Tekst kapitein Bianca Brasser

Wat weet jij nog van oefeningen in 2022?

Boven de bergen van Colorado Springs, in arctische omstandigheden in Noorwegen of gewoon dicht bij huis in hartje Rotterdam. De luchtmacht oefende dit jaar in binnen- en buitenland. De redactie van de Vliegende Hollander selecteerde de mooiste foto’s en test jouw kennis. Wat weet jij nog van deze oefeningen?

Scroll naar beneden voor de antwoorden.

Foto: sergeant Gregori Fréni

Vraag 1

Geen operatie op volle zee, maar vliegen boven land: tactisch, laag en onder dreiging. Begin dit jaar oefenen NH90-crews vanaf Vliegbasis Deelen. Ze zetten onder meer grondtroepen veilig af en pikken ze op. De oefening maakt deel uit van het opwerktraject om de amfibische taak van de Cougar over te nemen.

Wanneer neemt de NH90 deze taak over en is het dé helikopter voor het volledige maritieme domein?

A. Vanaf komend jaar: 2023
B. Vanaf 2024
C. Vanaf 2025
D. Vanaf 2026

Foto: Defensie Helikopter Commando

Vraag 2

Een primeur voor de Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC). Eind februari vindt een deel van de module HWIC SOF plaats boven en in het centrum van Rotterdam. Hier wordt getraind met speciale eenheden. In een omgeving met hoge gebouwen, veel civiele partijen en vijanden die gemakkelijk opgaan in een mensenmenigte.

Wat is het doel van de HWIC?

A. De HWIC leidt vliegers op tot leiders van grootschalige complexe helikopteroperaties.
B. De HWIC is een cursus voor vliegers om veilig en snel te kunnen landen op moeilijk begaanbare plekken.
C. De HWIC is een verplicht onderdeel voor elke helikoptervlieger en gaat dieper in op het gebruik van wapens.
D. De HWIC leidt loadmasters op en gaat dieper in op het gebruik van boordwapens.

Foto: sergeant Jasper Verolme

Vraag 3

Frisian Flag! Twee weken lang is het voor een kleine duizend deelnemers ‘Train as you fight’. Het draait voornamelijk om oefenen in grote formaties (jacht)vliegtuigen en helikopters. Er doen zeven landen mee. De meeste toestellen staan gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden.

Wat was dit jaar een primeur voor Frisian Flag?

A. Voor het eerst doen onze F-35’s mee.
B. Er doen meer deelnemers mee dan voorgaande jaren.
C. Door de Russische inval in Oekraïne wordt de oefening verlengd.
D. De oefening vindt na vier jaar eindelijk weer plaats. (Door corona werd drie keer overgeslagen).

Foto: sergeant-majoor Mike de Graaf

Vraag 4

Zo’n 30.000 militairen trekken in maart samen op voor oefening Cold Response in Noorwegen. Het Cougar-detachement meldt zich met twee helikopters op Zr.Ms. Rotterdam. Ook een NH90-detachement is in Noorwegen, aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Er doen vijftig schepen mee en daarmee is dit het grootste NAVO-vlootverband in dertig jaar dat in het Arctische gebied opereert.

Hoeveel landen doen mee aan Cold Response?

A. 17
B. 21
C. 27
D. 31

Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Vraag 5

Zijn omvang en lange rotorbladen maken het lastig om met een Chinook in de bergen te manoeuvreren. Ook dit jaar is er weer een High Blaze. Deze training maakt beginnend personeel vertrouwd met bergvliegen. Tegelijk worden oudgedienden weer op scherp gezet. Naast vijf nieuwe Chinooks doen vier Cougars en vijf Apaches mee.

Waar vindt High Blaze plaats?

A. In het Zwitserse Graubünden
B. In de Franse Alpen
C. In de Oostenrijkse Kalkalpen
D. In de Italiaanse Dolomieten

Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

Vraag 6

Colorado Springs is in de zomer drie weken lang het oefengebied van 336 Squadron. Tijdens Mountain Bull worden alle aspecten van tactisch luchttransport met de C-130 geoefend. Dat gebeurt samen met special operations forces en militairen van 11 Luchtmobiele Brigade.

336 Squadron focust zich steeds meer op tactisch luchttransport. Wat houdt dit in?

A. Para- en cargodrops
B. Nachtvliegen en laagvliegen
C. Landen op dirtstrips in gebieden waar een hoge dreiging is
D. Al het bovenstaande

Foto: Defensie Helikopter Commando

Vraag 7

Chinooks en luchtmobiele troepen zijn een vaste combinatie, maar het was al even geleden dat een compleet bataljon met de toestellen trainde. De afgelopen jaren was dat beperkt tot compagniesniveau. Tijdens Falcon Stoter wordt dit najaar een volledig infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade ingezet om samen te trainen met onze helikopters.

Waar dankt de oefening zijn naam ‘Falcon Stoter’ aan?

A. De valk is het symbool van de Luchtmobiele Brigade. Stoters is de bijnaam van de Apaches die de Chinooks in deze oefening beveiligen.
B. De valk staat voor oefeningen die samen gedaan worden met het Defensie Helikopter Commando. Luchtmobielers en luchtmachters vormen samen de stoters.
C. De valk is het symbool van de Luchtmobiele Brigade. Het bataljon dat is ingezet is 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Stoters dus.
D. Alle oefeningen van de Luchtmobiele Brigade beginnen met Falcon. Stoter is een toevoeging die random wordt gekozen. De beginletter van het tweede woord moet wel altijd alfabetisch volgen op de eerste letter van het tweede woord van een vorige oefening. (Snap je het nog?) In dit geval moest het dus beginnen met een ‘s’.

Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

Vraag 8

Een enorme rij helikopters op de vliegstrip van de Luitenant-generaal Bestkazerne. In november vindt de grootste luchtmobiele oefening in twintig jaar plaats: Falcon Autumn. Er doen duizend militairen mee en helikopters uit Nederland, Polen en de Verenigde Staten.

Hoeveel helikopters doen mee aan Falcon Autumn?

A. 10
B. 25
C. 35
D. 40

Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Vraag 9

F-35’s van Italië, de Verenigde Staten en Nederland nemen begin november deel aan Falcon Strike. Deze oefening vanaf de Italiaanse basis Amendola staat in het teken van de integratie van 5e generatie gevechtskracht. Het is niet voor het eerst dat de Koninklijke Luchtmacht vanaf Amendola vliegt.

Tijdens welke operatie vlogen Nederlandse F-16’s vanaf deze Italiaanse basis?

A.  Deny Flight
B.  Kosovo Force
C.  Deliberate Force
D.  Allied Force