03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 7

PLATOON: platform voor onderofficieren

Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto SGT Cinthia Nijssen

Marine-korporaal presenteert nieuwe paarse podcast

Naast de tegel van de Commandant der Strijdkrachten en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht prijkt tegenwoordig ook PLATOON op de intranet-homepage van Defensie. Onder het nieuwe platform vallen allerlei initiatieven die interessant zijn voor onderofficieren van alle krijgsmachtsdelen. Waaronder de nieuwe podcast Ruggengraatpraat. De podcast is te vinden op de intranetpagina van PLATOON, maar ook via Spotify.

De podcast moet de vertaalslag maken van ambtelijk beleid naar informatie die toegespitst is op onderofficieren. “In duidelijke en concrete taal”, vertelt korporaal TD Simon Bard (28). De TD’er is instructeur bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingen, maar sinds deze maand ook host van Ruggengraatpraat. “Het wordt gemaakt voor en door onderofficieren. We willen collega’s beter voorzien van informatie en ze betrekken bij het ‘Haagse’. Vaak krijgen ze wel nieuwe besluiten of beleid mee, maar weten ze niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan.”

KPLTD Simon Bard, een marineman, is de host, maar de podcast is inhoudelijk ‘paars’; dus interessant voor onderofficieren van álle krijgsmachtsdelen.

Van boven naar beneden

In de eerste aflevering gaat Bard in gesprek met Krijgsmachtsadjudant adjudant van de mariniers Rob van Haastrecht, over onder meer de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Ook geeft de eerste gast meer duiding over PLATOON en het doel van de podcast. “Ik merk dat het vaak lastig is om informatie in de organisatie van boven naar beneden te krijgen”, zegt Van Haastrecht. "Ik heb me laten vertellen dat een podcast tegenwoordig behoorlijk hip is: je hoeft geen hele stukken te lezen, maar kan het onderweg naar werk even luisteren.”

Van Haastrecht zegt zich goed te realiseren dat vooral jonge onderofficieren veel in de uitvoering werken. “En daarmee heel druk zijn. Maar het is belangrijk dat ze meekrijgen wat er met de krijgsmacht gebeurt. Zij zijn de toekomst. De beslissingen die nu worden genomen, hebben effect op hun werkveld.”

Te gast is Krijgsmachtadjudant AOOMARNALG Rob van Haastrecht.

Eerste podcast nu online

Beluister de eerste podcast van PLATOON via intranet of  hier via Spotify!