Tekst André Twigt
Foto boven: Paul Tolenaar en video: SMJRBDAV Yoran Christianen

Wereldhavendagen 2022 was feestje, maar realiteit ook dichtbij

x

Het weer was weergaloos en de belangstelling voor schepen en mariniers overweldigend. De jongste editie van de Wereldhavendagen liet voor de marine weinig te wensen over. Met het Landing Platform Dock Zr.Ms. Rotterdam, het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes en de onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw aan de kade was er voor de talloze bezoekers van alles te zien en in het Mariniersdorp van alles te doen. 

Op de Nieuwe Maas vonden acties plaats, waarbij de marinesleepboot Zuiderzee en een NH90-boordhelikopter betrokken waren. (Foto: Paul Tolenaar)

Het Korps Mariniers pakte uit met het traditionele Mariniersdorp. Deze attractie werkt immer als een magneet op vooral de jongere bezoekers. Die konden in de tenten onder meer schieten, kennis maken met de uitrusting van de zeesoldaten en de pittige omstandigheden waaronder zij hun werk verrichten.

In de middag was het een drukte van belang op de Parkkade, waar de marinevloot lag afgemeerd. (Foto: Paul Tolenaar)

Russische vloot

Teleurstellend voor de bezoekers was wel dat Zr.Ms. Rotterdam op de zondagmiddag van het evenement op stel en sprong moest vertrekken om op de Noordzee toezicht te houden op meerdere marineschepen van de Russische Noordelijke Vloot. De eenheden hadden het afgelopen half jaar in de Middellandse Zee geopereerd en waren op weg naar hun thuisbasis Moermansk.

De gebeurtenis gaf aan dat we in uitzonderlijke tijden verkeren. Tijden die doen terugdenken aan de Koude Oorlog, maar daarmee tegelijkertijd werken bij de marine tot een spannend avontuur maakt.

Letterlijk grote publiekstrekker was het Landing Platform Dock Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Paul Tolenaar)
Een marinier geeft fysieke training aan 2 jonge vrijwilligers. (Foto: SGT-1 Mike de Graaf)
Mariniers voeren op de Nieuwe Maas een boarding-operatie uit. (Foto: SGT-1 Mike de Graaf)

Waarom de woelige baren?

Voor verslaggever André Twigt vormde al het ‘grijs’ en ‘groen’ tijdens de Wereldhavendagen aanleiding zich nader te verdiepen in de beweegredenen van marinepersoneel om te kiezen voor een leven op de woelige baren. Druk op onderstaand icoon om te zien hoe dat verliep!