Tekst Jessica Bode
Foto John van Helvert
141e Adelborsten-Assaut bron van inspiratie
Chinese draken, Indiase goden, Mongoolse tempels en Japanse krijgers. Zoals ontdekkingsreiziger Marco Polo in de 13e eeuw de ‘nieuwe’ wereld ontdekte, waanden 750 gasten van het 141e Assaut in Den Helder zich 16 december eventjes in de wondere wereld van het Verre Oosten. “Het Assaut is een gevoel. Dat beschrijf je niet, maar ervaar je.”
Sinds juni vorig jaar waren 240 adelborsten druk met de voorbereidingen van de feestavond. Van het idee en de planning, tot het opbouwen van de feestlocatie en de uitvoering van het traditionele showtje. Alles wordt in eigen beheer gedaan.
Wonderlijk decor
Het statige hoofdgebouw van het KIM is omgetoverd in de stijl van de ‘Wonderen van de Oriënt’. Zelfs het decor en de aankleding is eigenhandig gemaakt, met onder meer wandschilderingen, een Japanse vijver met lotusbloemen, een immense wereldbol, werkende katapult en bewegende draak. De afgelopen 2 weken werd 24 uur per dag gewerkt om alles af te krijgen. “Loodzwaar”, reageert voorzitter van de Assautcommissie korporaal-adelborst voor de Zeedienst Coenraad Kunz (21). “Soms maakten we dagen van 18 uur.”
Galajurk en rokkostuum
Chique opgestoken haar en ingewikkeld in elkaar gedraaide vlechten, glinsterende oorknoppen, blinkende colliers en opgepoetste schoenen; de aanwezige militairen op het ‘adelborsten-gala’ van het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) dragen het feestelijke groot-avondtenu - zoals voorgeschreven voor hun krijgsmachtdeel -, de mannelijke dates een 5-delig rokkostuum en dames elegante japonnen.
‘Loodzwaar; soms maakten we dagen van 18 uur’
Leerproces
“Dit is het mooiste Assaut ooit; op die van 1982 na dan”, grapt commandant van het KIM, kapitein ter zee Peter van den Berg, met een knipoog naar zijn eigen assaut, 34 jaar geleden. “Maar het is ook onderdeel van de opleiding tot officier. Belangrijke pijlers staan centraal, zoals projectmanagement, creativiteit, resultaatgericht werken en samenwerken.”
Het showtje
De avond begint traditiegetrouw met het ‘showtje’. Tijdens deze voorstelling reizen de gasten dit jaar in sneltreinvaart door China, India, Mongolië en Indonesië. Buikdanseressen, strijders en ninja’s passeren de revue. Begeleid door trommels, viool en klarinet. Dansers rennen met immense draken, zwaarden en vlaggen over het podium. Zichtbaar loodzwaar, een hindernisbaan is er niets bij.
Bollywood
En dan ineens zijn we in India, met een nagemaakte Taj Mahal. De stem van Panjabi MC schalt door de zaal. Bekend van Bollywood-liedjes met de kenmerkende melodie van de serie ´The Knight Rider´. Een knap staaltje toneelspelen. Vooral als je je bedenkt dat het hier niet om een professioneel toneelgezelschap gaat.
Na het showtje vertrekt iedereen naar het hoofdgebouw van het KIM om daar te genieten van het traditionele bal. De dames en heren flaneren over de oprijlaan, langs de fakkelwacht met knerpend vuur.
Thema essentieel
“Wát hebben ze het goed gedaan”, zegt stafadjudant Henrie de Gussem van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) trots. “Het thema is essentieel; daar is nu goed over nagedacht. Mooi dat je van het organiseren van een feest zoveel kunt leren. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en financiën.”
Voetjes van de vloer
Zoals het een goed feest betaamt, begint de avond rustig en ontspannen. De gasten drinken wat aan de bar en zijn druk met elkaar in gesprek. De stemming komt er steeds meer in en later op de avond gaan de voetjes van de vloer. Een band en dj wisselen elkaar af. Het onderscheid in rangen vervaagt steeds meer. Van traditioneel stijldansen komt weinig. De gasten lijken beter te gedijen op gouwe ouwe plaatjes en de nieuwste hits.
‘Belangrijke pijlers staan centraal, zoals managen, sociaal zijn, resultaatgericht werken en samenwerken’
Extra dimensie
Voorheen werd het Assaut jarenlang in het voorjaar gehouden (2004-2015). Vanwege praktische redenen moest het nu weer in december. “Net als vroeger”, benadrukt plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Rob Kramer. “Ik vind het geweldig. Deze feestmaand geeft toch een extra dimensie. Vanwege het weer wordt alles nu binnen georganiseerd en is het meer een geheel. Ik heb al veel van deze avonden meegemaakt, maar ze zijn onvergelijkbaar. Ik sta telkens weer versteld.”
Er zijn vanavond ook andere hooggeplaatste gasten, zoals de secretaris-generaal van Defensie Wim Geerts, burgemeester van Den Helder Koen Schuiling en de vice-admiraals Ben Bekkering en Arie Jan de Waard. Uiteraard ontbreekt ook de commandant van de NLDA, generaal-majoor Nico Geerts, niet. Het is duidelijk dat zij genieten van de entourage en het gezelschap. Naarmate de avond vordert raakt de dansvloer steeds meer gevuld. Jong en oud staat te swingen op de dansvloer tot in de kleine uurtjes.
Sushi en frituurhapjes
Telkens komen grote schalen sushi, frituurhapjes en broodjes hete kip voorbij. Mensen staan gezellig op de Chinese muur te praten, terwijl een groepje adelborsten voor een Japanse vijver met bier proost op een succesvolle avond. Ondertussen wordt er rustig gepraat in de boeddhistische tempel en voor de Taj Mahal whiskey geproefd.
Sergeant-adelborst voor de Zeedienst Bart Zijlstra (20) bekijkt het allemaal goedkeurend. De 113e president van de senaat van het KIM is eindverantwoordelijke van de festiviteiten en toont zich ten slotte zeer tevreden. “Het Assaut is een gevoel; dat beschrijf je niet, maar ervaar je.”
Het Assaut begon in 1871 als schermwedstrijd en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot groot feest van 3 dagen. Het is zelfs een officieel vak waarvoor alle officieren in opleiding beoordeeld worden. Door ze alles zelf te laten organiseren, leren adelborsten onder meer managen, plannen, duidelijk communiceren en delegeren.