x

16 | 02

Prinses Amalia ‘goes Caribbean’

Prinses Amalia heeft de afgelopen weken de krijgsmacht in het Caribisch gebied bezocht. Het was voor de kroonprinses de eerste keer dat ze kennis maakte met de militaire eenheden in de West. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren van de partij. De koninklijke familie voer met stationsschip Zr.Ms. Holland mee van Aruba naar Curaçao. Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied brigadegeneraal der mariniers Frank Boots begeleidde het koninklijk paar en de kroonprinses aan boord. Tijdens de vaartocht zijn zij geïnformeerd over de taken van Defensie in het Caribisch gebied en maakten zij kennis met verschillende delegaties van eenheden. Ook voer de koninklijke familie mee aan boord van een snelle FRISC. Aan het eind van de tocht waren er demonstraties van vliegende en varende eenheden van de Kustwacht Caribisch Gebied. Vervolgens voer het stationsschip de Sint-Annabaai van Curaçao in langs de gewapende wacht van de Caribische militairen. De koninklijke familie werd daarbij door veel publiek welkom geheten. De Prinses van Oranje bracht uiteindelijk een bezoek aan alle Boven- en Benedenwindse Eilanden: Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten en Aruba, Bonaire en Curaçao. (Foto’s: SGTBDAV Jasper Verolme)

x

16 | 02

Gevechtskleding laat langer op zich wachten

De definitieve gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) laat naar verwachting een jaar langer op zich wachten. Bij de testen bleek de aangeboden kleding niet te voldoen aan de eisen van Defensie. Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft dit onlangs aan de Tweede Kamer laten weten. Militairen van verschillende eenheden droegen de gevechtskleding onder verschillende (klimatologische) omstandigheden. Daarbij werd onder meer gekeken naar functionaliteit en draagcomfort. Daarnaast zijn kwaliteitstesten uitgevoerd. Geen van de systemen komt op dit moment tegemoet aan de gevraagde specificaties. Beide leveranciers hebben aangegeven dat zij de kleding kunnen verbeteren om alsnog aan de gestelde eisen te voldoen. Defensie had in een eerder stadium al besloten tot een tussenoplossing. Militairen krijgen sinds medio 2022 dit verbeterde interim-kledingpakket. Met de uitgifte van zo’n 480.000 broeken en jassen betreft dat een grote logistieke operatie. (Foto: MCD)

x

30|09

Reünie Poolster

Tommy Willemsen is op zoek naar mensen die tussen 1964 en 1994 hebben gevaren op de bevoorrader Hr.Ms. Poolster. Dit vanwege een voorgenomen reünie op 30 september 2023 in De Witte Raaf op Marinebasis Den Helder. Willemsen beschikt wel over een aantal bemanningslijsten, zoals ten tijde van de Far East-reis van 1979 en Fairwind 1986, maar mist ook heel veel namen. Bent u of kent u (een) opvarende(n) van de Poolster, dan kunt u mailen naar info@hrms-poolster.nl. Meer informatie via: www.hrms-poolster.nl. (Foto: NIMH)

x

16 I 02

Nieuw-Guinea Herinneringskruis voor Smaldeel 5

Roel Rijks heeft een missie en dat is ‘ere wie ere toekomt’. Dus dat militairen die een onderscheiding verdienen, maar zich dat soms niet realiseren, hiervoor voorgedragen worden. Recent heeft hij met succes het Nieuw-Guinea Herinneringskruis aangevraagd voor 2 marinemannen die van 27 juli tot 15 oktober 1960 deelnamen aan de vlagvertoonreis van Smaldeel 5. Dit bestond uit Hr.Ms. Karel Doorman (foto NIMH), Hr.Ms. Limburg en Hr.Ms Groningen en bracht een bezoek aan het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Door een uitzondering op het Koninklijk Besluit, rond de toekenning van het Nieuw-Guinea Herinneringskruis, komt het marinepersoneel van Smaldeel 5 hier nu dus ook voor in aanmerking. Rijks’ zoektocht naar opvarenden van Smaldeel 5 heeft inmiddels 21 contacten opgeleverd. Hij vraagt zich nu af zich onder de lezers van Alle Hens ook nog oud-marinemensen bevinden die recht hebben op dit kruis én op de veteranenstatus. Bent u of kent u zo iemand? Dan kunt u contact opnemen met hem via: r_rijks@hotmail.com. Meer info: www.ereschuldonderscheidingen.nl.

x

14 | 09

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden: Klik  hier om je abonnement te activeren.

x