Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

Recent hebben we op ons loonstrookje van januari de laatste stap gezien van het arbeidsvoorwaardenakkoord voor de periode 2021 tot en met 2023. De verhoging van 3,65% is natuurlijk meer dan welkom. Het steekt echter schril af tegen de prijsstijgingen van de laatste maanden, van onder meer energie, brandstof en levensmiddelen. De inflatie in Nederland bedroeg in 2022 zo rond de 10% ten opzichte van het jaar ervoor en was daarmee op jaarbasis de hoogste sinds 1975.

Het is dan ook niet gek dat er collega’s zijn die door de gestegen prijzen aan het einde van het salaris een stukje maand overhouden. Vaak komt zoiets goed dankzij spaargeld dat zij achter de hand hebben. Er zijn echter ook collega’s bij wie het minder goed uitkomt. Het wordt voor hen steeds lastiger om rekeningen te betalen en zo ontstaan er schulden. Financiële problemen worden vaak als taboe gezien en daarom vinden mensen het lastig om erover te praten. Het geeft een gevoel van schaamte en men is bang voor afkeuring of veroordeling door anderen. Terwijl het vaker voorkomt dan we denken. Ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden. Dat wil zeggen dat ze rood staan en hun rekeningen niet kunnen betalen. 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld. Zij kunnen niet of nauwelijks een financiële tegenslag opvangen en dus ook niet op eigen kracht schulden kunnen inlossen, als die zich voordoen.

Hoe gaat het nou echt met de ander?

Door de omvang van deze cijfers is het een utopie om te denken dat schuldproblematiek niet voorkomt binnen Defensie. In het kader van goed werkgeverschap is het er onze organisatie alles aan gelegen dat deze problematiek snel en doelmatig wordt aangepakt. Defensie wil en kan de collega met financiële problemen helpen om zijn of haar geldzaken weer op orde te krijgen. Hiervoor bestaan verschillende middelen. Naast het loket van Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW) kunnen collega’s ook terecht op Geldfit.nl voor informatie en budgettips. Burgercollega’s kunnen direct contact opnemen via de website van het Burgerpersoneelsfonds. De diensten die deze hulplijnen aanbieden zijn gratis.

Tijdens de jaaropening van CZSK gaf ik recent aan dat we in 2023 wat meer oprechte aandacht aan elkaar moeten besteden. Hoe gaat het nou echt met de ander? Door een beetje extra op elkaar te letten kunnen we wellicht voorkomen dat de collega, die misschien al langer niet lekker in zijn of haar vel zit, uiteindelijk zelfs ten onder gaat aan bijvoorbeeld schuldproblematiek. Hier ligt wat mij betreft een verantwoordelijkheid voor ons allemaal, zowel leidinggevenden als directe collega’s!

Houd elkaar in de gaten en geef om elkaar. Ook dat houdt onze organisatie professioneel!

Adjudant ODOPS Hans Hijman

Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

Meer weten?

Wil je meer weten over wat Bedrijfsmaatschappelijk Werk voor jou kan doen? Kijk dan op intranet. Lees je Alle Hens via MULAN, klik dan hier.