09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Hoe groot is de animo voor de KM?

Tekst André Twigt
Foto SMJRBDAV Jasper Verolme en video SMJRBDAV Yoran Christianen

Alle Hens op wervingstoer tijdens Wereldhavendagen

Lukt het de marine voldoende personeel te vinden voor de nieuwe schepen van de vloot? In een tijd waarin de vacatures her en der tegen de plinten klotsen, zou het vinden van mannen en vrouwen voor het werk op de woelige baren weleens een hele toer kunnen worden. Om te kijken hoe groot de  animo is om bij de marine te gaan, trok een mediateam van Alle Hens afgelopen weekeinde naar de Rotterdamse Wereldhavendagen. 

In de stad zonder kapsones peilde het mediateam of de bezoekers bereid zijn in een wereld te stappen die ver weg opeens heel dichtbij brengt. Voor de camera lieten jong als oud zich niet onbetuigd.

Te porren voor de Koninklijke Marine?

Als vanouds werden de Wereldhavendagen gehouden aan de Parkkade en op en boven de Nieuwe Maas. Middelpunt van de marine-presentie was het Landing Platform Dock Zr. Ms. Rotterdam. Het op 2 na grootste schip in de marine-inventaris werd door duizenden geïnteresseerden bezocht. Eveneens veel aftrek vond het Korps Mariniers. In het zicht van de Euromast richtten de zeesoldaten hun Mariniersdorp in.

Actie op het water! Een NH90 maritieme gevechtshelikopter maakt rendez-vous met de nieuwe marinesleper Noordzee. Beide eenheden trokken de aandacht tijdens enkele enerverende demonstraties. Opmerkelijk was de werkelijk onverwacht grote wendbaarheid van de Noordzee.

Er was bijna geen kleintje te vinden dat zonder een geschminkt gezichtje rondliep. De jeugd kwam vooral aan zijn trekken tijdens de vrijdag gehouden scholierendag. Duizenden minderjarigen waren uitgenodigd om ook de marine op allerlei manieren te beleven.

In het Mariniersdorp konden topfitte baasjes het opnemen tegen de conditioneel immer sterke zeesoldaten.

Leden van de Maritime Special Operations Forces van het Korps Mariniers lieten zich gelden tijdens enkele demo’s. Er werd geschoten, gearresteerd en ‘afgevoerd’, bij onder meer een gijzeling aan boord van de loodsboot Castor (bouwjaar 1950, zie header).