Tekst Vanessa Strijbosch
Foto John van Helvert

Eerste nieuwe diensttelefoons uitgereikt

De eerste Samsung S10 diensttelefoons zijn officieel in gebruik genomen. Aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman reikte Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer de splinternieuwe toestellen uit aan 3 CZSK-medewerkers. “Het moet makkelijker, sneller en effectiever.”

Met deze overhandiging is een start gemaakt met de CZSK-brede uitrol van de Samsung S10. De verwachting is dat nog dit jaar alle in Nederland geplaatste CZSK-medewerkers het nieuwe toestel ontvangen. Vanaf begin volgend jaar zullen ook de medewerkers in het Caribisch Gebied volgen.

Beveiliging beter

In het najaar van 2018 is besloten om aan iedere defensiemedewerker een mobiele telefoon uit te reiken. Elk defensieonderdeel mag in overleg het type toestel en tijdstip van verspreiding bepalen. De luchtmacht beet vorig jaar het spits af met de Samsung S9. De marine koos ook voor een Android-toestel. Dit omdat de digitale beveiliging beter aansluit bij de laatste IT-ontwikkelingen. De Samsung S10 wordt verstrekt met een duo-simkaart, met onbeperkt bellen in de EU en 3GB data per maand. De telefoon mag ook voor privédoeleinden worden gebruikt.

‘Belangrijke stap vooruit in het moderniseren van de mobiele communicatie’

Moderniseren communicatie

In het bijzijn van een afvaardiging van de afdeling IV-beheer, verantwoordelijk voor de uitrol van in totaal 9.800 toestellen, benadrukte admiraal Kramer het belang van het imposante project. “Dit is een hele belangrijke stap vooruit in het moderniseren van de mobiele communicatie. Hierdoor vergemakkelijken we de interne bedrijfsvoering.”

‘We zijn er aan toe’

Marinier 1 Menno Tames, burgermedewerker Jan Grit en matroos 1 ODVB Sharon Kuipers hadden de eer om de mobiel ‘van de zaak’ als eersten in ontvangst te nemen. Wat vinden ze van deze gift? En…, hoe gaan ze de telefoon gebruiken?

Marinier 1 Menno Tames:

“Dit is een mooie stap in de goede richting. Het was ook nodig. Veel gaat al via de telefoon. Ik ben aangesteld als fotograaf binnen het Korps Mariniers en richt me voornamelijk op social media. Voorheen gebruikte ik nog wel mijn eigen telefoon voor werk; dat is niet wenselijk. Dit maakt het veel makkelijker en overzichtelijker. Ik ben er blij mee.”

Matroos 1 ODVB Sharon Kuipers:

“Ik heb een varende plaatsing en merk dat het toch lastiger is om nog even snel wat informatie op te zoeken of om dingen te regelen via intranet. Dat wordt nu een stuk makkelijker. En door de pop-up berichten blijf ik straks altijd up-to-date. Ik vind het prettig dat ik de telefoon ook privé mag gebruiken. Dat ga ik zeker doen, want anders loop je telkens met 2 toestellen rond.”

Jan Grit:

“Ik vind het een eer dat ik namens de burgermedewerkers het toestel als eerste overhandigd heb gekregen. Uit het PICTURE-onderzoek kwam al naar voren dat men behoefte heeft aan meer informatie. Dit helpt daar zeker bij. We zijn er aan toe. Ik zal de telefoon voornamelijk gaan gebruiken voor e-mailverkeer. Dan hoef ik niet meer te wachten met het beantwoorden van een mail totdat ik achter een pc zit.”

Verbeteren interne communicatie

Ook de Directeur Communicatie van Defensie, Wim van der Weegen, woonde de uitreiking bij. Admiraal Kramer noemde specifiek de verbetering van de interne communicatie, als een van de voordelen van de brede uitrol van de diensttelefoon. “We moeten makkelijker, sneller en effectiever iedereen op de hoogte kunnen stellen van belangrijke ontwikkelingen. We verwachten steeds meer zelfredzaamheid van onze medewerkers. Dit is een logische stap om dat te kunnen bereiken.”

VADM Kramer reikt de telefoon uit aan MATR 1 ODVB Sharon Kuipers. KAPTMARNS Rogier Bultink (linksachter) van IV-beheer, verantwoordelijk voor de verspreiding van de toestellen, kijkt tevreden toe.

‘We zijn met 6 man en moeten bijna 10.000 toestellen uitdelen’

Geen zorgen

Kapitein der mariniers Rogier Bultink is een van de aanspreekpunten van het project Uitrol Mobile Devices. “Het wordt wel aanpoten, ja”, gaf de medewerker van de afdeling IV-beheer na de overhandiging direct toe. “We zijn met 6 man en moeten bijna 10.000 toestellen uitdelen. En de oude telefoons moeten ook weer ingenomen worden.” Bultink maakt zich overigens geen zorgen over de overstap van IOS naar Android: “Daar zullen de ‘Apple minded’ mensen maar aan moeten wennen.”

De spelregels

“Gebruik het nuttig, ga er gepast mee om en denk er goed over na”, gaf admiraal Kramer nog mee aan de eerste 3 ontvangers van de nieuwe diensttelefoon. Maar wat houdt dat precies in? Alle informatie over de uitrol, het gebruik en het spelregels van de telefoon is te vinden is op de intranetpagina van CZSK ‘Mobiel bij de KM’, te vinden onder het kopje ‘Uitgelicht’ op de CZSK-homepage. Hier alvast een paar punten:

  • Binnen de EU-landen is zakelijk en privégebruik toegestaan binnen de marge van 3GB voor data. Buiten de EU is uitsluitend zakelijk gebruik toegestaan en geldt dezelfde datalimiet als binnen de EU. 
  • Als het wachtwoord meer dan 5 keer onjuist wordt ingevoerd, wordt alle informatie gewist, dus ook privé-informatie, zoals foto’s, adressen en berichten. 
  • De telefoon is primair bedoeld voor zakelijk gebruik. Dat betekent niet automatisch dat medewerkers 24/7 bereikbaar hoeven te zijn.
  • Bij misbruik of schade kan Defensie de kosten op de gebruiker verhalen, indien sprake is van onnodig excessief of slordig gebruik.
  • Bij einde dienstverband moet de telefoon weer worden ingeleverd.