03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 11

Defilé hoogtepunt Korpsverjaardag

Tekst Patrick Regan
Foto Mediacentrum Defensie

Mariniersstad Rotterdam epicentrum van viering

x
Het defilé wordt afgenomen door koning Willem-Alexander. Achter hem, van links naar rechts: Commandant van het Korps Mariniers, BRIGGENMARNS Richard Oppelaar, Commandant Zeestrijdkrachten, LTGENMARNS Rob Verkerk en de Chef Militair Huis, GENMAJ Hans van der Louw.

Het Korps Mariniers bestaat 350 jaar. Om dat te vieren namen de zeesoldaten zaterdag 12 december de Coolsingel over. De aanwezigheid van koning Willem-Alexander, speeches van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Korpscommandant brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar, een defilé en muziek markeerden deze historische verjaardag.

“Rotterdam lijkt wel een oorlogsgebied”, merkt een voorbijganger op. 4-tonners blokkeren de toegangswegen naar de Coolsingel, Volkswagens Amarok rijden af en aan en op elke straathoek staan militairen met de karakteristieke blauwe baret met rood padje en de rode bies op de broek. Onder begeleiding van de Marinierskapel en de Tamboers en Pijpers komen 2.000 (oud)-mariniers aangemarcheerd. Ze stellen zich op voor het Rotterdamse stadhuis.

Vele honderden oud-mariniers gaven acte de présence.

‘Zij zijn het die gaan waar geen weg meer is; licht genoeg om er te komen, zwaar genoeg om te winnen’

Hier staat zijn wieg

Tussen het Korps Mariniers en de stad Rotterdam bestaat een nauwe band. Die stamt  uit 1869, toen 2 eenheden mariniers de stad beschermden ten tijde van sociale onrust. Die verbintenis werd alleen maar sterker in de Meidagen van 1940. Mariniers voerden vanuit het Witte Huis een bittere strijd om één van de Maasbruggen. Generaal Oppelaar is kort over deze band van stad en Korps: “Op de Van Ghentkazerne wordt iedere marinier opgeleid; hier in Rotterdam staat zijn wieg.”

Voorafgaand aan zijn speech spreekt minister Hennis-Plasschaert tot het jubilerende Korps: “Al eeuwenlang schakelt Nederland haar mariniers in: zij zijn het die vaak als eerste het strijdtoneel betreden of een crisissituatie het hoofd bieden. Zij zijn het die gaan waar geen weg meer is. Licht genoeg om er te komen, zwaar genoeg om te winnen. Zij zijn het die worden ingezet, waar ook ter wereld, onder alle omstandigheden. Voor welke opdracht dan ook. Van de befaamde tocht naar Chatham in 1667 tot en met de antipiraterijmissie in de Indische Oceaan, anno 2015."

Natuurlijk was het stadhuis van Rotterdam the place to be voor het defilé.

Respect en waardering

Na de speeches is het tijd voor een eeuwenoud eerbewijs aan de koning: joelen. Een bootsman fluit 3 keer, vervolgens gaan alle petten de lucht in en klinkt er een luid ‘hoezee’. Dit herhaalt zich 3 maal. “Dit stamt uit de zeiltijd en is zo mogelijk zelfs ouder dan het Korps Mariniers”, vertelt generaal Oppelaar. “Staande op de ra’s en in het want van de schepen, gaven de opvarenden van de oorlogsvloot op die manier luidkeels blijk van hun respect en waardering voor de vorst of vlootvoogd."

x
De gedaantewisseling van mariniers in 350 jaar tijd was te zien.
x
Majoor Marco Kroon, die zijn loopbaan bij het Korps Mariniers begon, geeft het juiste voorbeeld bij het joelen.
x
De Marinierskapel der Koninklijke Marine zette het geheel luister bij.
x
Alle voorkomende operationele tenues werden getoond, zoals hier de jungle-uitrusting.

‘Dat het Korps weer een halve eeuw ouder is geworden, kan deze dag niemand ontgaan’

De generaal nodigt de aanwezigen op de tribune vervolgens uit ‘om naar hartenlust, maar georkestreerd mee te doen’. Na de commando’s ‘mutsen af’ en ‘joelen’, galmen de toejuichingen over de Coolsingel. Dit uiteraard tot groot genoegen van de majesteit die zich niet veel later opmaakt om het defilé af te nemen van de duizenden (oud-) mariniers en een kleine delegatie vlootpersoneel. Dat het Korps Mariniers weer een halve eeuw ouder is geworden, kan deze dag niemand in het centrum van Rotterdam ontgaan.

Na de parade volgt het defilé over de Coolsingel, bekijk hier de mooiste foto’s:

Qua Patet Orbis (zo wijd de wereld strekt), het devies van het Korps Mariniers, komt tijdens het defilé vaak tot uiting. Passeren het ene moment mariniers in woestijnkleuren, worden die opgevolgd door mannen in dit arctische tenue.

Ook de specialisaties van het Korps passeren, zoals hier de snipers.

Deze FRISC gebruiken mariniers onder andere tijdens anti-piraterijmissies.

De Britse Royal Marines die meelopen benadrukken nog maar eens de nauwe samenwerking tussen de 2 landen. Onder luid applaus passeren ze de Coolsingel.

‘Eens marinier, altijd marinier.’ Het in 1950 opgerichte Contact Oud en Actief-dienende Mariniers (COM) is met ruim 9.000 leden de grootste vereniging van oud-militairen in Nederland. Het spreekt voor zich dat een groot gedeelte van het defilé bestaat uit oud-mariniers.

Als de laatste marinier de Coolsingel verlaat, komt ook het luchtdefilé over: 2 Cougars, 2 NH-90’s en 2 Britse Sea Kings. Een C-130 Hercules transportvliegtuig sluit het defilé af.