. Ik besloot er ook voor te gaan. Daarmee is een droom uitgekomen.”

Portret van Mark.
Op termijn zou Mark graag defensieattaché worden. Nog een keer invallen als interim-adjudant vindt hij zeker ook niet erg.

Niet gratis

Bij de marine zet Mark dus een familietraditie voort. Zijn vader is daarop apetrots. Die wilde zelf naar de zeevaartschool, maar bleek kleurenblind. Marks moeder leeft helaas niet meer. Zij had het decor van de marine mooi gevonden. Mark vindt de KM nog steeds een bijzonder instituut, dat hem een mooie uitdaging bood. De afgelopen 4 maanden kreeg hij niet bepaald gratis. “Soms was het best zwaar. Vroeg opstaan, lang doorwerken, dienstreizen plannen, vergaderingen voorbereiden. Naast mijn werk bij de marine ben ik mede-eigenaar van productiemaatschappij Sunny Pictures. Gelukkig kon ik mijzelf daar vrijspelen voor de werkzaamheden als aide-de-camp van CZMCARIB.”

Overzichtsfoto van Marinebasis Parera.
In de West leerde Mark alle facetten van de marine in de Carib kennen.

Ook reservist worden bij de marine?

De defensieorganisatie en dus het aantal arbeidsplaatsen groeit. Maar door de krappe arbeidsmarkt is het lastig meer militairen en burgers voor Defensie aan te trekken. Reservisten, maar ook mensen met nieuwe aanstellingsvormen en contractduren, zoals tijdens een Dienjaar, kunnen bijdragen aan een oplossing. Steeds vaker doet Defensie een beroep op flexibel inzetbare reservisten. Aan Defensie bieden zij de kans om zogenoemd schaalbaar op te treden. Voor de meeste reservisten is zinvol bijdragen aan vrede en veiligheid voor Nederland de belangrijkste drijfveer.

Wil je net als Mark van Eeuwen in dit verhaal naast je huidige baan en bezigheden als reservist werken bij de marine en je inzetten voor vrede en veiligheid? Dan kan, variërend van een paar uur per week tot een paar dagen per maand. In Nederland, maar soms ook daarbuiten. Als reservist word je natuurlijk voor je inzet betaald. Je ontvangt een uurloon dat gelijk is aan dat van een beroepsmilitair bij de marine en afhankelijk is van je rang. Ga je op oefening of uitzending? Dan krijg je bovenop je salaris een oefen- of uitzendtoelage.

Kijk voor meer informatie op: https://werkenbijdefensie.nl/reservist-marine.

Veel geduld

Mark weet als producent wat leidinggeven en projectmanagement is. Maar in de burgerij werken die dingen toch net iets anders dan bij de marine. “Ik ben CZMCARIB commandeur Walter Hansen dankbaar dat hij deze reservist zonder marine-ervaring een kans heeft gegeven. Veel afkortingen kende ik niet. Hoe de organisatie functioneert, moest ik uitvinden. Ik heb van hem veel geleerd. Hij is een slimme, pragmatische denker, met een heldere, duidelijke visie, die hij goed weet over te brengen, zowel binnen de organisatie als ver daarbuiten. Met de vele partnerlanden in het Caribisch gebied is dat een belangrijk vereiste.”

Een saluerende Mark.
Door dienst te nemen, heeft Mark een bijzondere inkijk in de marine gekregen. Als hij het juiste verhaal weet te vinden, heeft hij zeker de ambitie om op termijn een film of een serie over het varende krijgsmachtdeel voor het grote publiek te maken. Voorwaarde voor hem is dat de marine er wel trots op moet kunnen zijn.

Dienend beroep

Als interim-adjudant maakte Mark kennis met alle facetten van de marine in de West. Briefings volgen, meevliegen met een Dash 8 van de Kustwacht Caribisch Gebied en meevaren op de snelle FRISC. En mee op dienstreis naar onder meer Colombia, om de samenwerking tussen beide landen op het gebied van drugsbestrijding te stroomlijnen. Al snel merkte Mark dat zijn collega’s hem in zijn functie accepteerden.

“Als je jezelf serieus neemt en goed meedraait in de operatie, word je als gelijkwaardig gezien. Zo ervoer ik dat. Mensen vroegen mij hoe ik als bekende Nederlander voor een dienend beroep kon kiezen. Maar als acteur ben je ook dienstbaar, namelijk aan je regisseur. Uiteindelijk is mijn werk als adjudant ervoor te zorgen dat de commandeur zijn werk goed kan uitvoeren. Ik ben dankbaar dat ik daaraan een bijdrage heb mogen leveren.”

Mark tijdens het interview.