Wrakken De Ruyter, Java en Kortenaer ontmanteld

Commandant Zeestrijdkrachten LTGENMARNS Rob Verkerk: “Verschrikkelijk dat deze ernstige vorm van grafschennis heeft plaatsgevonden”. (Foto: Mediacentrum Defensie)

2 Nederlandse oorlogswrakken zijn voor de kust van Indonesië verdwenen. Het gaat om Hr. Ms. De Ruyter en Java. Een derde oorlogswrak, dat van Hr. Ms. Kortenaer, lijkt grotendeels weg. Een internationaal team van duikers heeft tijdens een expeditie, op initiatief van het Karel Doorman Fonds, de vermissing van de oorlogsgraven geconstateerd.

De schepen vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag in de Javazee. Daardoor vonden 915 Nederlandse marinemannen een zeemansgraf, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman, en ruim 200 marinemannen van Indonesische origine.

Juiste locaties

Met het oog op de 75ste herdenking van de Slag in de Javazee op 27 februari 2017 wilde het Karel Doorman Fonds duiken naar de wrakken om zo de locaties vast te leggen voor de nabestaanden en toekomstige generaties, en daarmee de status van oorlogsgraf te benadrukken. Ook bood de expeditie de kans om de wrakken in kaart te brengen, met het oog op bescherming en behoud van deze herdenkingsplekken. Er zijn sporen aangetroffen die duidelijk maakten dat de duikers zich wel op de juiste locaties bevonden.

De kruiser Hr. Ms. De Ruyter. (Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Diep geraakt

Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk toont zich getroffen: “Het verlies van onze oorlogsgraven heeft mij als mens en marineman diep geraakt. Deze plaatsen moeten met respect behandeld worden. Voor de nabestaanden, maar bovenal uit eerbied en respect richting hen die het hoogste offer brachten. Ik vind het verschrikkelijk dat deze ernstige vorm van grafschennis heeft plaatsgevonden. En hoop dat het onderzoek uitwijst wat er met de schepen gebeurd is. Mijn gedachten gaan uit naar de overlevenden en de nabestaanden van de Slag in de Javazee”.

De kruiser Hr. Ms. Java. (Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)