05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Autonome teams voor heimelijke operaties

Tekst MAJMARNS (SD) Georges Belderbos en LTZ 2OC (SD) Bas Bosscher
Foto SM Jan Dijkstra

Force Design beproeft toekomstige concepten tijdens JMT

De geopolitieke dynamiek verschuift snel, wat leidt tot opkomende conflicten aan de grenzen van Europa en een onzeker veiligheidsklimaat. Dit dwingt het Korps Mariniers tot zelfreflectie over de toekomstige rol binnen de Koninklijke Marine en de NAVO, volgens het zogenoemde Force Design-concept. Tijdens de Joint Mountain Training 2023 (JMT 2023) in Noorwegen voerde de Task Group Force Design onlangs praktijktesten uit, waarbij theoretische concepten werden getoetst, beproefd en verfijnd.

Het Force Design-concept, nu nog volop in de design-fase, focust op heimelijke infiltratie in vijandelijk gebied, vanuit zee. Kleine, autonome teams met daarin de marinier van de toekomst (de scalable warrior), zullen moderne technologieën combineren met basisvaardigheden. De teams kunnen sabotage uitvoeren, strategische informatie vergaren en gevechtseenheden een voorsprong geven in potentiële conflicten.

Grondig getest

Tijdens de JMT 2023 (beter bekend als bergtraining) voerde de Task Group Force Design praktijktesten uit, zoals rond het mobility concept. Zo onderzocht de taakgroep de mate van geschiktheid van diverse voertuigen voor bergachtig terrein, in combinatie met de beladingsmogelijkheden en verplaatsingssnelheden.

Daarnaast was er onder meer oog voor de kans op onderkenning (signatuur) en werden wapensystemen inclusief zelfbeschermings- en aanvalswapens, grondig getest. Uitgangspunt: welke wapens, maar bijvoorbeeld ook optieken, zijn geschikt om onder alle weersomstandigheden te gebruiken, om een variatie van doelen aan te grijpen en de gewenste effecten te bereiken.

Optimaliseren

De mariniers combineerden verder nieuwe camouflagemethoden met langeafstandsverplaatsingen. Qua voeding testten zij nieuwe rantsoenen, met een gereduceerd gewicht en volume. Deze zouden de operationele inzetbaarheid kunnen optimaliseren door een eenheid in staat te stellen minimaal 7 dagen autonoom te opereren, zonder tussentijdse herbevoorrading.

In de komende, laatste fase van de JMT zullen tactische scenario’s uit het Force Design-concept onderdeel uitmaken van de training. De ervaringen die de taakgroep tijdens deze JMT opdoet, markeren het begin van een cruciale fase voor het Korps Mariniers in de ambitie naar een verhoogde, toekomstige effectiviteit. De ervaringen zullen de weg banen voor verdere ontwikkelingen en aanpassingen, in lijn met de snel veranderende veiligheidssituatie en het toekomstig optreden van het Korps Mariniers.