Tekst KAP Arjen de Boer
Foto Mediacentrum Defensie

Leerzame interactie Nederlandse mariniers en Koerdische eenheid in Noord-Irak

Tientallen kilometers van de zwaarbevochten stad Mosul geven Nederlandse mariniers – historische koosnaam: ‘Zwarte Duivels’ – training aan de Black Tiger-eenheid van de Peshmerga. De focus tijdens de lessen is de afgelopen tijd verschoven van offensief naar defensief.

Zoveel explosies in zo’n korte tijd, achter elkaar knallen gevolgd door dikke rookwolken. De oorlog is best dichtbij als sergeant-majoor van de mariniers Robin, op veilige afstand achter het front, besluit de inslagen van mortiergranaten en bommen te turven: “Op één dag heb ik er zeker 120 geteld.”

'Ze hebben flink wat gevechtservaring, maar kunnen toch veel van ons leren'

Hier goed opletten, kan voordeel aan het front opleveren. De Peshmerga hebben veel gevechtservaring, maar het zijn leergierige studenten tijdens de lessen van de mariniers.

Slag om Mosul

Het is dan oktober jongstleden en Irakese veiligheidstroepen en Koerdische Peshmerga-strijders zijn een offensief begonnen om de stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie ISIS. Het belooft een zware strijd te worden tegen een sluwe vijand die zich in de stad heeft verschanst.

Om de Black Tiger-eenheid van de Koerden beter voor te bereiden op de strijd, krijgen ze training van Robin en 17 andere Nederlandse mariniers, voornamelijk afkomstig van 21 Raiding Squadron. Zij vormen tot eind januari een zogeheten mobiel trainingsteam dat tijdens de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) op maat gesneden cursussen verzorgt. Dit team is een van de 4 Nederlandse trainingsteams die momenteel actief zijn in de Koerdische Autonome Regio in Irak.

Uitstijgen, op linie en dan georganiseerd voorwaarts, terwijl anderen dekkingsvuur geven. Het gemotoriseerd optreden is nieuw voor de Black Tigers, dus stond ook dat op het lesrooster.

Meteen toepasbaar

De Tigers hebben veel actie gezien tijdens de slag om Mosul. Daarom vinden de trainingen niet te ver van het front plaats, zodat de Koerden snel weer inzetbaar zijn. “Ze hebben flink wat gevechtservaring, maar kunnen toch veel van ons leren”, zegt Robin, die als hoofdtrainer op Black Tiger Camp werkt.

Het gaat dan onder andere om effectievere infanterietactieken, Zelfhulp Kameradenhulp (ZHKH) en de herkenning van Improvised Explosive Devices (IED’s). “Ze passen de lessen meteen toe en vertellen bij terugkomst hun ervaringen”, zegt de sergeant-majoor. “Daar leren wij weer van, zodat we de trainingen kunnen aanpassen.”

Trainingen spitsen zich nu meer toe op het politie- en veiligheidswerk

Korte cursussen

De cursussen duren doorgaans 2 weken en worden gegeven aan 70 tot 100 man. Dit is een verschil met andere locaties in Noord-Irak, waar militairen van de Koninklijke Landmacht 5- en 10-weekse cursussen geven. Dit heeft te maken met het roulatieschema van de Black Tigers; 2 weken bij het front worden afgewisseld met 2 weken training en werkzaamheden op het kamp.

Met de splinternieuwe Pitbull-pantserwagen kunnen de Black Tigers flexibeler en sneller opereren.

Voldoening

“We werken in the middle of nowhere, de omgeving is nogal kaal en er wonen weinig mensen”, vertelt marinier 1 Mees. Daartegenover staan de gastvrijheid en leergierigheid van de Koerden, weet de Combat Life Saver (CLS’er) die de lessen ZHKH verzorgt. Op dit vlak kunnen de Koerden nog genoeg leren. “Hun basisniveau is vrij laag. We leren ze bijvoorbeeld een tourniquet aan te leggen en dat zet meteen zoden aan de dijk”, vertelt Mees. “We krijgen te horen dat ze hun gewonden beter kunnen verzorgen en dat dankzij onze lessen meer mensen thuiskomen. Dan wordt wel duidelijk waar je het voor doet.”

Naarmate de training vordert, groeit ook de band tussen mariniers en Peshmerga. Vaak ontbijten ze samen en drinken ze thee na afloop van een cursusdag.

Verschuiving focus

Ondertussen is het december. De frontlijn is inmiddels tientallen kilometers richting Mosul opgeschoven. Vanaf de trainingslocaties zijn nauwelijks nog inslagen of gevechtshandelingen te horen of te zien. De trainingen aan de ‘Pesh’ gaan echter onverminderd door. “De focus ligt nu vooral op defensieve acties”, vertelt Robin. “De Koerden hebben hun doelen rond Mosul bereikt en graven zich in.”

De trainingen spitsen zich daarom nu meer toe op de bemensing van controleposten en het doorzoeken en zuiveren van huizen. “Meer het politie- en veiligheidswerk dus. De Koerden voeren geen grote offensieve acties meer uit. In dat licht zou je kunnen zeggen dat deze oorlog voor hun voorbij is.”