x

15 | 03

Tijdelijk Noodfonds Energie

Defensie roept commandanten en leidinggevenden op om medewerkers in de lage schalen en rangen te wijzen op hoe Defensie medewerkers helpt bij moeilijke financiële omstandigheden. Voor kosteloos en anoniem advies of hulp binnen Defensie kunnen mensen terecht bij: www.geldfit.nl/welkom/mindef (via internet). Onder het kopje ‘Hoge energieprijzen’ op deze site kunnen medewerkers snel checken of ze in aanmerking komen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld wel: dat het bruto-inkomen lager is dan € 2.980,- voor alleenstaanden of € 3.794,- voor samenwonenden (beide inclusief 8% vakantiegeld) en dat de energierekening hoger moet zijn dan 13% van het (gezamenlijke) bruto-inkomen (bij de laagste inkomens geldt: hoger dan 10%). Het noodfonds betaalt met terugwerkende kracht een deel van de rekening van de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023. Onder de kop ‘Hoge energieprijzen’ staat ook de ‘Potjes-check’. Met een paar simpele vragen kom je er hier achter of je recht hebt op regelingen of toeslagen om het inkomen aan te vullen. Medewerkers kunnen voor meer informatie of een check ook bellen op 0800-0550 of chatten via de site met Geldfit.

x

15 | 03

Tweede leven voor periscoop-body

De periscoop-body uit de Traditiekamer van de Onderzeedienst was eigenlijk al voorbestemd voor het Marinemuseum, maar is onlangs toch weer in gebruik genomen. En wel als periscooptrainer voor de Nederlands-Belgische Operationele School (NLBEOPS) op Marinebasis Den Helder. De afdeling C4I/HSO van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) maakte hem gereed voor simulatie. De periscoop-body beschikt nu over een zeer klein beeldscherm dat is ingebouwd in de lens en werkt als een VR-bril. De Guardion-software waar alles op draait is geleverd door de afdeling Maritieme IT van de Defensie Materieel Organisatie.

“De periscooptrainer is erg belangrijk voor ons; wij gebruiken deze in het voortraject van de Guardion Submarine Trainer”, aldus Dennis Hazebroek, senior-medewerker trainers op de NLBEOPS en oud-korporaal van de Onderzeedienst. “Hier kunnen jonge collega’s hun skills op niveau brengen, voor wat betreft periscope safety (veilig werken met de periscoop om detectie of ongelukken te voorkomen, red.). De mogelijkheid om dit aan boord te oefenen is beperkt, doordat er nog maar 1 ‘klassieke’ periscoop in de commandocentrale aanwezig is, die voornamelijk door de commandant wordt gebruikt.”

Groepscommandant Onderzeedienst KTZ Jeroen van Zanten checkt de nieuwe en zeer innovatieve periscooptrainer.
x

15 | 03

Duurzaam tappunt scheelt heel veel flesjes

Degenen die varen weten het. Wij maken aan boord van de schepen zelf drinkwater van zeewater. Dat wordt via vele meters drinkwaterleiding naar alle tappunten en waterkoelers gebracht. Met de huidige waterkoelers was het al mogelijk om water aan boord uit de kraan te drinken. Toch worden er nog steeds heel veel plastic wegwerpflesjes water uit de koeling gepakt.

Tijdens het onderhoud aan Zr.Ms. De Ruyter bleken de bestaande waterkoelers niet meer leverbaar. Er is een alternatief gevonden in de vorm van een sensor-gestuurd drinkwaterfles-vulstation. Het drinkwater aan boord van de schepen voldeed al aan de drinkwater-eisen, maar door het gebruik van een speciaal filter en koeling wordt de smaak van het water geoptimaliseerd. De bemanning ervaart het drinkwater dan ook als frisser en lekkerder.

Internationaal zijn landen bezig met de regelgeving ‘Plastic afval maritime 2025’, met als doel minder wegwerpplastic aan boord te hebben. Bij iedere flesvulling zie je op het display hoeveel plastic flesjes er zijn gevuld en hervuld en dus bespaard. Naast duurzaamheid levert dit initiatief een grote besparing op aankoop, afvoerkosten en opslagruimte aan boord.

DMI Techniekgroep Platform heeft de nieuwe drinkwater flesvulstation marine-proof gemodificeerd. Een mooie innovatieve samenwerking tussen engineering en de werkplaats Watertechniek. Op Zr.Ms. Evertsen worden nu ook 2 vulstations geplaatst en er is inmiddels ook interesse getoond door andere schepen.

x

30|09

Reünie Poolster

30 september 2023 is er wederom een reünie voor alle oud-opvarenden van Hr.Ms Poolster. Zoek dus uw oud-collega’s op en breng ze op de hoogte van dit evenement. De reünie gaat plaatsvinden in De Witte Raaf op Marinebasis Den Helder. Kosten voor deelname bedragen voor oud-opvarenden € 24,- per persoon en voor partners en begeleiders € 26,- per persoon. Dit is inclusief koffie met gebak bij aankomst, maaltijd en bittergarnituur. Aanmelden voor de reünie kan tot 10 september en kosteloos annuleren nog tot 15 september. Meer info en aanmelden via www.hrms-poolster.nl en poolster.a835@gmail.com of scan bijgaande QR-code. Vermeld duidelijk uw naam bij het voldoen van de betaling. Als wij de betaling niet kunnen matchen met een inschrijving, dan storten wij het bedrag terug. Voor meer info kunt u terecht bij Claudia (06-14570319, ‘s avonds/weekend) of Alain Dooms (06-51199230). Wij hopen u in groten getale terug te zien op 30 september in De Witte Raaf.

x
x

25 I 05

Herdenking overleden KM-personeel

Bij het brugcomplex van het voormalige Geleide Wapen-fregat Hr.Ms. De Ruyter, naast het Marinemuseum, vindt jaarlijks de herdenking voor overleden KM-militairen en burgermedewerkers van CZSK plaats. Hiermee wordt blijk gegeven van respect en waardering voor de ontvallen collega’s en tevens steun betuigd aan de nabestaanden.

De inmiddels vijftiende herdenking vindt plaats op 25 mei 2023. De nabestaanden en de commandanten/hoofden van dienst en chefs der equipage (ten tijde van overlijden van de medewerker) ontvangen een uitnodiging voor de herdenking. Nabestaanden die in het verleden hebben aangegeven ook in de toekomst deel te willen nemen aan de herdenking, ontvangen dit jaar wederom een uitnodiging.

De herdenking begint om 10.30 uur met een ontvangst in gebouw Dukdalf. Hier vindt het eerste deel van de herdenking plaats. Rond 11.15 uur verplaatst het gezelschap zich naar buiten, waar bij het monument ‘Schaduwen van Licht’ zowel door Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas als door vertegenwoordigers van de nabestaanden een krans zal worden gelegd. Aansluitend kunnen nabestaanden ook zelf nog bloemen neerleggen bij het monument.

Direct na de herdenking is er een lunch voor alle aanwezigen in gebouw Dukdalf. Ook belangstellende collega’s kunnen aanwezig zijn bij de herdenking, bloemen leggen en deelnemen aan de lunch. Aanmelden kan tot en met 3 mei per mail via: czsk.herdenking@mindef.nl.

x

15 | 03

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden: Klik  hier om je abonnement te activeren.

x