x

14 | 09

Eindejaarsversie in plaats van najaarsversie Alle Hens

Net als in 2020 en 2021 brengt de Koninklijke Marine dit jaar eenmalig een gedrukte versie van Alle Hens uit. Eerder berichtten wij dat dit nummer naar verwachting half september op de mat zou ploffen, maar dat wordt december. Alle marinemensen en andere militairen plus burgermedewerkers die binnen CZSK geplaatst zijn krijgen de uitgave toegezonden, net als iedereen die inmiddels het huisadres heeft doorgegeven. Mocht u dat nog niet hebben gedaan en alsnog willen doen, dan kan dat via: allehens@mindef.nl (Uw adresgegevens worden eenmalig gebruikt voor de verzending van Alle Hens. Na verzending zullen uw gegevens worden vernietigd.)

x

14|09

‘OP POST!’: de KM, Zeeland en de Koude Oorlog

Aan boord van het museumschip Mercuur, de voormalige mijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken, is een nieuwe tentoonstelling ingericht. Onder titel ‘OP POST!’ is er aandacht voor militaire complexen en installaties van de KM in Zeeland die tijdens de Koude Oorlog een rol speelden in de landsverdediging. Dat tussen 1945 en 1991 in bunkercomplexen in en rond Vlissingen onder meer een geheim maritiem hoofdkwartier van de NAVO en de Nederlandse marine was gevestigd, bleek eigenlijk alleen bij ingewijden bekend. ‘OP POST!’ is tot en met december 2023 te zien op de ‘oude Mercuur’, Dok van Perry, Vlissingen. Meer info via: https://www.museumschip-mercuur.nl/op-post-tentoonstelling-koude-oorlog/

x

14 I 09

Beste scriptie of publicatie gezocht

De Vereniging Informatici Defensie zoekt de beste scriptie of publicatie over informatiemanagement (IM), informatievoorziening (IV) en/of informatietechnologie (IT) bij of voor Defensie. Het gaat dan om een bachelor- of masterscriptie of wetenschappelijk artikel. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de inzendingen onder andere op bedrijfskundig en technisch niveau, probleeminzicht, inventiviteit en toepasbaarheid. De winnaar mag het onderzoek toelichten aan alle leden van de VID en de Chief Information Officer Defensie.

Uit de inzendingen selecteert de VID vervolgens een winnaar die ervandoor gaat met de René Olthuis Prijs en een geldbedrag. Het achterliggende doel is om de deskundigheid op het gebied van IM, IV en IT te bevorderen. Dan kan zowel door collega’s aan te moedigen zich binnen dit vakgebied te ontwikkelen, alsook om nieuw opgedane kennis breed binnen de organisatie te delen. Stuur uw inzending voor 1 oktober 2022 naar Secretaris.VID@mindef.nl, t.a.v. ‘Commissie René Olthuis Prijs’. Meer info en toetsingscriteria staan op www.vidonline.nl en intranet.

x

14 I 09

Gezocht: reversspeldjes Tijgerhaai en Tonijn

Oud-marineman Simon Smeulders, die in zijn jaren bij de KM (1958-1990) ook een aantal jaren op de onderzeeboten voer, is voor zijn verzameling op zoek naar reversspeldjes van Hr.Ms. Tijgerhaai en Hr.Ms. Tonijn. Wie kan hem daar (al dan niet tegen vergoeding) aan helpen? Reacties graag naar: s.smeulders@ziggo.nl. Bij voorbaat dank!

x

14 | 09

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden: Klik  hier om je abonnement te activeren.

x

06 I 10

Reünie en ‘Oktoberfest’ voor SF

Alle (oud-)mariniers die hebben deelgenomen aan/zijn opgeleid voor speciale operaties (KVM, ML, BBE, UIM, NLMARSOF), zijn welkom op de reünie annex ‘Oktoberfest’ van 6 oktober. De locatie is de kantine van de Van Braam Houckgeestkazerne (VBHKAZ) in Doorn. Het programma duurt van 14.00 tot 21.30 uur. Er is een markt en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje, met medewerking van de Logistieke Dienst Verzorging van de VBHKAZ. Het tenue is vrij en de kosten zijn plusminus € 10,- per persoon. Opgave voor de bijeenkomst en lid worden van de Identiteitsgroep Marinier Speciale Operaties (IMSO) kan bij Geert, via imsoleden@gmail.com. Als je al lid bent van het Contact Oud-Mariniers, dan is het IMSO-lidmaatschap gratis. Meer informatie via 06-16171940. Sponsoring is welkom, via NL46INGB0798478942, t.n.v. Beemsterboer.

x

30 I 09

Reünie ex-schrijvers/LDA KM

De Reüniecommissie Ex-Schrijvers/Logistieke Dienst (Administratie) der Koninklijke Marine zal – ijs en weder dienende – op 30 september 2022 weer een reünie houden. De locatie is het Evenementencentrum van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Aanvang om 10.30 uur. De reünie is toegankelijk voor actief-dienenden en post-actieven uit de doelgroep. Ook partners en introducés zijn van harte welkom. Aanmelden kan uitsluitend per aanmeldingsformulier via www.schrijverslda.nl/reunie (sluitingsdatum 16 september!). De toegangsprijs bedraagt € 17,50 per persoon, inclusief koffie/thee en gebak, riant borrelgarnituur, Hollands buffet en een aangeklede rijstmaaltijd. Dit bedrag dient tegelijk met de inschrijving te worden voldaan conform de aanwijzingen op de website. Meer info via: info@schrijverslda.nl.

x

22 | 10

Reünie UNTAC

Heb jij ook deelgenomen aan de UNTAC-missie in Cambodja? Schrijf je dan vóór 1 oktober in voor de reünie van 22 oktober. Locatie is het Marine Etablissement Amsterdam. Meer info en aanmelden via: www.untac.nl.

x

25|08

Zonnige zilveren editie ‘320 Open’

De golfbaan van de Haarlemmermeersche Golf Club vormde op 25 augustus het decor voor de 25e editie van de 320 Open Golftoernooi. Wat met 12 man op Spaarnwoude begon, groeide uit tot een volwaardig golftoernooi met 80 spelers en zette binnen de KM golf op de kaart. Na de sluiting van Marinevliegkamp Valkenburg als plaats van handeling liep het aantal spelers terug. Dit jaar streden 32 dames en heren om het beroemde Wapenschild van Eeuwige Roem. Het veld bestaat uit actief dienende en postactieve militairen van alle krijgsmachtonderdelen en invitees. Op de zonnige donderdag sloeg de eerste flight om 10.10 uur af, dit als eerbetoon aan de startlimiet van de P3-C Orion (bij de take-off van het maritieme patrouillevliegtuig P3-C Orion werd een Turbine Inlet Temperature van 1.010 graden Celsius gehanteerd).

Na een mooie en spannende rondgang langs de holes, nam het reüniegehalte toe en vierde de gezelligheid hoogtij op het terras tijdens prijsuitreiking en afsluitend diner. De netto winnaar van de dag was Richard Kuipers (foto links), met handicap 27.2 en 42 Stableford-punten. Jan Boekel legde beslag op de tweede prijs (handicap 20.5, 37 punten), terwijl Egbert De Muinck Keizer, (handicap 13.2, 36 punten) de derde prijs won. De beste bruto speler en winnaar van de (allerlaatste!) Alle Hens Bootsmanfluit was Jacob van der Meulen met 81 slagen. De neary’s, (het dichtst bij een hole in 1 slag) kwamen op naam van Edward Robberegt en Paul de Regt. De volgende editie van het 320 Open Golftoernooi staat gepland voor 31 augustus 2023.