15 I 10 Joint Warrior XXL

Met een deelname van 31 schepen, 40 vliegtuigen en ruim 6.000 militairen uit 13 verschillende landen was dit één van de grootste najaarsedities van Joint Warrior in de afgelopen jaren. Aan deze tweemaal jaarlijkse NAVO-oefening in en rond Schotland nam dit najaar namens Nederland Zr. Ms. De Zeven Provinciën deel. Het schip had een internationale staf aan boord, onder leiding van de Commander Netherlands Martime Forces, commandeur Frank Sijtsma. De KM speelde daarmee een belangrijke rol in het gefingeerde conflict tussen Pastonia en Dragonia.

Naast het gezamenlijk opwerken van het NAVO vlootverband, was er voor de schepen tijd om te werken aan de eigen geoefendheid. Voor Zr. Ms. De Zeven Provinciën betekende dit onder andere oefeningen op het gebied van luchtverdediging in eskaderverband. Maar ook een evacuatie van hulpverleners vanaf een eiland stond op het menu.

Het oefenen met een groot aantal eenheden van diverse internationale partnerlanden vond KLTZ Elzo Jansen bijzonder nuttig. “Zr. Ms. De Zeven Provincien heeft haar operationale gereedheid ook hierdoor op een zeer hoog niveau weten te brengen.”

x

14|10 Adelborsten bij onthulling Koningssloep

De Koningssloep is na 8 jaar weer terug in het Scheepvaartmuseum. Het unieke, ooit door de marine gebouwde vaartuig, onderging een grondige restauratie. Tijdens een officiële ceremonie werd de opgeknapte sloep getoond aan het publiek. 20 adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine verwelkomden de genodigden.

Volgens traditie mogen alleen militairen van de zeedienst het 17 meter lange vaartuig roeien. Om die reden waren ze er in vol ornaat. De Koningssloep en de KM hebben een nauwe historische band. Het krijgsmachtdeel bouwde het vaartuig in 1818 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam voor koning Willem I.

Het schip is meermaals gebruikt door de Koninklijke familie voor officiële gelegenheden. Het vaartuig wordt ook wel 'de gouden koets te water' genoemd. De Koningssloep is eigendom van de Nederlandse staat en wordt beheerd door Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

x

27 I 09 Marinierskapel middelpunt Nationale Taptoe

Niet minder dan 22.000 mensen kwamen tussen 24 en 27 september naar Ahoy Rotterdam voor de Nationale Taptoe. Een centrale plek in de 5 voorstellingen was weggelegd voor de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers & Pijpers. Dit vanwege de 70e verjaardag van de kapel en het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers.

Tijdens het optreden van de kapel deed het Korps Mariniers een amfibische landing. In de zaal wel te verstaan. Kikvorsmannen ‘zwommen’ ondertussen door de lucht. Samen demonstreerden ze hoe de zeesoldaten piraten aanhouden. Een afgeladen Ahoy barstte in luid applaus uit.

Muzikaal werd de kapel versterkt door de Quantico Marine Corps Band uit de Verenigde Staten en de Corps of Drums van de Royal Marines uit het Verenigd Koninkrijk. Het was een spectaculaire voorstelling, maar hoe vergaat het een artiest? 33 jaar is Nanouck Brassers trompettist bij de kapel. Alle Hens liep met hem mee:

x

24 I 09 Vlaardingen terug in thuishaven

Na 19 maanden Zeebrugge keerde Zr.Ms. Vlaardingen eind september terug in haar thuishaven Den Helder. De Vlaardingen is geheel gereviseerd en de bemanning is opgewerkt. Volgens de commandant van de Vlaardingen LTZ 1 Wilco Faber is de samenwerking met de Belgische collega’s prima verliep. Gedurende het onderhoud is onder andere de hoofdmotor volledig gereviseerd en heeft het schip een nieuw J-dek gekregen. Daarnaast zijn ook de sportfaciliteiten uitgebreid.

Bij terugkeer in Nederland stond nog een modificatie aan de Satelliet Communicatie apparatuur op het menu. Hierna is het tijd voor Benficial Cooperation het zoeken naar explosieven op de bodem van de Noordzee. Vanaf januari is het schip toegewezen aan de vlootverbanden IRF ATG en SNMCMG 1.

In de afgelopen periode heeft Zr.Ms. Vlaardingen geld ingezameld voor sociaal armlastige kinderen uit de gemeente Vlaardingen, via de Spring  Foundation. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de verkoop van Belgische wafels. De winst daarvan is in zijn geheel gedoneerd aan deze stichting.

x

23 I 09 TechBase oase voor techneuten in de dop

x

Wie wat waar

16 | 10

SBN De Waard nieuwe directeur DMO

Schout-bij-nacht Arie Jan de Waard (54) wordt medio december de nieuwe directeur Defensie Materieel Organisatie. Op 1 december krijgt hij de rang van vice-admiraal. De Waard (links) volgt vice-admiraal Matthieu Borsboom (rechts) op die met leeftijdsontslag gaat. De Waard is nu nog Hoofddirecteur Bedrijfsvoering (HDBV) van de Bestuursstaf van Defensie. Naast zijn Defensiewerk is De Waard voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam.

Vice-admiraal Borsboom spande zich in om de Defensie Materieel Organisatie (DMO) verder te versterken en te ontwikkelen als materieellogistieke en IT-dienstverlener. Onder zijn leiding zijn er grote stappen gezet om van de DMO een slagvaardige en innovatieve organisatie te maken.

Commandeur Maarten Tossings (53) volgt per 15 november De Waard op als Hoofddirecteur Bedrijfsvoering (HDBV) onder gelijktijdige bevordering tot schout-bij-nacht. Tossings is nu nog Directeur Beleidsintegratie bij de Bestuursstaf.

x

01 | 10

Marineman SNR bij Resolute Support

Nederland doet sinds 1 januari met zo’n 100 militairen mee aan Resolute Support in Afghanistan. Na het opleiden van leger- en politie-eenheden worden nu hogere leger- en politiefunctionarissen geadviseerd. Er is dus geen sprake meer van training op uitvoerend en lokaal niveau zoals tijdens de ISAF-missie. Nederland biedt 10 adviseurs, 25 medisch personeel, een transporteenheid inclusief beveiliging van zo’n 30 militairen, 20 logistiekelingen en een 15-koppige staf.

En de hoogste militair in het gebied, sinds kort? Dat is kapitein ter zee Rob Hunnego als Senior National Representative (SNR). Hunnego: “Ik ben de oren en ogen van de Commandant der Strijdkrachten in het gebied. Wat me hier opvalt? De Afghanen komen van ver. Corruptie en de ‘ritselcultuur’ zijn nog een groot probleem. Ze moeten echt leren op het systeem te vertrouwen en op eigen benen te staan.”

x

01 | 10

Schaalmodel Isaac Sweers voor marinebuddy

Onlangs verraste Henk van Terheijden (links) zijn marinebuddy Kees van der Werff met een handgemaakt schaalmodel van Hr. Ms. Isaac Sweers voor zijn 50ste verjaardag. Het tweetal kent elkaar vanaf de Eerste Maritiem Militaire Vorming in 1983. Aansluitend kwamen zij samen op de Isaac Sweers terecht.

“We hadden een geweldige tijd aan boord met een leuke club mensen”, vertelt Van der Werff. “In het geval van Henk en mij werd dit vriendschap voor het leven. We hebben allebei 4 jaar gediend en zijn als matroos 1 LDV afgezwaaid. Henk was hofmeester-onderofficieren en ik hofmeester-cafetaria en kok.”

Om er niet zelf bekaaid vanaf te komen, bouwde Van Terheijden niet 1, maar 2 schaalmodellen (1 : 100) van de Isaac Sweers. Hiertoe had hij de bouwtekeningen opgevraagd en het schip tweemaal minutieus nagebouwd. Dit kostte hem tweeënhalf jaar. “Een geweldige prestatie, omdat hij werkelijk alles zelf heeft gemaakt”, besluit een blij verraste Van der Werff.

x

Oproepen

19 | 10 Gezocht: tatoeages van missies

Afghanistan-veteraan Robert werkt als amateurfotograaf aan een boek over tatoeages die betrekking hebben op missies. Zelf heeft hij ook meerdere afbeeldingen op zijn lijf die verwijzen naar zijn uitzendingen. “Er zit een verhaal achter elke tattoo, ook bij mij”, aldus Robert. “Nu ben ik op zoek (oud-)militairen met een of meerdere tatoeages. Het gaat mij om de verhalen die daarbij horen. Welk gevoel en emotie zitten er achter? Het moet een boek worden met foto’s en korte verhalen.” Robert is te bereiken via: Rg7fotos@gmail.com.

x