08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 09

Bagger ook basis voor business

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Mediacentrum Defensie

Korps Mariniers leert lessen voor het leven

Frits Conijn (Foto: Financieele Dagblad)
Alles staat in het teken van het volbrengen van de missie.

Als journalist van het Financieele Dagblad schreef Frits Conijn veel portretten en profielen van succesvolle mensen. Hij vond het opmerkelijk dat menigeen met succes in zaken zijn carrière was begonnen bij het Korps Mariniers. Via de Commandant van het Korps Mariniers (CKMARNS) kwam hij in aanraking met een heel rijtje oud-mariniers en zag treffende gelijkenissen. Zijn gesprekken met deze mannen bundelde hij in ‘Leren leiden – Korps Mariniers 350 jaar een bron van talent’. Dit boek geeft niet alleen een inkijk in het effect van stevige militaire leiderschapstraining. Het tovert ook dankzij veel anekdotes – soms zelfs schelmenstreken – een brede grijns op het gezicht.

‘Heb je weinig contact met het hoofdkwartier, dan zul je het zelf moeten rooien.’

“Dat succesvolle zakenlieden als marinier waren begonnen, dat begreep ik niet”, recapituleert Conijn. “Wat leren ze daar nou helemaal? Een beetje door de bagger kruipen, terwijl onderofficieren tegen je staan te schreeuwen? Dus ging ik op onderzoek uit.” Van CKMARNS, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar, kreeg Conijn een heel rijtje met opvallende figuren. “Die ben ik toen gaan interviewen. Wat bleek? Iedereen is nog steeds verliefd op het Korps.”

Mensen die Conijn sprak, om er willekeurig een paar te noemen: generaal-majoor der mariniers b.d. Patrick Cammaert, die het schopte tot militair adviseur van VN-secretaris-generaal Kofi Annan; marinier-1 b.d. Bastiaan Everink, inmiddels een zeer succesvol operazanger; luitenant-kolonel der mariniers (KMR) Geert-Jan Knoops die al jaren furore maakt als strafpleiter (hij vertelt over de zaak Eric O.); tweede luitenant der mariniers b.d. Dries van Vossen (runt inmiddels 17 hotels binnen de Bilderberg Groep). “Deze laatste zei: ‘Ik kon mij geen betere businessschool wensen dan het Korps Mariniers”, aldus Conijn. 

x

‘Wat leren ze daar nou helemaal? Een beetje door de bagger kruipen, terwijl onderofficieren tegen je staan te schreeuwen?’

De band tussen mariniers gaat verder dan collegialiteit en vriendschap: ‘Het is een soort broederschap’’.

Zelfdiscipline

Het geheim? “Het begint met (zelf)discipline”, stelt de schrijver. “Dat is de basis van inventiviteit en heeft een bevrijdende werking. Leg ik uit: sinds ik dit boek schreef, ga ik 4 keer per week naar de sportschool. Vroeger ging ik wel of niet en had ik wel of geen zin. Nu ga ik gewoon op zelfdiscipline; scheelt een hoop gezeur in mijn hoofd. Bij mariniers gaat dit nog veel verder. Oud-kapitein der mariniers Michiel Alting von Geusau is nu bestuursvoorzitter van DocData, dat enorme hoeveelheden online-betalingsverkeer regelt. Bij het Korps heeft hij geleerd om vlug te schakelen en snelle inschattingen te maken, zo vertelde hij.”

Structureel denken en improviseren, horen volgens Conijn ook in het rijtje. “Het zijn eigenschappen die je ontwikkelt, wanneer je als militair weinig contact met het hoofdkwartier hebt en het zelf moet zien te rooien.” Alles staat in het teken van het volbrengen van de missie (mission command), zo bemerkte hij. “Dit gezamenlijke streven gaat samen met grote kameraadschap, relativeringsvermogen en een krankzinnige vorm van humor. Dat helpt namelijk bij het doorstaan van ontberingen.”

‘(Zelf)discipline is de basis van inventiviteit en heeft een bevrijdende werking.’
‘De krankzinnige vorm van humor helpt bij het doorstaan van ontberingen.’

Wervingsbrochure

De hechte band die mariniers gedurende hun vorming en missies ontwikkelen, gaat volgens Conijn verder dan collegialiteit en vriendschap. “Het is een soort broederschap. Als je zó’n vorm van onderling vertrouwen hebt, dan kun je samen heel veel bereiken.” Wat zoal, dat valt te lezen in ‘Leren leiden’. Het boek had net zo goed ‘Leren incasseren, relativeren, improviseren en organiseren’ kunnen heten, met alles wat aan bod komt. “Ook ‘Leren lijden’ ligt erin verscholen”, geeft Conijn grijnzend toe.

Het boek is eigenlijk een onbedoelde wervingsbrochure voor het Korps Mariniers

De verhalen van alle passerende oud-mariniers voltrekken zich volgens hetzelfde, heldere recept. Eerst een aansprekende passage uit de diensttijd, daarna een flashback naar achtergrond, jeugd en opvoeding. Vervolgens de dromen en ambities en de carrière. Uiteindelijk komt dan bovendrijven wat de geïnterviewde, volgens hemzelf, heeft opgestoken en gevormd binnen het Korps Mariniers. Alles bij elkaar is het boek eigenlijk een onbedoelde en lijvige wervingsbrochure voor het Korps Mariniers. “Echt waar?”, reageert Conijn. “Daar ben ik eigenlijk wel blij mee, want dat hebben ze wel verdiend.”

Te koop

‘Leren leiden – Korps Mariniers 350 jaar een bron van talent’ van Frits Conijn (met voorwoorden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en BRIGGENMARNS Richard Oppelaar) is te koop via Bol.com en Managementboek.nl. De toepasselijke prijs: € 16,65.