05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 1

IJsdoop in arctisch optreden

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Cees Baardman

Nieuwe aanwas leert (over)leven en bewegen boven de Poolcirkel

De jaarlijkse Joint Arctic Training (JAT) van het Korps Mariniers is momenteel in volle gang. Voor veel nieuwe aanwas van 1 Marine Combat Group is dit de eerste keer dat er in sneeuw en ijs wordt opgetreden. Tijdens de beginfase van de JAT, de Novice Ski & Survival Course, leren de mariniers (over)leven en bewegen in het arctische gebied. 2 deelnemers delen kort hun ervaringen.

‘Leercurve was steil, maar goed te doen’ – MARN 1 ALG Pim

“De eerste week van de Joint Arctic Training (JAT) in Noorwegen was erg leerzaam. Om te beginnen was er het aanleren van de tentroutine, in de 10-persoons Bell Tent UK. Doordat je met de hele skiklas in deze canvas tent ligt, kan de korporaal de hele groep tegelijk tips & tricks meegeven over hoe je zo’n tent inricht en gebruikt. Met z’n allen in de Bell Tent UK was gezellig, maar er werd in deze periode ook wel hard gewerkt. In het begin van de week duurde alles iets langer, omdat we nog niet helemaal goed wisten wat we precies moesten doen in de ochtend. Later ging alles veel beter en sneller. De leercurve was steil, maar toch ook wel goed te doen.”

‘Leek soms alsof we terug waren op het MOC in Rotterdam’

“Natuurlijk ging het er ook wel stevig aan toe. Sommige jongens vonden de aanpak van de Mountain Leader wel erg streng. ‘Hij moet niet zo overdrijven’, hoorde je dan bijvoorbeeld. Het leek soms inderdaad alsof we weer terug waren op het Mariniers Opleidingscentrum (MOC) in Rotterdam. Het skiën binnen de Novice Ski & Survival Course was erg goed opgebouwd. Door de lange dagen op de piste krijg je een goed gevoel op de latten. Het was ook fijn dat mindere skiërs bijvoorbeeld in een eigen klas werden ingedeeld, om met extra begeleiding snel op niveau te komen. De anderen konden zo ongehinderd door met het normale skirooster. Toch vind ik achteraf wel dat ons niveau in deze eerste week wat sneller omhoog had kunnen gaan.”

‘Persoonlijk vond ik het een gave ervaring’ - MARN 1 ALG Frank

“Na een korte dag op de Noorse kazerne, begon de tweede week van de JAT. Die was erg druk en leerzaam en vond plaats in het veld en niet langer bij een skipiste. Deze week sliepen we in kleinere Extreme Cold Weather (ECW)-tenten. In de ECW is plaats voor 4 personen. Daardoor heb je een ander soort routine dan in een Bell Tent UK. Persoonlijk vond ik het een hele leuke week. Zo kregen we verschillende lessen. Onder andere een lesje ‘ski-jorren’: op je ski’s aan een touw achter een voertuig hangen en dan worden voortgetrokken door de sneeuw. Sommige lessen eindigden met een examen, zoals het lawine-examen; hoe je moet reageren als je in zoiets terechtkomt.”

‘Je moet je adem goed onder controle houden in het ijskoude water’

“Toen we op deze locatie klaar waren, verplaatsten we ons naar ons drop off point. Hier zijn we de nafta gaan optoppen voor onze branders waar we mee koken. Hierna gingen we gelijk op de ski’s door naar de plek waar we een rest over night zouden houden. Die was gelukkig minder ver weg gelegen dan de vorige. Eenmaal hier aangekomen hebben we de tenten weer opgezet en alles gereedgemaakt om te slapen. De volgende dag stond in het teken van de ice breaking drill (IBD). Dan ski je met volle bepakking een wak in en moet je er op eigen kracht weer uitkomen. Persoonlijk vond ik dit wel een gave ervaring. Je moet je adem bijvoorbeeld echt goed onder controle houden in het ijskoude water. Na de IBD natuurlijk snel droge kleren aan en andere routines uitvoeren, zoals het drogen van je natte pak. ’s Avonds hebben we toen nog een ski-toertje in de omgeving gedaan. Na de nacht in onze ECW’s was het in de ochtend alweer tijd om terug te gaan naar het Noorse kamp. Hier gingen we alles afwikkelen en was het tijd voor onze welverdiende pintjes. En natuurlijk om rust te pakken in aanloop naar het vervolg van de wintertraining.”