Tekst kapitein Bianca Brasser

Personeelsnieuws

In memoriam

Op 28 november overleed Jeroen Schoon. Hij was het merendeel van zijn carrière werkzaam binnen de GU (Gronduitrusting) en maakte in 2018 de overstap naar vliegtuigonderhoud als planner C-130. Schoon was getrouwd en had twee kinderen. Hij is 44 jaar geworden.

Generaal-majoor Steur nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten

Generaal-majoor André Steur wordt medio april 2023 de nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK). Hij neemt de taken over van luitenant-generaal Dennis Luyt, die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Steur wordt voor zijn nieuwe functie bevorderd tot luitenant-generaal.

Aan Steur onder meer de taak de luchtmacht door de transitie naar de ‘5e Generatie Luchtmacht’ te leiden. Steur begon zijn militaire loopbaan in 1988 aan de Koninklijke Militaire Academie. Hij behaalde in 1994 zijn Groot Militair Brevet en volgde daarna de initiële opleiding tot F-16-vlieger in de Verenigde Staten. Sinds 2019 is Steur Directeur Operationeel Beleid & Plannen (OBP) bij het Directoraat-Generaal Beleid. Steur wordt omschreven als bedachtzaam, maar doortastend en oplossings- en resultaatgericht. Foto: Defensie

Commodore Schipmölder nieuwe commandant Defensie Helikopter Commando

Het Defensie Helikopter Commando (DHC) heeft sinds 16 december een nieuwe commandant: commodore Pier Schipmölder. Voor deze nieuwe functie werd hij bevorderd. Schipmölder neemt de functie over van commodore Robert Adang, hij gaat aan de slag als interim-directeur bij de Bestuursstaf.

Schipmölder is een helikoptervlieger met ruime operationele en operatie-ondersteunende ervaring. Hij ging meerdere keren op uitzending en leidde onder meer het eerste helikopterdetachement van de VN-missie Minusma in Mali. Onder zijn leiding als chef-staf bij het helikoptercommando werd een integraal veiligheids- en kwaliteitssysteem ontwikkeld en ingevoerd.

In zijn vorige functie was Schipmölder hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering van de Staf Commando Luchtstrijdkrachten.

Generaal-majoor Adang interim-directeur bij Bestuursstaf

Generaal-majoor Robert Adang is sinds 5 december interim-directeur Materieel, Leefomgeving, Vastgoed & Duurzaamheid (MLVD) bij de Bestuursstaf. Hij volgde commandeur Harold Liebregs op. Adang werd voor deze nieuwe functie bevorderd. Sinds 2018 was Adang commandant van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Die functie is overgenomen door commodore Pier Schipmölder.

Er loopt een selectieproces voor de vacature directeur MLVD. Dat duurt naar verwachting nog tot het eerste kwartaal volgend jaar. Door dringende opdrachten is besloten een interim-directeur te benoemen. Adang is bekend met de bestuurlijke omgeving van de organisatie. Hij werkte onder meer bij de Defensiestaf en de Staf Commando Luchtstrijdkrachten.

Herinneringsmedaille evacuatie Kabul

Honderden mensen werden afgelopen zomer geëvacueerd vanaf Kabul International Airport nadat de Afghaanse hoofdstad in handen viel van de Taliban. Nederlandse militairen die betrokken waren bij deze missie kregen begin deze maand de herinneringsmedaille internationale missies met de gesp NEO (noncombatant evacuation operation) Kabul 2021. In de Schouwburg Roosendaal werden 133 medailles opgespeld.

Nederland haalde met een C-17 en twee C-130’s mensen uit Kabul. Dat gebeurde met hulp van commando's, mariniers, een marechausseedetachement van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten en in nauwe samenwerking met Buitenlandse Zaken. Zij werden ondersteund vanuit Islamabad in buurland Pakistan.

Alle stoelen werden uit de C-130’s gehaald om zoveel mogelijk mensen te kunnen meenemen. Schouder aan schouder zaten de evacuees op de grond, met lange spanbanden als riem. Staatssecretaris Christophe van der Maat bij de uitreiking van de medaille: “Vooral de momenten waarop jullie geconfronteerd werden met de radeloosheid van de gevluchte Afghanen, zullen altijd bijblijven.”

In de buitenring om het vliegveld hield de Taliban de menigte met geweld in bedwang. “Tegelijkertijd werden jullie bestookt met vele berichten uit Nederland: of jullie even wat mensen op wilden halen bij de gate?”, zei Van der Maat. “Alsof het zó gemakkelijk was. In Nederland werd niet gezien hoe heftig het er in werkelijkheid aan toe ging.” Foto: Defensie

Einde nadert voor vakgebied wapentechniek F-16

Nog even en dan is de luchtmacht helemaal over op de F-35. Dat betekent ook het einde van het vakgebied wapentechniek F-16. Om dit niet stilletjes voorbij te laten gaan, lieten wapentechniekers een badge en coin maken.

Deze worden de komende tijd aan actief dienende collega’s binnen het vakgebied aangeboden. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-Generaal Dennis Luyt kreeg er op 14 december ook een. De 15-jarige Carmen Rensen ontwierp de badge en coin. Zij is de dochter van wapentechnieker F-16 sergeant-majoor Rensen.

Er werken nu nog zo’n 45 medewerkers wapentechniek aan de F-16 op Vliegbases Volkel en Woensdrecht. Dit aantal wordt tot de uitfasering van het vliegtuigtype afgebouwd. Uiteindelijk verdwijnt het vakgebied wapentechniek zoals dat nu bestaat en wordt onder een andere naam en vorm voortgezet. Foto: Defensie

Fototentoonstelling: Door het oog van Defensie

Ze worden de hele wereld over gestuurd om het werk van defensiepersoneel vast te leggen: de elf fotografen van het Mediacentrum Defensie. In een tijdelijke tentoonstelling in het Marechausseemuseum in Buren is hun mooiste, indrukwekkendste of meest bijzondere werk nu in groot formaat te zien.

De foto’s geven een inkijkje in de defensiewereld. De fotografen maakten hiervoor zelf een selectie van hun beste werk. De onderwerpen zijn defensiebreed en ook de luchtmacht is ruim vertegenwoordigd op de beelden. De tentoonstelling is te zien tot november 2023.

In het museum zijn meer tentoonstellingen. Zo ook De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is. Hierin komen militairen van alle krijgsmachtdelen aan het woord over hun drijfveren om te kiezen voor een beroep in dienst van de veiligheid van ons allen. De mooie, maar ook moeilijke kanten van hun vak komen ter sprake. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik