Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

Reünie (oud-)luchtmachters en KNVOL-leden

Afgelopen 11 maart blies de luchtmacht 70 koninklijke kaarsjes uit. Op 1 juli staan we stil bij 110 jaar Nederlandse militaire luchtvaart en de gevallenen daarvoor. Tot slot bestaat de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL) op 17 september 75 jaar. Redenen genoeg voor de luchtmacht om samen met de KNVOL een reünie voor luchtmachters, oud-luchtmachters en KNVOL-leden te organiseren.

Op vrijdag 30 juni – vrijwel aansluitend op de 1 juli-herdenking die dit jaar dus een dag eerder plaatsvindt – wordt op de voormalige Vliegbasis Soesterberg bij het Nationaal Militair Museum een reünie gehouden. Daarop staan ontmoetingen tussen jong en oud centraal en het geheel wordt omlijst met muziek van het Orkest Koninklijke Luchtmacht, een static show en een fly by.
Vooral vanuit praktische overwegingen bestaat de wens om de viering van 70 jaar Koninklijke Luchtmacht, 110 jaar militaire luchtvaart en 75 jaar KNVOL te combineren.

Meer informatie over het aanmelden volgt spoedig via diverse kanalen.

Commando-overdrachten

Luitenant-kolonel Christian Agerbeek droeg op 2 maart het commando van het 941 Squadron over aan majoor Sam de Haas.

Bij het 941 Squadron van het Air Mobility Command zijn onder andere de brandweer, luchtverkeersleiding, sectie natuur en ecologisch beheer en het Bureau Militaire Sport ondergebracht. Het squadron wordt ingezet voor militair vliegverkeer, het vliegverkeer van Eindhoven Airport en de Eindhovense Aeroclub motorvliegen. Foto: KLu

Majoor Bart Meijboom is sinds 16 maart de nieuwe commandant van 983 squadron. Hij nam het commando van majoor Paul Kelling die met FLO gaat.

983 Squadron is de logistieke eenheid van Vliegbasis Woensdrecht. Het zorgt voor het centrale voorraadbeheerder, de ontvangst, opslag en levering van materieel aan de luchtmacht en overige defensieonderdelen. De afdeling ondersteunende systemen van het squadron zorgt voor de instandhouding van operationele voertuigen en productiemiddelen zoals machines, installaties en gereedschappen. Foto: KLu

Commandant der Strijdkrachten bezoekt KMSL

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim bracht op 16 maart een werkbezoek aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). Het bezoek stond in het teken van één van de drie focuspunten die de commandant KMSL begin dit jaar aankaartte; de aanstellingsopdracht in combinatie met werving & selectie.

De CDS trapte zijn bezoek af bij de Joint Meteorologische Groep, waar de hij een kijkje nam in de weerkamer, gevolgd door een gesprek met de opleiders van de school. Het ging er daarbij om hoe zij omgaan met de aanstellingsopdracht en wat voor impact dit heeft. Het bezoek werd afgesloten bij het 131 Elementaire Militaire Vlieger Opleiding Squadron. Daar werd gesproken over de capaciteit van de opleiding en de vervanging van de PC-7. De verwachting is dat de opvolger in 2027 zijn intrede maakt. Foto: Floris Oosterveld

Teamleden gezocht voor Roparunteam ‘Wings for Life’

Van 27 tot en met 29 mei neemt het Roparunteam van de luchtmacht voor de 20e keer deel aan de Roparun. De komende editie vindt wederom deels in Nederland plaats. Vanaf de voormalige Vliegbasis Twenthe loopt en fietst men richting de Coolsingel in Rotterdam. Reden hiervoor zijn de coronabeperkingen van de afgelopen jaren.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer waarbij lopers en fietsers in teamverband een sportieve prestatie leveren om op de manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het wordt daarom ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dit jaar doen ruimt 200 teams mee. Startplaatsen zijn naast Twenthe ook Parijs en Bremen. Alle routes voeren naar Rotterdam.

Het 26-koppige luchtmachtteam is nog op zoek naar een tweetal lopers die, in estafetteverband, circa 70 kilometer verspreid over drie dagen gaan lopen. Een redelijk loopconditie is wel een voorwaarde. Daarnaast zoekt het team twee fietsers die de lopers gedeeltelijk begeleiden tijdens deze tocht en twee personen die zorg willen dragen voor het onderdeel ‘culinair’. Oftewel het verzorgen van het eten en het drinken.

Voor informatie en opgave kunt u contact opnemen met teamcaptain sergeant-majoor Marcel Kooi via M.Kooi@mindef.nl.

Erepenning en blauw erekoord voor dappere daad

Sergeant-majoor Nick Jansen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando kreeg op 27 maart het blauwe erekoord en de bijbehorende erepenning uitgereikt door Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt.

Jansen zag tijdens fietstocht een vrouw bedreigd worden met een vuurwapen. Ondanks dat iemand de situatie probeerde te sussen, liep deze verder uit de hand, waarbij de derde persoon werd getroffen door een kogel. Daarop sloeg de verdachte op de vlucht. Jansen besloot hierop de man te achtervolgen op zijn fiets, terwijl hij 112 belde en de route van verdachte steeds doorgaf aan de politie. Op een bepaald moment draaide die zich om en bedreigde Jansen met het vuurwapen, terwijl hij hem gebood niet langer te volgen. Jansen gaf daaraan geen gehoor, maar vergrote slechts de afstand tussen hen beiden. Op zijn aanwijzen en in samenwerking met een buurtbewoonster, kon de politie de verdachte snel arresteren.

Door het handelen van Jansen is verdere escalatie voorkomen en kon de politie de zaak snel afhandelen. Foto’s: kapitein Jeroen Verburg