03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 01-02 | 2023

Fitter met hulp van sport-app

‘De resultaten motiveren enorm’

x
Leestijd: 7 minuten

Wil jij sterker worden, je conditie verbeteren of gewicht verliezen? Maar geen idee hoe je dit moet aanpakken én kunt volhouden? Probeer dan eens een op maat gemaakt trainingsschema van Bureau Militaire Sport. Via een app kun je binnenkort ook je resultaten bijhouden. Zo zie je of wat je doet ook écht nut heeft. Twee collega’s testten de app alvast uit. Lees hieronder hun ervaringen.

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk Foto’s: sergeant Jasper Verolme en sergeant-majoor Jan Dijkstra

Een persoonlijk trainingsschema op basis van jouw doelen laten opstellen door een militair sportinstructeur is niets nieuws. Je krijgt dan een printje met een rits oefeningen en gaat daarmee fanatiek aan de slag. Daarmee goed je voortgang monitoren, is lastig. De sport-app die valt onder het Defence Training & Coaching System (DTCS) verandert dat.

Eerste luitenant Tommy Biemans is hoofd Bureau Militaire Sport op Vliegbasis Leeuwarden en als projectofficier verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe sport-app.

Gerichter coachen

“Door middel van deze sport-app kunnen we collega’s binnenkort veel gerichter coachen”, vertelt CLSK-projectleider DTCS eerste luitenant Tommy Biemans. Defensiemedewerkers houden erop automatisch hun voltooide fitnesstrainingen bij en kunnen daarnaast (handmatig) groepslessen of buitenactiviteiten toevoegen. Biemans: “Of je daarmee goede resultaten boekt, kun je zien door het uitvoeren van een lichaamsanalyse via een speciale weegschaal. Die meet onder meer je vetpercentage, spiermassa en gewicht. De uitkomsten komen in je app te staan. Een sportinstructeur kan op basis daarvan je trainingsschema aanpassen, zodat je efficiënt naar je doelstelling blijft toewerken.”

Door het uitvoeren van een lichaamsanalyse via een speciale weegschaal kun je zien welk effect jouw trainingen hebben op je vetpercentage, spiermassa en gewicht.

‘Je hartslag op het grote scherm in de zaal zien’

Optimaal trainen

Volgens collega sportinstructeur sergeant Jorn Welles, die al proefdraait met de app en als zogeheten subject matter expert helpt met de invoering ervan, is het een heel handig en overzichtelijk platform. “Via de app heb je je trainingsschema altijd bij de hand. Je kunt niet alleen de oefeningen, maar ook het trainingsgewicht en het aantal herhalingen gemakkelijk aanpassen. En als je tijdens een groepsles een hartslagband draagt en die aan de app koppelt, kun je jouw hartslag op het grote scherm in de zaal zien. Zo kun je trainen in de voor jouw juiste hartslagzone voor een optimaal trainingseffect. De resultaten van je training worden opgeslagen in de app.”

Sportinstructeur sergeant Jorn Welles: “Met een hartslagmeter om, train je optimaal tijdens een groepsles.”
Biemans en Welles kunnen met behulp van de sport-app collega’s veel gerichter coachen.

Collega’s uitdagen

Een leuk extraatje zijn de challenges die je met een zelf samengesteld team kunt aangaan. Biemans: “Verzin zelf een challenge en daag je collega’s uit. Bijvoorbeeld wie in één week de meeste stappen zet, het snelste drie kilometer loopt of de meeste burpees [combinatieoefening, red.] in een minuut doet. De sportinstructeur maakt hiervoor een groep aan op de app, zodat de leden elkaars prestaties kunnen volgen. Zo’n speels wedstrijdelement kan erg motiverend werken.”

Lancering sport-app

De sport-app wordt op 22 maart binnen de luchtmacht gelanceerd. Je kunt ’m dan via Bureau Militaire Sport installeren op jouw telefoon. Wil je er gelijk een persoonlijk trainingsprogramma op? Plan dan een afspraak in met een sportinstructeur op jouw luchtmachtonderdeel.
De app wordt defensiebreed gefaseerd uitgerold. De landmacht implementeerde hem als eerst. De applicatie is afkomstig van leverancier Technogym, waarvan Defensie ook fitnessapparatuur gebruikt.

Vergeten hoe je je oefeningen uitvoert? Bekijk dan de instructievideo in je app.

‘Elke week zag ik vooruitgang in mijn sportprestaties via de app’

Sergeant 1 Laura van Beek
Onderofficier luchtverkeersleiding, 961 Squadron, Vliegbasis Woensdrecht

Trainings-/meetperiode: 14 november-4 januari

Doelstelling: “Sterker worden en mijn conditie verbeteren. Ik wil graag binnenkort het vaardigheidsembleem Militaire Lichamelijke Vaardigheid [MLV] halen en in mei meedoen met de Tweedaagse Militaire Prestatie Tocht [TMPT]. Al weet ik niet of dat laatste een realistisch doel is.”

Sportervaring vooraf: “Sinds mijn zwangerschap in 2020 heb ik weinig meer gesport. Ik moest dus alles weer opbouwen. Mijn fysieke fitheid was nogal een contrast met zo’n zeven jaar geleden toen ik zes keer per week fitneste en ook nog op mijn racefiets reed.”

‘Ik moest aankomen, anders kon ik geen spieren kweken’

Trainingsschema: “Ik kreeg een schema met vier tot vijf sportmomenten per week: twee keer full body-krachttraining en de rest cardio. Dat laatste bestond uit buiten hardlopen, fietsen of binnen een bodyfit-groepsles. Ook qua voeding kreeg ik goede tips. Spieropbouw realiseren is voor mij namelijk best lastig. Ik ben lang en smal, ook in tijden dat ik weinig sport. Ik moest dus aankomen, anders kon ik geen spieren kweken. Ik leerde dat op een gezonde manier te doen. Ik moest onder andere zorgen dat ik genoeg eiwitten binnen kreeg. Ook de richtlijnen voor het aantal eetmomenten en de grootte van de porties droegen bij.”

Resultaat: “Volgens de metingen ben ik qua spieren aangekomen. Tijdens de trainingen merk ik dan ook dat ik sterker ben geworden, want ik druk meer gewicht weg. Ook mijn conditie is verbeterd. Ik kan nu sneller en langer hardlopen. Zo loop ik nu vijf kilometer binnen de MLV-tijd, voorheen lukte dat niet. Er zit dus duidelijk een stijgende lijn in. Ik denk dat ik wel klaar ben voor de MLV-test. Het is nu wachten op de eerstvolgende inschrijfmogelijkheid.”

‘Ik loop ik nu vijf kilometer binnen de MLV-tijd, voorheen lukte dat niet’

Ervaring trainingstraject: “Elke week zag ik vooruitgang in de lichaamsmetingen op de weegschaal en in mijn sportprestaties via de app. Die resultaten motiveren enorm. Het was handig dat ik de hardloop-app op mijn sporthorloge kon linken aan de sport-app van het werk. Zo werd ook die training automatisch bijgehouden. En als ik thuis in het weekend naar de sportschool ging, kon ik mijn training handmatig invoeren. Verder was de begeleiding van sportinstructeur Kimberley heel fijn. Via de app kon zij mijn metingen en resultaten inzien en mijn oefeningen veranderen of verzwaren waar nodig. Ook bood ze op mijn verzoek alternatieven aan, bijvoorbeeld als ik een oefening niet fijn vond of die keer toen ik last had van mijn knie.”

Vervolgtraject: “Ik ga zeker door met trainen en ben zelfs al gestart met een nieuw trainingsschema. Meedoen aan de TMPT in mei is mijn doel; ik hoop dat het lukt.”

‘Ik kreeg een duidelijk op maat gemaakt schema op de app’

Sergeant 1 Robin Albers
Schilder jachtvliegtuigen, 900 Squadron, Vliegbasis Volkel

Trainings-/meetperiode: 14 november-30 december

Doelstelling: “Spieropbouw en de Defensie Conditieproef [DCP, red.] in december of januari halen. Door een blessure aan mijn lies, moet ik mijn spierkracht opnieuw opbouwen. Daarom mag ik de DCP in een iets aangepaste vorm doen en heet het een Sport Medische Conditieproef [SMCP, red.].”

Sportervaring vooraf: “Voorheen sportte ik zo’n vier à vijf keer per week en trainde dan per keer een andere spiergroep.”

‘Het voedingsadvies dat ik erbij kreeg, was een fijne aanvulling’

Trainingsschema: “Van de sportinstructeur kreeg ik een schema van drie trainingen per week, waarbij ik iedere keer alle spiergroepen aanpakte. In de eerste periode moest ik beginnen met het warmdraaien van de grote spiergroepen op diverse fitnesstoestellen. Dus eerst alleen schouders, rug, borst en benen afzonderlijk. Daarna ging ik aan de slag met losse gewichten en in andere houdingen, waardoor ik tegelijkertijd meerdere spiergroepen trainde. Langzaamaan mocht ik het trainingsgewicht opschroeven. Het voedingsadvies dat ik erbij kreeg, was een fijne aanvulling. Daarover lees je van alles op internet, maar wat is nu waar of op mij van toepassing? Nu kreeg ik advies op maat van een sportinstructeur.”
Resultaat: “Op vrijdag 13 januari heb ik de SMCP gehaald. In de week ervoor vroeg ik me af of ik het wel zou halen, maar mijn sportinstructeur had er alle vertrouwen in.”

‘De nulmeting aan het begin bood een goed vertrekpunt’

Ervaring trainingstraject: “Ik vond de persoonlijke begeleiding van een sportinstructeur erg fijn. De nulmeting aan het begin met de speciale weegschaal was een hele verrassing en bood een goed vertrekpunt. Ik kreeg een duidelijk op maat gemaakt schema op de app. Dat werkte zoveel fijner dan zelf maar wat doen op basis van internetbronnen; de een zegt dit, de ander dat. Elke maandag bespraken sportinstructeur Ichelle en ik de voortgang en eventuele pijntjes, waar nodig paste ze de oefeningen dan aan. Bij elke nieuwe oefening gaf ze een persoonlijke instructie. Daarnaast staan er ook algemene instructiefilmpjes in de app. Alle oefeningen en resultaten worden na inloggen op de sportschool automatisch op de app bijgehouden. Ook kun je iedere oefening eventueel handmatig aanpassen in gewicht en qua aantal herhalingen of zelf afvinken als je elders sport. Dat is erg handig.”
Vervolgtraject: “De afgelopen weken heb ik vooral gewerkt aan de opbouw van spierconditie. Nu ga ik de overgang maken naar de opbouw van spierkracht.
Door mijn blessure moet ik dit traject langzaam opbouwen. Onder begeleiding breng ik dan het aantal herhalingen per set omlaag en het trainingsgewicht omhoog. Ik sport dus nog lekker even verder!”