03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 12 | 2022

2022 in foto’s

Tekst kapitein Bianca Brasser
Foto boven: sergeant-majoor Cristian Schrik

Inzetten en hoogtepunten door het jaar heen

x
Leestijd: 3 minuten

Dit jaar werd ook volop geoefend in binnen- en buitenland. Fris je geheugen op aan de hand van de eindejaarsquiz op de volgende pagina.

Vrijwel de hele luchtmacht draaide op volle toeren na de inval van Rusland in Oekraïne. Wie denkt aan dit jaar, zal al snel met de gedachten daarheen gaan. Maar er gebeurde meer: er werd nieuw materieel verwelkomd en oude tijdperken werden afgesloten. Een terugblik op de inzetten en de hoogtepunten van 2022.

Klik op de navigatiepijltjes in de afbeelding om naar een volgende foto te gaan. Of gebruik de bolletjes onder de foto.

Een bewapende F-16 vertrekt op Vliegbasis Volkel voor zijn patrouille in het Oost-Europese luchtruim. Na de inval van Rusland in Oekraïne wordt een pool van Nederlandse jachtvliegtuigen (F-16 en F-35) ingezet voor het bewaken en beveiligen van de oostelijke NAVO-grens. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos

Personeel van 940 Squadron op Vliegbasis Eindhoven zorgt voor de vrachtafhandeling van een C-17. Het vliegtuig vervoert materieel richting Oekraïne. Ook onze eigen C-130’s worden hiervoor ingezet. Foto: sergeant-majoor Cinthia Nijssen

De eerste buitenlandse missie voor de F-35. In het voorjaar van 2022 worden de gevechtsvliegtuigen twee maanden ingezet vanuit Bulgarije. Twee F-35’s bewaken het luchtruim. Nog eens twee zijn mee als reserve. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Mijlpaal! Eind april vindt de eerste trainingsvlucht van de MQ-9 Reaper plaats op Curaçao. Het is de start van de operationele test- en evaluatieperiode van het onbemande verkenningsvliegtuig. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal

In Mali ondersteunt een C-130-detachement de VN-missie MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission Mali). De Hercules wordt ingezet voor transportvluchten, meestal tussen Bamako en Timboektoe, Gao, Mopti en Tessalit. Half mei verlaat het tweede en laatste detachement het land. De VN-ondersteuning van een half jaar zit er dan op. Foto: C-130-detachement

De eerste vier F-35’s voor 313 Squadron landen eind juni op Vliegbasis Volkel. De toestellen worden feestelijk onthaald. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos

Voor een half jaar staan de Patriots van 802 Squadron uit Vredepeel paraat in Slowakije. In dit buurland van Oekraïne beschermen zij vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Het is niet uit te sluiten dat Russische luchtwapens hier onbedoeld of bedoeld schade aanrichten. Foto: Phil Nijhuis

Het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht krijgt in de zomer het opschrift Afghanistan toegevoegd. Dit is voor ‘onderscheidend optreden’ in Afghanistan tussen 2002 en 2014. Het toekennen van de vaandelopschriften geldt als één van de hoogste (dapperheids-) onderscheidingen voor een Nederlandse militaire eenheid. Foto: Louis Meulstee

Vaarwel! Een Amerikaanse F-16 van de Arizona Air National Guard en een Nederlandse F-16 van het 148th Fighter Squadron vliegen samen boven de woestijn van Arizona. Met een symbolische laatste vlucht wordt in de zomer afscheid genomen van een tijdperk. De Nederlandse F-16-opleiding op Tucson sluit na 32 jaar de deuren. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

Troepen in vijandelijk gebied oppikken en afzetten is voor helibemanningen een riskante onderneming. Gelukkig komt er een systeem dat werken onder zulke omstandigheden gemakkelijker en veiliger maakt: de AirTEP. In het najaar wordt dit extractiesysteem op Vliegbasis Gilze-Rijen getest. Foto: Defensie Helikopter Commando

Gilze-Rijen is de eerste defensielocatie waar de nieuwe Scania Gryphus wordt onderhouden door militair personeel. Daarmee is het 930 Squadron een voorbeeld voor landmacht en marine. Medio oktober wordt de officiële opening gevierd, maar de werkplaats is dan al een klein jaar open. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

In het najaar komt een einde aan de kustwachttaken voor de luchtmacht. De Kustwacht krijgt dan twee nieuwe vliegtuigen en twee nieuwe helikopters. De oude Dorniers Do228 worden officieel uit dienst gehaald en daarmee stopt de bijdrage van de luchtmacht. 334 Squadron had de twee Dorniers in beheer en leverde de vliegers. Foto: Louis Meulstee