Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

Commando-overdrachten

Luitenant-kolonel René Francken is sinds 9 februari commandant van het 711 Squadron. Hij nam de leiding over van ranggenoot Jeroen Rebergen. De ceremonie vond plaats bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol-Oost, waar sinds 2017 ook de militaire luchtverkeersleiding is gehuisvest. Foto: LVNL

Kolonel Robin Schoonen is de nieuwe commandant van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Op 19 januari nam hij het commando over van kolonel Johan Poncia. Helaas kon Poncia het commando zelf niet overdragen, commodore Erwin van Beljouw deed dit namens hem. Poncia maakte eerder die dag een harde landing tijdens een tandemsprong en moest daardoor vanwege rugklachten naar het ziekenhuis. Momenteel revalideert hij. Foto: sergeant-majoor Mike de Graaf

Majoor Gwen Kops is sinds 14 december commandant 940 Squadron. Zij nam die dag het commando over van ranggenoot Nathalie ter Hedde. Foto: Loenie Voets

Uitreiking Meritorious Service Medal

Luitenant-kolonel Chris Heijnen ontving op 24 februari de NATO Meritorious Service Medal; precies een jaar na de Russische inval in Oekraïne. Heijnen ontving deze hoge NAVO- onderscheiding voor het op uitstekende wijze uitvoeren van zijn taken in het kader van de crisis in Oekraïne. Dat deed hij als Branch Head Strategy van de NATO Command Structure Joint Force Air Component (NCS JFAC). Hij kreeg het eremetaal uit handen van generaal James B. Hecker, de huidige Amerikaanse commandant van het Allied Air Command (AIRCOM) van de NAVO. De uitreiking vond plaats op het AIRCOM-hoofdkwartier op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland. Foto: AIRCOM

Amerikaanse awards voor luchtverdedigers

Kapitein Rick ’t Jong, hoofd Bureau Training en Datalink van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), mag zichzelf ‘Missile defender of the year’ noemen. Op 10 februari ontving hij deze Amerikaanse award tijdens een ceremonie op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

’t Jong van 802 Squadron was vanaf het begin betrokken bij de uitzending van de Nederlandse Patriot-eenheid naar Slowakije, vorig jaar. Hij bereidde de inzet voor en draaide zelf ook mee in Slowakije. Daarnaast heeft hij afgelopen jaar succesvol deelgenomen aan de Patriot Weapons Instructor Course.

Ook de Nederlandse luitenant-kolonel buiten dienst Jan Marinus ontving een eerbetoon, namelijk de ‘career achievement award’. Die kreeg hij voor zijn inzet binnen de lucht- en raketverdediging in de afgelopen veertig jaar.

De award-uitreiking is een initiatief van een Amerikaanse non-profitorganisatie. Ditmaal ging het om de Europese variant, waarbij Europeanen en Amerikanen die in Europa gestationeerd zijn genomineerd konden worden. De award bestaat uit een medaille, een coin en een football. Foto’s: Herman Zonderland

Reünie 70 jaar 306 Squadron

Op 14 September 2023 bestaat het 306 Squadron 70 jaar. Het squadron wil dat op vrijdag 15 september vieren met zoveel mogelijk (oud-)306 leden. Om het reünie-adressenbestand weer up-to-date te krijgen, verzoekt de organisatie (oud-)squadronleden zich te registreren op www.306sqn-reunie.nl. Alle informatie over de reünie wordt op die site bekendgemaakt. Aanmelders krijgen een officiële uitnodiging toegestuurd.

Wereldrecord roeiwedstrijd verpletterd

Luchtmachtkapitein Ingeborg Dijkstra zette samen met haar roeiteam op 14 januari een nieuw wereldrecord voor mix-teams neer met een tocht over de Atlantische oceaan. Met hun deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge haalde het vierkoppige team ruim dertigduizend euro op voor The Ocean Cleanup-project.

In 32 dagen, 23 uur en 53 minuten wist het team de vijfduizend kilometer tussen La Gomera op de Canarische Eilanden en het tropische eiland Antigua in de Caribische Zee te volbrengen. Dat is maar liefst acht dagen sneller dan het oude record. Het team bestond uit twee mannen en twee vrouwen, onder wie ook een marine-collega. Samen met 43 boten vertrokken ze op avontuur. In shifts van twee uur roeien afgewisseld met twee uur eten en slapen stak het team de oceaan over. Het was een uitdaging met mooie momenten, zoals het zien van dolfijnen en walvissen, maar ook zware momenten; altijd natte kleding, weinig slaap en veel fysieke inspanning, aldus de sportievelingen.’ In het overall klassement eindigde het team van Dijkstra als vierde. Foto’s: Pennybird and camera

Efficiënter schieten dankzij civiel-militaire samenwerking

Militairen van Vliegbasis Leeuwarden gebruiken vanaf medio januari de schietbaan van de Stichting Indoor Schietbaan Leeuwarden (SISL) voor hun jaarlijkse schietoefeningen.

Commandant Air Combat Command commodore Johan van Deventer is erg blij met de lokale samenwerking. Het scheelt de militairen gemiddeld 75 procent reistijd voor het doen van hun schietoefeningen. Hiervoor trainden ze namelijk op een militaire baan in Witten bij Assen. Andere opties waren de schietbanen in Havelte en Den Helder. De eigen schietbaan op de vliegbasis Leeuwarden werd rond de eeuwwisseling gesloopt, waardoor de militairen moesten uitwijken naar andere locaties.

Om aan de veiligheidseisen van Defensie te voldoen, werden op de civiele baan in Leeuwarden enkele aanpassingen gedaan. Zo werden de zijwanden betimmerd en zijn er extra beveiligingslampen aangebracht. Eerder was het ventilatiesysteem al aangepakt. SISL-penningmeester Paul Hoekstra: “Wij vinden het eervol dat de luchtmacht onze banen gebruikt. Onze stichting draagt de krijgsmacht een warm hart toe.” Commodore van Deventer had de eer om het eerste schot namens Defensie te lossen. Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra en Air Combat Command

Bijzondere beloning defensiepersoneel

Het actief dienende defensiepersoneel krijgt in maart een bijzondere beloning van driehonderd euro netto. Minister van Defensie Kajsa Ollongren, staatssecretaris Christophe van der Maat en de vakbonden hebben dat in december besloten. Reden hiervoor is de inzet van het defensiepersoneel in het kader van de oorlog in Oekraïne. Die trekt ook in 2023 een zware wissel op de hele defensieorganisatie en haar mensen.

Het gaat dan onder meer om de operationele inzet aan de oostgrens. Verder betreft het bijvoorbeeld extra werk als gevolg van de leveranties van materieel en het geven van militaire trainingen. Het grote aantal vacatures laat zich hierbij duidelijker voelen dan ooit. Omdat deze extra werkdruk het komende jaar blijft bestaan, krijgt het personeel in maart de extra beloning bij het salaris uitgekeerd.

Met actief dienend personeel worden alle burgers en militairen bedoeld die 25 december 2022 in dienst van Defensie waren. Zij die daarna de organisatie hebben verlaten, krijgen de bijzondere beloning dus ook. Reservisten krijgen de bijzondere beloning naar rato van de gewerkte uren in 2022.

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden verhoogd

Voor medewerkers die geboren zijn op of na 1 januari 1961 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Dat heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt.

Op basis hiervan wordt de nieuwe ontslagleeftijd voor militairen vastgesteld op 62 jaar en 3 maanden. Voor hen geldt namelijk de nieuwe diensteinderegeling, waarin staat dat zij vijf jaar eerder met ontslag mogen dan de geldende AOW-leeftijd.

De AOW-leeftijd is gebaseerd op de levensverwachting en wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek.