Ik hoop dat jullie allemaal een goed verlof hebben gehad! De inbox los hebben gelaten en gezond, uitgerust en vol energie weer aan de start staan van een mooi en boeiend operationeel jaar. 

Een jaar dat overigens een bizarre start kent, met de schade die de alles verwoestende orkaan Dorian heeft aangericht op de Bahama’s. Ik ben blij dat wij de helpende hand kunnen bieden en wens de bemanningen en mariniers aan boord van de Johan de Witt en de Snellius enorm veel succes en sterkte met het leveren van deze noodhulp.

In deze column wil ik jullie verder bijpraten over iets heel anders: de ontwikkelingen op het gebied van vastgoed. Vastgoed gaat over jullie werk- en leefomgeving op de wal; belangrijk genoeg dus om het daar eens over te hebben.

Vastgoedontwikkeling duurt lang, zeker als het gaat om nieuwbouw en grote projecten. Het hele traject van behoeftestelling tot en met oplevering van, bijvoorbeeld, het nieuwe bedrijfsrestaurant, dat wij zo hard nodig hebben, duurt zomaar 4 tot 5 jaar. Maar ook kleinschalige aanpassingen kosten vaak veel tijd. Je hebt dan snel de neiging om ongeduldig te worden. Wij doen er vanuit CZSK echt alles aan om dit proces te versnellen en dat lukt hier en daar gelukkig ook.

Er komen grote vastgoedprojecten aan, maar op kleinere schaal zie ik tijdens mijn werkbezoeken nu al heel veel verbeteringen. Dat is hartstikke goed! Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.

'Vastgoed gaat over jullie werk- en leefomgeving; belangrijk om het daar eens over te hebben'

  • Breedbandinternet wordt binnen heel CZSK uitgerold op de legering, er is een enorme inhaalslag uitgevoerd in keuringen (ook rond brandveiligheid) en er zijn vele kleinschalige cosmetische aanpassingen gedaan aan gebouwen en terreinen.
  • Het bedrijfsrestaurant Meeuwennest. De problemen die we hadden, zijn goed aangepakt en daarmee is het mogelijk om de periode tot oplevering van de nieuwbouw te overbruggen. Dat kan echter nog wel 4 jaar duren. De Witte Raaf ondergaat momenteel een facelift, krijgt een nieuwe keuken en een nieuw restaurant. Dit Grand-Café ziet er veelbelovend uit en wordt op 14 oktober geopend.
  • Met eigen middelen is de all ranks-kantine in Doorn volledig gerenoveerd en van een nieuwe inrichting voorzien.
  • Op Marinekazerne Erfprins is tijdelijke accommodatie neergezet en de grondige renovatie van bestaande legering is gestart. De kantoren van gebouw Zilvermeeuw op Marinebasis Den Helder zijn gerenoveerd. De Maaskampkazerne is verbouwd, heropend en goed ingericht voor de leerlingen van de zo belangrijke Veiligheid en Vakmanschap-opleiding. Ook op de Van Ghentkazerne in Rotterdam is nieuwe legering gereed en is de renovatie gestart van bestaande gebouwen.
  • Op DMI-terrein is zelfs met eigen middelen en personeel een (tijdelijk) kantoorgebouw geplaatst, om de werkomgeving te verbeteren en personele uitbreiding op te vangen. Een enorme klus, maar dit gebouw (Bezaan) is nagenoeg gereed. Het zal geopend worden zodra we de benodigde vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben ontvangen.
  • Samen met het Defensie OndersteuningsCommando hebben we een hekwerk rondom de gehele Marinebasis Den Helder geplaatst. Bijna gereed, het zal jullie niet zijn ontgaan en hiermee hebben we echt een enorme verbetering bereikt in de beveiliging van onze werk- en leefomgeving. Later dit jaar volgen nog een aantal floating barriers in de haven, waarmee ook onze schepen vanuit zeezijde beter beschermd zijn.
  • Op de Harskamp en in Den Helder zijn de schietbanen verbeterd, dan wel aangepast. De Sociaal Medische Dienst KM is verhuisd van Marine Etablissement Amsterdam naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Ook hier is tijdelijke nieuwbouw gerealiseerd en de legering op norm gebracht.
  • Ook in het Caribisch Gebied wordt hard gewerkt aan het verbeteren van vastgoed. Op Sint-Maarten wordt grond aangekocht voor nieuwbouw, waarin onze mariniers en de KMar kunnen werken en leven. Op Curaçao worden bedrijfsrestaurant en legering op Marinekazerne Suffisant gerenoveerd, is de lesaccommodatie uitgebreid en een nieuwe touwklimbaan gebouwd. Op Aruba is een nieuw commandements-(staf)gebouw op Marinierskazerne Savaneta uit de grond gestampt. Diverse oude gebouwen, nog voorzien van asbestdaken, zijn gesloopt.
  • Last but not least: dit jaar wordt gestart met het verbeteren van de toegang tot Marinebasis Den Helder, door een verbreding van wegen en het verplaatsen van de toegangspoort. Hiermee worden beveiliging en doorstroming verbeterd. Dit najaar eerst de Moormanbrug (start verwacht op korte termijn), volgend jaar de Zuidpoort. 

Ik ben heel blij met al deze verbeteringen, maar tegelijkertijd realiseer ik mij dat er nog veel moet gebeuren om ons vastgoed volledig op orde te krijgen. Maar mij hoor je nu wel zeggen: het komt vast goed met ons vastgoed.

Vice-admiraal Rob Kramer  

Commandant Zeestrijdkrachten