10 | 09 Marine naar Bahama’s ‘voor het echie’

Nederland levert noodhulp aan de Bahama’s, nadat orkaan Dorian daar grootschalige verwoestingen aanrichtte. Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Snellius zijn op Sint-Maarten beladen en zijn bijna bij de Bahama’s. De schepen waren al in het Caribisch Gebied vanwege de grote noodhulpoefening Caribbean Coast. Deze maakt nu plaats voor de ‘echte wereld’. 

Zr. Ms. Johan de Witt is haven, vliegveld en opslagplaats in 1. Het heeft een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok. Aan boord zijn daarnaast 2 Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando. Verder zijn er een marinierseenheid met 2 FRISC-boten en 4 landingsvaartuigen, militairen van de genie, een landmachteenheid gespecialiseerd in civiel-militair optreden en 2 specialistische duikteams. 

Zr. Ms. Snellius is een hydrografisch opnemingsvaartuig. Het schip beschikt over geavanceerde sonarapparatuur, waarmee de zeebodem in kaart gebracht kan worden. Op die manier kunnen zeekaarten worden gemaakt én kunnen kustgebieden in kaart worden gebracht. 

Dorian heeft een verwoestend effect gehad op de Bahama’s. De orkaan van categorie 5 heeft veel slachtoffers geëist. Volgens het Rode Kruis zijn er circa 13 duizend huizen verwoest of zwaar beschadigd. De eerste schattingen van het Wereldvoedselprogramma van de VN zijn dat 76.000 mensen hulp nodig hebben.

Zaterdagmiddag zijn 76 mariniers vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Sint-Maarten vertrokken. Zij maken deel uit van het 21e Raiding Squadron. Zij staan momenteel als de zogeheten Marine Spearhead Task Unit permanent standby voor spoedinzet in binnen- en buitenland. De militairen varen inmiddels aan boord van de Johan de Witt in de buurt van de Bahama’s.

Inclusief de extra mariniers worden circa 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee ingezet voor noodhulp aan de Bahama’s. Daarnaast zijn er nog 50 Franse en 50 Duitse militairen aan boord van de Johan de Witt. Zij waren al aan boord in verband met de noodhulpoefening Caribbean Coast, die nu plaatsmaakt voor daadwerkelijke noodhulp.

x

10 | 09 Defensie Duikgroep test meldingsapp

De duikers van de very shallow water–teams maken sinds kort eenvoudig melding van onveilige situaties en andere voorvallen via een app. Die is ontwikkeld door JIVC. Ze hoeven dus niet meer achter een pc te kruipen. Het gebruik van de app wijst zich vanzelf: schrijf wat je wilt melden en voeg een foto toe. Een veiligheidsmedewerker krijgt de melding binnen, maakt deze samen met de melder compleet en dient hem in. De melder wordt op de hoogte gehouden van de voortgang. Veiligheidsmedewerker sergeant van de technische dienst Richard Commandeur: “Het werkt heel handig. Een duiker die nog nooit een melding had gedaan, wist direct hoe hij de app moest gebruiken.” De pilot van de Defensie Duikgroep kwam tot stand nadat Commandeur de directeur veiligheid, generaal-majoor (KL) Nico van der Zee, vroeg naar het vorderen van de app. Commandeur zei daarbij proefversies te willen testen in zijn ‘zeer hoog risico organisatie’. De meldingsapp werkt op dit moment alleen op de iPhone. Later dit jaar wordt de app onderdeel van Mijn Defensie-app. De eerste versie biedt functies zoals Mijn Nieuws, Mijn KPU, Mijn PNOD en Mijn Melding. Meer informatie over de meldingsapp? Stuur een e-mail naar: veiligheid@mindef.nl.

x

26 | 08 Zr. Ms. Groningen onderschept grote hoeveelheid cocaïne

Zr. Ms. Groningen heeft op maandag 26 augustus 390 kilo cocaïne onderschept. Deze succesvolle onderschepping is in nauwe samenwerking gedaan met de Amerikaanse kustwacht. De drugs en de bemanning van het onderschepte schip zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor verdere vervolging. Het stationsschip is sinds april dit jaar actief in het Caribisch Gebied. Het treedt op tegen drugssmokkel en is inzetbaar voor humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het schip ingezet voor diverse kustwachttaken, zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en voor reddingsoperaties. Om deze taken uit te kunnen voeren, is het schip uitgerust met een NH90-boordhelikopter van het Defensie Helikopter Commando en twee FRISC-onderscheppingsboten. In verband met de justitiële afronding van de zaak, is dit bericht nu pas naar buiten gebracht.

x

10 | 09 Verlaten sloep met vaandel

Trouwe Alle Hens-lezer en oud-marineman Piet Slegers schilderde het bijgaande doek, ‘Verlaten sloep met vaandel’. Dank voor inzending van de afbeelding van dit historische vaartuig!

x

10 | 09 Marinebedrijf Sport en Ontspanningsvereniging

De Marinebedrijf Sport en Ontspanningsvereniging (MBSOV) is een vereniging voor alle CZSK-medewerkers. De activiteiten ervan vinden hoofdzakelijk plaats in verenigingsgebouw ‘Dukdalf’, met een paar buitenlocaties voor buitenactiviteiten. In het gebouw zijn diverse zalen en ruimtes, zoals een aparte sportzaal, een grote zaal voor feesten en partijen. Het MBSOV houdt jaarlijks activiteiten met korting voor MBSOV-leden, zoals theatervoorstellingen en concerten, een motortoertocht, een stedentrip en voor vrouwelijke leden een dames-beautydag. Bij de verschillende afdelingen van de MBSOV kunt u terecht voor toneel, dansen, bridgen, biljarten, kegelen, handboogschieten, squashen, tennis, trimmen, volleybal, watersport, trimmen. Ook is er een auto hobbyclub, een elektronica hobbyclub en een afdeling die zich bezig houdt met digitaal in beeld. Voor informatie en de actuele agenda kunt u terecht op: www.mbsov.nl.