x

20| 12

Fijne feestdagen!

De redactie van Alle Hens wenst u allen heel mooie Kerstdagen en alvast alle goeds voor het nieuwe jaar. Wij hopen u ook komend jaar te boeien met belangwekkende verhalen over onze Koninklijke Marine en de rest van de maritiem militaire wereld. (Foto: John van Helvert)

x

08 | 12

Koninklijke onderscheiding voor duikmedische pionier

Het voormalig hoofd van het Duikmedisch Centrum (DMC), kapitein ter zee (AR) b.d. prof. dr. Rob van Hulst (64) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij mocht de Koninklijke onderscheiding op 8 december ontvangen uit handen van burgermeester Marjan van Kampen-Nouwen van zijn woonplaats Schagen, in het bijzijn van plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Huub Hulsker.

Van Hulst trad in 1985 in dienst bij de KM. In 1994 werd hij, na zijn uitzending naar Cambodja, hoofd van het DMC in Den Helder. Hij ontwikkelde zich tot wereldvermaard expert op het gebied van duik- en onderzeebootgeneeskunde. In november 2013 ging Van Hulst met Functioneel Leeftijdontslag en werd hij hoogleraar Hyperbare en Duikgeneeskunde op de afdeling Anesthesiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Terugkijkend op zijn tijd bij de KM, waardeert de kolonel-arts b.d. het nog steeds hoeveel ruimte hij in de jaren 90 binnen de marine kreeg om te pionieren en het DMC uit te laten groeien tot hét kenniscentrum in Nederland voor duikgeneeskunde. “Duikerartsen en bedrijfsartsen voor het keuren van duikers leidden wij zelf op. En in het geval dat er een duiker, waar dan ook in Nederland in de problemen kwam, dan werd hij naar Den Helder gebracht”, aldus Van Hulst.

De Koninklijke onderscheiding (KO) voor zijn uiteenlopende verdiensten kwam voor hem als een grote verrassing. “Ik werd na een bijscholing nog even meegenomen om een biertje te drinken bij de Marineclub te Den Helder. Daar trof ik onder anderen mijn echtgenote Foekje, 2 hoogleraren van het AMC, de burgemeester mét ambtsketen en schout-bij-nacht Hulsker. Toen begreep ik dat er wat aan de hand was...”

Het kleinood dat Van Hulst uit handen van de burgemeester mocht ontvangen is bepaald geen ‘instapmodelletje’. Om in aanmerking te komen voor het Ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw moet ook over de landsgrenzen heen opvallend gepresteerd zijn. Aanbevelingsbrieven van vakgenoten uit de VS en Australië maakten duidelijk dat dit het geval was. Daarnaast verdiende Van Hulst zijn sporen als lid van de redactieraad van het internationale duikmedische tijdschrift Diving and Hyperbaric Medicine en was hij vicevoorzitter van de Engelse offshore commissie Diving Medical Advisory Committee. In eigen land was de kolonel-arts verder nog lid van de Medische Commissie van de Nederlandse Onderwatersport Bond, waarvoor hij contacten onderhield met meerdere ministeries rond de ontwikkeling van wet- en regelgeving op duikgebied.

De contacten met Defensie zijn overigens nog steeds warm. Zo begeleidt Van Hulst meerdere promovendi die onderzoek doen voor Defensie, rond bijvoorbeeld hyperbare geneeskunde of de behandeling van militairen en politiemensen met knaltrauma's. Onder zijn promovendi is ook een marine-duikerarts die de toxiciteit van zuurstof onderzoekt, wat zou kunnen leiden tot langere duiktijden voor de kikvorsmannen van NLMARSOF. De kersverse Ridder juicht de intensieve samenwerking tussen DMC en AMC toe: “Beide instituten hebben veel expertise in huis, waarmee ze elkaar kunnen versterken”. (Foto’s: SM Hille Hillinga)

x

20 | 12

Nieuwe kanons voor LCF’en

De 4 Luchtverdedigings- en Commandofregatten van de Koninklijke Marine krijgen nieuwe 127 millimeter kanons. De Directie Materiële Instandhouding (DMI) en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) tekenden op vrijdag 17 december het contract hiervoor in Den Helder. Voor de software sloten DMI en het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC), onderdeel van DMO, ook een contract. Eind 2021 start DMI met de werkzaamheden aan het eerste fregat, Zr.Ms. Evertsen. De huidige kanons op de schepen zijn toe aan vernieuwing. Het 127 millimeter kanon is moderner en betrouwbaar. Het medium kaliber kanon kan verschillende munitiesoorten afvuren en heeft een groter bereik. Tevens komt er in het schip een semiautomatisch opslag- en opvoersysteem van munitie; een sterke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Het vervangen van de kanons is een complex project. Niet alleen op het dek, maar ook daaronder zijn grote aanpassingen nodig. DMI heeft de kennis, kunde en capaciteit in huis voor dit werk. Tegelijkertijd met de inbouw van het nieuwe kanon worden meerdere modificaties uitgevoerd. Dit werk gebeurt tijdens de geplande onderhoudsperiode.

x

20 | 12

Nieuwe jas ook te dragen op nette pak

In de zomer is door KPU en DMI/KLUIT begonnen met het uitgeven van de nieuwe blauwe buitenjas voor het Boordtenue. Inmiddels hebben al heel veel collega’s van de vloot de jas in gebruik en blijkt deze heel populair, zeker nu de buitentemperatuur daalt. Hoewel dat bij de aanschaf niet zo was bedoeld, blijkt de jas ook geschikt om te dragen op het blauwe daagse tenue. Op veler verzoek is dat met onmiddellijke ingang dan ook toegestaan. U mag de ‘oude’ parka ook nog dragen als u dat wilt of nog geen nieuwe jas heeft. Ook de mariniers blijven de parka dragen wanneer dat uitkomt: voor hen komt er een aangepaste regeling. Voorlopig geldt dat militairen van het vlootpersoneel:

- de nieuwe jas, al dan niet met ingeritste binnenvoering, mogen dragen bij alle werktenues, met uitzondering van het blauwe ceremoniële tenue (T2);

- de losse binnenvoering als overkleding mogen dragen bij het boordtenue (T7) en het zomertenue (T10);

- de nieuwe jas, zonder binnenvoering, mogen dragen bij alle tropentenues, met uitzondering van het witte ceremoniële tenue (T12).

De aanvullende bepalingen over handschoenen, sjaals, hoofddeksels, regenbroeken etcetera uit het tenuevoorschrift blijven ongewijzigd. Vragen en suggesties kunt u via uw commandant en/of chef d’equipage adresseren aan de Uniformcommissie Koninklijke Marine.

x

Rectificatie

20 | 12

Verkeerde foto

Het viel meerdere lezers op dat er in eerste instantie een verkeerde foto was geplaatst boven het artikel ‘Was kortsluiting de boosdoener?’, in de uitgave van 18 november. Het wapensysteem op de foto was de Seacat en niet de raket-dieptebomwerper. Ook LTZ 2OC b.d. Onno Krabshuis kwam hierover in de lucht en mailde de redactie bijgaande foto en illustratie van de raket-dieptebomwerper die hij op zijn beurt kreeg aangereikt door LTZ 2OC (TD) b.d. Johannes Kauw. Dank hiervoor, gentlemen!

x

20 | 12

Abonnee worden?

Iedere maand Alle Hens automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Klik hieronder om je abonnement te activeren.

+ link: https://www.defensie.nl/actueel/nieuwsbrieven/allehens

x