02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 11

Korps Mariniers 350 jaar

Tekst LTZ1 (SD) Ewold de Bruijne
Foto archief

Korps Mariniers, sinds 1665

Zoals gebruikelijk viert het Korps Mariniers op 10 december zijn korpsverjaardag. Dit jaar mogen de zeesoldaten 349 kaarsjes uitblazen. Volgend jaar viert het elitekorps zijn 350e verjaardag. Tot en met het grote feest volgend jaar wordt op allerlei manieren stilgestaan bij dit bijzondere jubileum. 

x
x

Dat het Korps Mariniers al 350 jaar onafgebroken wordt ingezet, is op zich al een statement. Zo ook in 2015. Het  operationele jaarprogramma zit alweer propvol. Onder anderen zijn mariniersteams gestationeerd aan boord van de Karel Doorman om een bijdrage te leveren in de strijd tegen ebola. Ook de inzet in het kader van antipiraterij (Golfregio) en counterdrugsoperaties (Cariben) gaat door. En het Korps stoomt op naar West-Afrika (Mali, Senegal, Tsjaad). Daarbij ziet ook het gereedstellings- en oefenprogramma er indrukwekkend uit.  Ieder expertisegebied komt uit de verf tijdens een serie grensverleggende trainingen: maritiem en amfibisch optreden, mountain/arctic, jungle/riverine, special operations.

x
x

De kunst van ‘er zijn’

Het komende jubileumjaar staat in het teken van ‘ontmoetingen met echte mariniers’. Met collega’s binnen de Nederlandse krijgsmacht. Met buitenlandse partners, zowel militair als civiel. Maar ook met het Nederlandse publiek. Tijdens het jubileumjaar wordt het korps op gepaste wijze in the spotlight gezet.

Met een rode bies

Het jubileumjaar wordt er één waarin zeesoldaten door inzet en training laten zien waarom het Korps Mariniers al 350 jaar bestaat. Ingetogen waar dat hoort, maar ook uitbundig en nadrukkelijk bij gelegenheden die zich daarvoor lenen. Met verbondenheid, kracht en toewijding als kernwaarden. Met Qua Patet Orbis als lijfspreuk. Met mariniers zoals ze zijn: hét visitekaartje van de krijgsmacht.

-
x