Oefening Vigorous Warrior traint medische keten in gewondenafvoer

x
Leestijd: 7 minuten

Schotwonden, afgerukte ledematen, amputaties, levensreddende handelingen… Het zijn geen vrolijk omschrijvingen, maar op dergelijke situaties moeten de militaire geneeskundige troepen van de NAVO wél voorbereid zijn. Dat gebeurt onder andere in de tweejaarlijkse en grootste geneeskundige NAVO-oefening Vigorous Warrior. De Operationele Gezondheidszorg (OGZ) van de luchtmacht was er dit jaar weer bij.
 

Tekst: Arno Marchand | Foto’s: korporaal 1 Barend Westerveld

Militairen staan rond een kaart op de motorkap van een ziekenauto.
Teamleider van de Role 1 eerste luitenant Danique (tweede van rechts) bespreekt het plan van aanpak tijdens het motorkapoverleg.
De badge van de oefening Vigorous Warrior 2024.

Het scenario van Vigorous Warrior draait om een Hoofdtaak 1-scenario, een groot internationaal conflict, waarbij een NAVO-bondgenoot beschermd moet worden. Doel van de oefening is het leveren van geneeskundige hulp aan militairen die gewond raken tijdens optreden in het buitenland. Daarvoor staat het oefengebied bij de het plaatsje Csór, zo’n tachtig kilometer ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Budapest ter beschikking. Een groot terrein waar de 1.600 deelnemers uit 35 landen, inclusief de oefenslachtoffers, alle ruimte hebben.

Nederland neemt met zo’n vijftig militairen van de landmacht en vijftien luchtmachtmilitairen deel. De luchtmacht levert een van de Rollen 1: het eerste veldhospitaal dat een slachtoffer in het behandeltraject tegenkomt. Specialistisch medisch personeel voor de Role 2 wordt verder geleverd door het Instituut Samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen. Daarnaast is er samenwerking met civiele partners zoals het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Rode Kruis.

Militairen bereiden een oefenpop voor en Close up van een afgerukt been met een tourniquet.
Voordat de OGZ of andere medisch specialisten aan slag kunnen, moeten slachtoffers of poppen eerst voorbereid worden.

Damage control: zorgen dat de gewonden niet slechter worden

Role 1-4

Vijf dagen lang is de hele medische keten op het slagveld geoefend. “Die begint bij het point of injury, de plek waar de gewonde is gevallen. Of in dit geval een casualty collection point (CCP, gewondennest in onderstaand schema, red.) waar gewonden bijeen worden gebracht”, legt eerste luitenant Danique uit. Zij is tijdens de oefening teamleider van de Role 1. Vanaf daar word je bijvoorbeeld met een ziekenauto, in de volksmond zau, afgevoerd naar een Role 1. Hier gaat het vooral om zorgen dat gewonden niet slechter worden.

Op het oefenterrein staan diverse Rollen 1 opgesteld, dus slachtoffers worden verdeeld. Daarna volgt de Role 2 waar een patiënt een levensreddende operatie kan ondergaan. De Role 3 – vergelijkbaar met Role 2, maar groter en met meer specialismen – is er tijdens deze oefening niet. Vanuit de Role3 worden patiënten normaliter gerepatrieerd naar een Role 4, die altijd buiten het conflictgebied ligt. Meestal is dat het land van herkomst.

Schematisch overzicht van hoe gewonden van het slagveld via grond of met luchttransport naar de Role’s 1 tot en met 4 worden vervoerd.
De keten met medical treatment facilities (MTF’s). Danique: “Een aantal slachtoffers is daadwerkelijk strategisch door de lucht naar een Role 4 verplaatst. Dat maakte deze oefening compleet en daarmee uniek.”
Eerste luitenant Danique staat met een telefoon aan haar oor.
Om te weten wat de Role 1 kan verwachten, heeft Danique contact met de PECC, de Patient Evacuation Coordination Cell.

Onbekend

In de Role 1 staan een arts, vier algemeen militair verpleegkundigen (AMV’ers), een senior AMV’er en drie algemeen geneeskundige verzorgers (AGV’ers) paraat. De OGZ-afvaardiging in Hongarije bestaat daarnaast uit twee stafofficieren, evenzoveel voor de logistiek, een voor opleiding en training en dus een commandant. Naast de Role 1 neemt de OGZ de afvoer van gewonden vanaf het slagveld op zich. “We hadden een groot gewondenaanbod”, vertelt luitenant Danique die als medisch planner is opgeleid. “Ik ben zelf dus niet medisch inhoudelijk opgeleid. Als medisch planner heb je vooral kennis van doctines, de medische keten en aan- en afvoerlijnen. Ik zorg vooral voor zo goed mogelijk omstandigheden zodat iedereen zijn of haar werk zo goed mogelijk kan doen.”

De OGZ is onderdeel van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg en is er om de operationele inzet van de luchtmacht te ondersteunen. Binnen de luchtmacht is de eenheid redelijk bekend, maar daarbuiten? “Minder”, vervolgt Danique. “Bij geneeskundige verzorging denkt men meestal aan de landmacht. We doen het als luchtmacht niet verkeerd, maar ook wij leren tijdens de oefening veel.”

Een gewondenpop ligt op de grond, een verpleegkundige buigt zich over hem een en een verzorger komt met een tas aangerend en Een verpleegkundige en een verzorger dragen een gewonde naar de ziekenauto. Een militair kijkt toe hoe ze dat doen.
Een AMV’er en AGV’er van de OGZ zijn bij de gewonde aangekomen en laden hem onder toeziend oog van een evaluator zo snel mogelijk in de zau.

‘Beter een tijd met gewonden rijden, dan naar de aangrenzende tent lopen’

Wel zo realistisch

In het zogenoemde brigadevak waarin de Role 1 van de OGZ staat, bevinden zich ook een Role 1 van Kosovo en een Role 2 en van Spanje. “Maar wij voerden wisselend af op Role 2 van Armenië en Spanje”, vertelt AMV’er sergeant 1 Monica. “Hierdoor was de afvoertijd tussen de vijf en twintig minuten.”

Een ziekenauto rijdt over een onverharde weg.

“Dat maakte het eigenlijk wel zo realistisch", vult korporaal 1 Lukas aan. Hij heeft zowel het chauffeuren van de zau als het assisteren van verpleegkundigen en artsen in de Role 1 als taken. “Voor het echte gevoel is het beter dat je een tijd met gewonden moet rijden, dan dat je naar de aangrenzende tent loopt. Er moest nu dus echt afstandscommunicatie zijn tussen een Role 1 en 2 zodat de ontvangers zich konden voorbereiden in de rijtijd daar naartoe. Dat gold ook voor ons als wij van het CCP naar de Role 1 reden. En het gebied was echt heel groot; van de ene naar de andere kant was je snel een uur onderweg.”

Een patiënt wordt ingeladen in een ziekenauto en een patiënt wordt uitgeladen voor een hospitaaltent.
Inladen van een patiënt bij het CCP, zo snel mogelijk naar de Role 1 en daar weer uitladen.
Twee militairen overleggen met elkaar.
Overleg tussen Lukas (links) en Monica in de Role 1.

Blubber en kiezeltjes

Dat rijden gaat niet alleen over vlakke wegen, schets Lukas de situatie. “Ik vond het zelf een superleuk gebied”, zegt hij met een glimlach. “Heuveltjes, zandpaden; je moest af en toe echt goed opletten achter het stuur. Soms schudde de auto alle kanten op. Het is zeker wel een uitdaging, maar vooral een goed leermoment. Één dag hadden we flinke regen en moesten we echt slippend dat terrein door. Dat geeft wel echt het oefengevoel, of zelfs uitzetgevoel. Het ene moment sta je in de blubber en andere moment rij je een steile helling af met allemaal kiezeltjes. Daarbij moet je natuurlijk nog rekening houden met een AMV’er die achterin een patiënt met verwondingen behandelt. Soms is het dus vooral echt heel voorzichtig rijden, heel goed vooruit in het terrein kijken en blijven communiceren met elkaar.”

erpleegkundigen en een arts behandelen een patiënt in een hospitaaltent en Een civiele reddingswerker toont zijn telefoon aan de Nederlandse militairen.
(Foto links) Lukas: “Hoe minder geluid een patiënt maakt, hoe slechter het meestal met hem of haar gaat.” Rechts: Soms is een vertaal-app op een telefoon de enige manier om goed te communiceren met elkaar.

‘Verschillen in werkwijzen ervaar je pas op een oefening als deze’

Goed lezen

De verwondingen die AMV’er Monica te verwerken krijgt, verschillen nogal. Van scherfverwonding en schotwonden, tot amputaties en een hondenbeet.“ Het is natuurlijk een Hoofdtaak 1-scenario dus dan ga je eigenlijk al wel uit van wat ernstige verwondingen”, vertelt ze. “Maar het kan inderdaad van alles door elkaar zijn. En omdat je begint bij een CCP, kom je daar dus ook van alles tegen. Dat maakt deze oefening ook weer extra interessant.”

In haar rol als AMV’er was het voor Monica niet altijd eenvoudig om aan collega’s uit andere landen duidelijk te maken wat en hoe. “Soms was het een beetje handenvoetenwerk. Op de gewondenkaart die je aan de patiënt hangt, staat nummer 1, 2 of 3, zodat je weet welke prio hij of zij heeft. Ook noteer je in het Engels alle informatie over de patiënt, maar dan moet je de kaart natuurlijk wel goed lezen. Als er überhaupt kaarten zijn, want sommige landen werken daar weer niet mee.”

Ondanks dat er een NAVO-doctrine is waardoor iedereen in grote lijnen hetzelfde werkt, zitten er per land toch aanzienlijke verschillen in de werkwijzen. “Maar dat ervaar je dus pas op een oefening als deze”, besluit Danique. “Voor de vaardigheid van de OGZ is het dus noodzakelijk dit te blijven doen.”

Militairen en een civiele reddingswerker lopen met een draagbaar uit een tent en Militairen dragen een draagbaar met een gewonde een vliegtuig in.
Vertrek uit de Nederlandse Role 1, op weg naar het vliegveld voor de afvoer naar de Role 4. Die gaat per Poolse C295 met daarin een Griekse medische bemanning.

Tijdens Vigorous Warrior kunnen de NAVO-landen – en als ze er zijn ook partnerlanden – realistische vaardigheden opdoen en uitwisselen in kleinere artikel 3- (gewapende aanval) en grote artikel 5-scenario’s: een aanval op één is een aanval op allen. De oefening geeft militaire en civiele diensten de gelegenheid om internationaal met elkaar te oefenen. Ook is er ruimte om experimentele concepten te proberen. Na deze editie van 28 april tot 9 mei, staat de volgende in 2026 gepland in Estland.

Gewonden worden uit een vliegtuig geladen en Gewonden worden uit een vliegtuig geladen.
Tijdens Vigorous Warrior wordt de hele medische keten getraind. Daarbij ook de afvoer naar een Role 4, in dit geval via Vliegbasis Eindhoven.
Een hele rij ambulances staat klaar om gewonden naar het Calamiteiten hospitaal in Utrecht te vervoeren.