Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto USMC

Mariniers van Aruba los op Amerikaans Camp LeJeune

x
Foto boven: patrouillegang in één van de oefendorpen van Camp Lejeune.

Nederlandse mariniers van met name Marine Squadron Carib (MSC), afkomstig van Aruba, hebben een intensieve en bijzondere oefening in de VS achter de rug. Onlangs waren zij 3 weken te gast op het immense Camp Lejeune, in North-Carolina, van het United States Marine Corps (USMC). Zij konden tijdens Caribbean Urban Warrior 2021 (CUW21) bijvoorbeeld oefenen tot op squadronniveau in verstedelijkt gebied, met behulp van Amerikaanse verkenners en vliegtuigen, binnen tal van realistische oefenlocaties. 

Bij de ingang van Camp Davis, dichtbij Camp Lejeune, staat een plaquette die herinnert aan de tijd dat de Nederlandse Mariniersbrigade hier vanaf 1943 getraind werd. In het midden: BRIGGENMARNS Frank Boots, Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied.
Nederlandse mariniers doorzoeken een pand tijdens de MOUT.
Een marinier houdt een oefen-tegenstander aan.

De mannen werden bijvoorbeeld ondergedompeld in de overdekte Infantry Immersion Trainer, waar ze te maken kregen met missie-scenario’s in een door acteurs bevolkt dorp. Ook in de openlucht oefendorpen op het kamp kregen zij te maken met zowel oefenweerstand als lokale bevolking. Dit alles in het kader van Military Operations in Urban Terrain (MOUT). 

Dit alles gold ook voor een sectie van het Mariniersdetachement Sint-Maarten en 2 Tactical Air Control Party’s en 1 Unmanned Aerial Systems-eenheid van het Reconnaissance Surveillance Target Acquisition Squadron van de Marine Combat Groups, die deel uitmaakten van de oefenende eenheid.

Foto links: MARN 1 ALG 1 Joey van MSC bevuurt met zijn MAG de oefenvijand. | Foto rechts: een marinier beveiligt de positie van zijn eenheid.
Schutters lange afstand in actie op één van de schietbanen van Camp Lejeune.

Eigen doelen

Wel met scherp werd geschoten in het Shooting House, waar de mariniers, geregeld in het halfduister, levensgroot afgebeelde tegenstanders te ‘lijf’ gingen. Amerikaanse snipers en schutters lange afstand van MSC hadden hun eigen doelen te verwezenlijken en beoefenden hun skills op enkele van de vele schietbanen van Camp Lejeune. 

Bossen en moerassen

In de eindfase van de oefening voerden de mariniers vervolgens op compagniesniveau operaties uit in de bossen en moerassen op het kamp, waarbij zij versterkte posities van oefen-tegenstanders aanvielen. De informatie hiervoor kregen ze van Amerikaanse verkenners van 2d Reconnaisance Batallion (onderdeel van 2d Marine Division, USMC) in het gebied.

Mariniers gaan voorwaarts naar het volgende doel.

Close air support

Korporaal van de mariniers Marvin, plaatsvervangend sectiecommandant binnen MSC, had het naar zijn zin op Camp Lejeune. “Hier zijn alle omstandigheden nagebootst waarbinnen onze eenheid normaal ook zijn werk zou doen. Van het houden van voetpatrouilles tot het versterken van onze informatiepositie en optreden in verstedelijkt gebied. Daarbij kunnen we hier ook nog gebruikmaken van zogenoemde enablers, zoals vliegtuigen voor close air support, waarover we op Aruba niet beschikken.”

Foto links: MARN 1 ALG Thijs Advocaat (rechts) en MARN 1 ALG Dennis volgen voetstappen tijdens combat tracking-training op Camp Lejeune. | Foto rechts: mariniers van MSC haasten zich weg uit gevaarlijk gebied.

Onzekere tijden

De oefening CUW21 was al met al bijzonder leerzaam, vindt MSC-commandant majoor der mariniers Dennis van Huizen. “De integratie met Amerikaanse transportmiddelen en verkenningsteams bood een absoluut voordeel. Dit was zeer de moeite waard.” En verwijzend naar de coronacrisis: “Ik ben heel blij dat we deze oefening in deze onzekere tijden toch hebben kunnen doen.”

Gemotoriseerde aanval van Nederlandse mariniers met hun Anaconda's.

Kustwateren en duiken

CUW21 krijgt over enkele maanden een vervolg in de oefening Coastal Caribbean Warrior 2021. Hiervoor maken de Amerikaanse mariniers van 2d Reconnaisance dan de oversteek naar Aruba. Hierbij ligt de nadruk op opereren in kustwateren en duiken. “Beide oefeningen dragen bij aan een verhoging van de gezamenlijke slagkracht in verschillende omgevingen”, zegt uitwisselingsofficier bij het USMC kapitein der mariniers Mark Brouwer. “Hiermee verhogen we onze professionaliteit op verschillend gebied en onze geoefendheid om snel te kunnen schakelen tussen niet-kinetisch en kinetisch optreden.”