x

23 | 12

De redactie van Alle Hens wenst u fijne Kerstdagen en alvast alle goeds voor 2017. Fair winds and following seas!

x
x

14 | 12

Promotieonderzoek KM en vlootoperaties

In zijn proefschrift ‘Out-of-area. De Koninklijke Marine en multinationale vlootoperaties 1945-2001’, gaat Anselm van der Peet na hoezeer het vlootoptreden buiten het NAVO-verdragsgebied in die jaren een normaal verschijnsel was in de Nederlandse buitenlandse politiek. Van der Peet bood op 14 december het eerste exemplaar van zijn proefschrift aan aan Commandant Zeestrijdkrachten LTGENMARNS Rob Verkerk.

De auteur deed zijn onderzoek aan de hand van aansprekende missies, zoals die naar Korea (1950-1955), in het Midden-Oosten (1984-2000) en in de Adriatische Zee (1992-2001). Van der Peet concludeert dat deze operaties aantonen dat de Nederlandse vloot tijdens èn na de Koude Oorlog in staat was een mix aan taken in het hogere en het lagere geweldsspectrum.

Anselm van der Peet is als senior wetenschappelijk medewerker werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. ‘Out-of-area. De Koninklijke Marine en multinationale vlootoperaties 1945-2001’, van uitgeverij Van Wijnen is een geïllustreerde paperback van bijna 600 pagina’s. (ISBN-nummer: 978 90 5194 520 1, prijs: € 39,50)

x

01 | 12

Whiskey Compagnie op herhaling

In 2013 reisde een groep oud-leden van de Whiskey Compagnie van het Korps Mariniers naar Schotland voor een reünie/bergtraining. De reünie was een geweldig succes en dus werd besloten de bergtraining te herhalen. Onlangs vertrokken 57 reünisten vanuit Doorn naar de Schotse Hooglanden voor de ‘Ben Again Tour 2016’. De sfeer was als vanouds en er werden veel verhalen uit de oude doos gedeeld. Omdat de reünie ook het karakter had van een bergtraining, werden ook bergen beklommen, net als besneeuwde en ijzige paden. ‘The Devil’s Staircase’ werd bedwongen (8 kilometer door de sneeuw) en de Ben Nevis (1.345 meer hoog).

Cultuur snuiven gebeurde onder meer in Urquhart Castle en the Lost Valley of Glencoe. Een militaire herdenking vond ook plaats: bij het Commando Memorial, te Spean Bridge (in het kader van Remembrance Day 2016). Onontkoombaar was eveneens een bezoek aan één van de oudste inns in Schotland: ‘The Clachaig Inn’, midden in het Glencoe-gebied van de Highlands. Ten slotte geen Whiskey Compagnie zonder whiskey, dus deden de oud-militairen ook de distilleerderij in Oban aan. Al met al was de hele tocht een vertoon van ‘verbondenheid in optima forma’, zo liet de organisatie weten.

x

14 | 12

Veel activiteiten èn voordeel via MBSOV

De Marine Bedrijf Sport en Ontspannings Vereniging (MBSOV) is al 70 jaar lang een personeelsvereniging voor (post)actieve medewerkers van CZSK . Het doel van de vereniging is het verstevigen van de onderlinge band van (oud-)CZSK-personeel. Dat gebeurt binnen de afdelingen Auto Hobby Club, Badminton, Biljarten, Bridge, Dansen, Digitaal in Beeld, Elektronica Hobby club, Fitness, Handboogschieten, Historische Documentatie Marinebedrijf, Oud Gediende Vereniging, Tafeltennis, Tennis, Toneel, Trimmen, Volleybal en Watersport. Het algemeen lidmaatschap kost €12,- per jaar. Daarnaast kunt u lid worden van de vele afdelingen en u inschrijven voor losse activiteiten. Bij het lidmaatschap hoort een ledenkaart die recht geeft op korting bij geselecteerde winkels in Den Helder, bij verzekeraar Univé en op theatervoorstellingen, stedentrips en nog veel meer. Meer info via www.mbsov.nl.

x

15| 03

Reünie landingsvaartuigen

De reünie voor 21, 42 en 22 INCO (QPO 21-22) zal voor de elfde keer worden gehouden en wel op woensdag 29 maart 2017, op de Van Ghentkazerne te Rotterdam. Ben je geïnteresseerd, meld je dan zo mogelijk per email aan. Zijn je gegevens bij ons bekend, dan krijg je al automatisch een inschrijfformulier toegezonden. Na aanmelding en betaling krijg je een bericht met toegangsnummer en programma toegezonden. Aanmelding bij voorzitter Gerrit van den Akker (06-16534172, akker166@zonnet.nl), penningmeester Victor van Lijf (06-44394092, janvic20@hotmail.com) of secretaris Joep Caminada (06-24796096, joep.caminada@hetnet.nl).       

x

23 | 12

Oud & nieuw

In 2017 worden nieuwe evenementen georganiseerd die niet eerder op de kalender stonden, maar verdwijnen er ook evenementen die jaarlijks terugkwamen. De KM Sportcommissie hoopt hiermee deelname aan sport laagdrempeliger te maken, om zo bredere deelname te bewerkstelligen, eveneens meer in te spelen op de huidige trends en populaire activiteiten om sport binnen CZSK te stimuleren. De marathons van Rotterdam en Washington zullen niet weer terugkeren op de KM sportkalender. Hiervoor in de plaats kwamen de Halve van Den Helder en de Dam tot Damloop (10 Engelse mijlen). Tevens speelt de sportcommissie in op de populariteit van mud & obstacle runs. Zo organiseert de sportschool in Doorn voor 23 maart 2017 de ‘Dutch Marines Trail run’ in het geaccidenteerd terrein van de Utrechtse Heuvelrug. Een volledig nieuw evenement is het Marine Kampioenschap Gewichtheffen, op 17 februari te Amsterdam. Kijk voor alle evenementen op onderstaande (downloadbare) kalender.

x

23 | 12

Nieuwe sportwagens voor de KM   

Sinds 5 december is de uitrol begonnen van een nieuwe mobiele opslagkar fitnessartikelen binnen de sportscholen van CZSK. De verrijdbare Veelzijdige Doelgerichte Krachttraining (VDK)-kar wordt gebruikt voor mobiele opslag van fitnessartikelen, zodat er op flexibele wijze circuittraining gegeven kan worden binnen de sportfaciliteiten. De VDK-kar is trouwens geen vervanger van andere fitnesstoestellen. Er zijn ook  2 VDK-karren aangeschaft voor vlooteenheden, zodat bijvoorbeeld ingescheepte eenheden ermee kunnen trainen. De wagens met gewichten kunnen door tussenkomst van de staf FT&S op bruikleenbasis verstrekt worden.

x

23 | 12

Nu ook bij de KM: CrossFIT

Een nieuwe ontwikkeling bij CZSK FT&S is het uitvoeren van CrossFit-trainingen. Een sportinstructeur van Marinebasis Den Helder is onlangs opgeleid tot CrossFit trainer Level 1 en 2 sportscholen van CZSK zijn uitgerust met uiterst functionele trainingsrekken om de sport te kunnen beoefenen. CrossFit is over komen waaien uit de VS en een zeer snel groeiend binnen Nederland. Het beoogt een zo groot mogelijke verbetering van alle fysieke vaardigheden te genereren, zodat je steeds meer kan doen in minder tijd en voorbereid raakt op het onvoorbereide. De formule is: constante gevarieerde, functionele bewegingen uitvoeren op hoge intensiteit. De komende periode wordt er een aantal groepstrainingen in Den Helder worden verzorgt. Meer info bij de sportscholen van CZSK.

x