08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 1

‘Doorontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan’

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés

De reservebank

De flexibele schil aan personeel die inzetbaar is wanneer nodig en vaak beschikt over unieke kennis en ervaring ‘van buiten’: het Commando Zeestrijdkrachten doet er graag zijn voordeel mee. Wie zijn deze mensen, wat is hun achtergrond en waarom willen zij reservist zijn? Een drietal vertelt.

KPLLDV KMR Mike Molenaar (50): ‘Zit in mijn bloed genesteld’

“In 1994 kwam ik voor mijn dienstplicht op bij de Koninklijke Marine en kon aansluitend in dienst blijven met een kort verbandcontract. Door deze verlenging bleef ik uiteindelijk tot 2001. Ik werkte binnen de Logistieke Dienst Verzorging (LDV) en ben geplaatst geweest in Den Helder, Amsterdam, op Vliegkamp Valkenburg en op Marinebasis Parera, te Curaçao. Ik was achtereenvolgens matroos LDV, hofmeester, kok en bottelier. Naast deze functies op de wal heb ik ook varende plaatsingen gehad.”

“Hierna ben ik gaan werken als restaurant-kok in de civiele wereld. De marine bleef echter kriebelen en om die reden ben ik in 2009 reservist geworden. Erg fijn om weer binding met de marine te hebben, met zowel oude als nieuwe collega’s. De KM is een stuk van mijn leven dat in mijn bloed zit genesteld. Mijn huidige taak binnen de Koninklijke Marine Reserve (KMR) is het leveren van ondersteuning bij evenementen. Daarnaast ben ik parttime-werver voor nieuwe aanwas van reservisten.”

KPLLDV KMR Mike Molenaar, met Landgoed Beukbergen op de achtergrond. (Foto: Phil Nijhuis)

“De tijd die het werk als reservist mij kost, is niet echt meetbaar in een vast aantal uren per week. Het kan sterk wisselen, vooral als er evenementen zijn. Soms ben je een aantal dagen achter elkaar bezig, doordeweeks of in een weekend, maar soms valt er ook weken niets te doen. Dankzij goede afspraken en afstemming met mijn huidige werkgever is het prima te combineren. Ik ben momenteel huismeester bij Landgoed Beukbergen in Huis ter Heide. Ook daar ben ik trouwens druk met evenementen.”

“Reservist-zijn maakt mij blij, omdat iedere inzet weer anders is. Daarnaast is de samenwerking met collega-reservisten iedere keer weer leuk en gezellig, ook omdat je steeds nieuwe mensen ontmoet. Dat ik dit werk naast mijn reguliere baan kan doen, maakt mij een gelukkig mens.”

“Mijn omgeving vindt het positief dat ik reservist ben. Ze geven mij ook de gelegenheid om aan activiteiten mee te doen, ook al is dit geregeld in het weekend. Ze weten hoe belangrijk de marine voor mij is. Als er evenementen zijn waarbij ze langs kunnen komen, dan komen ze ook even kijken. Hartstikke leuk, toch?”

“Ik wil mijzelf graag doorontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan binnen de KMR. Als reservist krijg je echt geweldige kansen; daar wil ik graag gebruik van maken.”

“Reservist-zijn maakt mij blij, omdat iedere inzet weer anders is.” (Foto: Phil Nijhuis)

KPLBDA KMR Susanne Kleinschiphorst (34): ‘Varen staat echt nog op mijn bucketlist’

“In 2004 ben ik het MBO-instroomjaar Vrede & Veiligheid gaan doen, waarna ik in dienst ben gekomen bij de KM. Van 2005 tot en met 2006 heb ik gewerkt bij de Logistieke Dienst Verzorging. Na die jaren heb ik een fotografie-opleiding gedaan en nog gewerkt als voedingsassistent op een neurorevalidatie- en dwarslaesieafdeling bij een medische instelling.”

“Defensie is altijd blijven kriebelen; zo heb ik tijdens fotografie ook stagegelopen bij de Audio Visuele Dienst Defensie. Mijn wens was toen ook om weer in dienst te gaan, als militair-fotograaf. Door de gevolgen van de kredietcrisis werd mijn sollicitatie in 2010 helaas halverwege gestopt.”

“Inmiddels ben ik werkzaam binnen het logistieke team van de reservisten. Hierbinnen ga ik over personeelsplanning en heb ik administratieve taken. Nog leuker vind ik het om in binnen- en buitenland op pad te gaan met de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF). Dat gebeurt dan met anderen in de rol van opposing forces of als LDV-er of voor het leveren van hand- en spandiensten.”

KPLBDA KMR Susanne Kleinschiphorst: “Defensie is altijd blijven kriebelen.” (Foto: eigen collectie)

“Iets heel anders was het helpen bij de opbouw van Kamp Heumensoord voor de Nijmeegse Vierdaagse of verantwoordelijkheid dragen voor de medailles tijdens de Invictus Games. In de nabije toekomst zou ik bij de marine willen varen; dat staat echt nog op mijn bucketlist.”

“Binnen de logistiek werk ik normaal 24 uur per week, maar als ik bijvoorbeeld met NLMARSOF naar het buitenland ga, dan ben ik daar zomaar 1 tot 3 weken aan kwijt. Ik ben ‘fulltime’-reservist; dit is wat ik doe en ik heb er geen baan naast. Hiervoor had ik die wel, maar het werk als reservist kreeg steeds meer de voorkeur.”

“Het werk is afwisselend en uitdagend en ik leer vaak nieuwe dingen. Mijn omgeving ziet dat ik echt op m’n plek zit bij Defensie. Het enige waar ik ze wel eens over hoor is: ‘Ga je nou alweer naar het buitenland?’. Maar ja, ze weten dat ik dat nog wel het mooiste vind van het hele reservist-zijn.”

“Nog leuker vind ik het om in binnen- en buitenland op pad te gaan met de NLMARSOF.” (Foto: SGTBDAV Jasper Verolme)

LTZ 2OC (SD) KMR Chris van Leeuwen (54): ‘Die skills voor de baas toepassen, daar word ik blij van’

“Ik ben in 1985 als matroos Technische Dienst Elektrotechniek (TDE) in dienst gekomen en ging varen op het Standaardfregat Hr.Ms. Piet Hein. Ik heb toen de kans gekregen om de opleiding tot duiker-algemeen te volgen. Direct daarna ben ik de korporaalsopleiding ingegaan en kwam ik bij de Onderzeedienst terecht. Daar heb ik nog een jaar of 9 gevaren. In eerste instantie op Hr.Ms. Zwaardvis en Tijgerhaai (van de Zwaardvis-klasse) en later op verschillende onderzeeboten van de Walrusklasse.”

“Na deze tijd en met mijn ervaring binnen de TDE heb ik vervolgens ‘aan de keukentafel’ de HTS-opleiding Elektrotechniek gedaan. Ik was ook in die tijd al reservist. Ik had bij mijn ontslag bij de KM namelijk een brief meegekregen waarin stond dat ik op dat moment ‘verplicht-vrijwillig’ reservist was. Een paar jaar later kreeg ik echter een brief dat dit eigenlijk niet mocht. Maar tegelijkertijd kreeg ik de vraag of ik dan niet écht vrijwillig reservist wilde worden. Dat wilde ik wel. We spreken over 2006. Ik hoorde vervolgens bij de eerste 50 reservisten.”

LTZ 2OC (SD) KMR Chris van Leeuwen: “Baan kost minimaal 40 uur per week, niet te combineren met ander werk.” (Foto: Herman Zonderland)

“In eerste instantie zat ik in het pooltje Evenementen, niet te vergelijken met wat ik inmiddels doe. Nu ben ik alweer 3 jaar projectleider van het Benoemd Onderhoud van het Landing Platform Dock Zr.Ms. Johan de Witt. Daarvoor heb ik een Individuele Inzet Reservisten (IIR)-contract gekregen. Vaak wordt ook wel de term In Werkelijke Dienst Projectmatige Inzet Reservisten (IWD PIR) gebruikt. Ik werk op dit moment op de werf van Damen Shipyards in Vlissingen. Deze baan kost mij minimaal 40 uur per week, dus dat is niet te combineren met ander werk. Ik ben dan ook fulltime-reservist.”

“In de burgermaatschappij ben ik ook altijd projectleider geweest, dus het feit dat ik mijn skills nu bij ‘de baas’ kan toepassen, daar word ik wel blij van, ja. Wel moet ik altijd uitleggen waarom ik hiervoor mijn burgerbaan heb opgezegd. Soms reageren mensen ook wel verbaasd. En thuis vinden ze de onzekerheid die hier dan een beetje bij hoort soms ook wel eens eng.”

x
“Nu ben ik projectleider van het Benoemd Onderhoud van Zr.Ms. Johan de Witt.” (Foto: Herman Zonderland)