09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 12

Het scheepsjournaal van...

Uitwisselingsofficier op Chileens zeilschip

Luitenant ter zee 2 Nanda van Kampen kwam na haar HBO-Bedrijfskunde als sales- en managementmedewerker terecht bij een groot bedrijf in Rotterdam. De hele dag offertes uittypen en klanten bezoeken om zoveel mogelijk winst te maken. Zij besloot iets te gaan doen dat haar oprechte interesse had en waarmee ze een maatschappelijke bijdrage kon leveren. De KM trok haar aan door de manier van inzet, de afwisseling en het feit dat je met de marine de halve wereld ziet. En dat nog varend ook. Van Kampen koos in 2013 voor de korte officiersopleiding tot zeeofficier.

Naar haar Praktische Bedrijf Introductie op Zr. Ms. Johan de Witt, was Van Kampen hier vanaf afgelopen juni tevens geplaatst als wachtsofficier. Het feit dat dit schip per juli in groot onderhoud ging, bood haar de kans om tot januari 2017 tijdelijk geplaatst te worden op het Chileense Marine zeil- en opleidingsschip B.E. Esmeralda. Dit is één van de grootste tallships ter wereld en maakt al 62 jaar lang elk jaar een wereldreis van 4 tot 8 maanden, om de Chileense adelborsten te voorzien in hun laatste gedeelte van hun initiële officiersopleiding.

Ter versterking van de internationale relaties nodigt de Chileense marine elk jaar buitenlandse marines uit om een adelborst of jonge officier een gedeelte van een reis mee te laten te maken. Het traject van Shanghai (China) naar Valparaiso (Chili) viel te beurt aan Van Kampen. Haar taak: samen met 13 andere buitenlandse genodigden manoeuvreren van de zeilen, de wachten op de brug en meedraaien op het dek.

Shanghai | 19 september

“Na een week lang in kennis te kunnen hebben gemaakt met Chileense Adelborsten, vertrekken wij vanwege een tyfoon bij Taiwan 3 dagen later dan gepland vanuit Shanghai naar Bali. Ik rouleer in op het schip en maak samen de andere 4 buitenlanders (2 uit China, 1 uit Australië en 1 uit Nieuw-Zeeland) kennis met de commandant. Deze legt uit dat wij als buitenlandse gasten meedraaien met het programma van de Chileense Adelborsten en verder voornamelijk 2 taken aan boord hebben: Chileense vrienden voor het leven maken en Spaans leren. Dat moet lukken, lijkt me!”

Indische Oceaan | 23 september

“Inmiddels heb ik aardig mijn plek gevonden aan boord. De dagen beginnen met een baksgewijs, waarna meestal een zeilmanoeuvre volgt. Los van het brugpersoneel, het medische personeel en de dienstdoende verbindelaar, worden alle 312 bemanningsleden ingezet om de 22 zeilen te bedienen. Zo ook de buitenlandse gasten. Mijn station is op het voordek, waar ik de schoothoek van het fokzeil bedien. Ik leer wat het inhoudt om te zeilen op een tallship en de adelborsten brengen mij hiertoe de nodige vaardigheden bij. Aan het einde van de middag vindt er meestal een manoeuvre plaats. Tussendoor loop ik met de Chileense adelborsten de wacht op de brug, de reisvoorbereidingsbrug en het dek. Verder stort ik mij volledig op de Spaanse taal en het beter leren kennen van iedereen.”

Bali | 6 oktober

“Strak in uniform staan alle bemanningsleden opgesteld voor de aanloop van Bali. Luid het Chileens volkslied en Chileense marineliederen zingend, varen wij - onder begeleiding van de Chileense Marinierskapel - de haven van Bali binnen. Indrukwekkend! Verder staat de dag in het kader van een receptie. In elke haven vindt op grootste wijze een receptie plaats, waarvoor ambassadeurs, marineofficieren en Chileense relaties uit het bedrijfsleven worden uitgenodigd. De Chileense adelborsten doen wat ze het liefste doen (dansen) en de Chileense wijn vloeit rijkelijk. Het is mooi feest met een groot scala aan internationale en interessante gasten.”

Arafurazee | 28 oktober

Om zoveel mogelijk te kunnen leren, ben ik van zeilstation gewisseld. Ik ben nu verhuisd naar de boegspriet. Mijn nieuwe taak betreft het meehelpen met hijsen, strijken en opdoeken van de voorste 2 zeilen, de zogenoemde jager en buitenkluiver. Gezekerd met een veiligheidslijn, balanceer je op het voorste gedeelte van de boegspriet of sta je op een net dat zo’n 10 meter boven het water hangt. Vanaf hier kijk je recht op de rest van het schip. Zwevend boven het felblauwe water van de Arafurazee (tussen Papoea-Nieuw-Guinea en Australië), heb je prachtig zicht op al het personeel dat als een team aan werk is om 22 zeilen te hijsen. Vervolgens vaart het schip met alle 22 zeilen ontvouwd in volle glorie schuin hangend in de wind rond de oostkust van Australië. Bovendien is de boegspriet de perfecte plek om sea life te spotten.”

Tasmanzee | 12 november

"Vastgeklampt aan de tweede ra van de fokmast, op ongeveer 20 meter hoogte, help ik in de stromende regen en met een aardige zeegang mee met het opdoeken van het zogenoemde ondermarszeil. De gehele wacht (4 uur lang) zijn wij bezig om het schip zeilend te manoeuvreren. Het team werkt als een geoliede machine. Het is terug naar de basis en het voelt bijna alsof we 100 jaar terug in de tijd zijn! In gevecht met de elementen zeilen we verder richting Auckland.”

Auckland | 23 november

“Aankomst in Auckland. Na het havenbezoek geheel volgens Chileense traditie te starten met de Chileense volksdans ‘Cueca’, staat dit havenbezoek vooral in het teken van het jubileum van de Nieuw-Zeelandse marine. De Royal New Zealand Navy bestaat 75 jaar en dat wordt gevierd met een fleet review, waarbij vele buitenlandse marines vertegenwoordigd zijn. Na 6 dagen in het prachtige Nieuw-Zeeland, is het tijd om de reis voort te zetten. Op naar tropisch paradijs Tahiti! Daarna terug naar thuishaven Valparaiso.”