Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

Van Ingen nieuwe Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten

Generaal-majoor Dick van Ingen is met ingang van 1 juni de nieuwe Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Hij volgt Elanor Boekholt-O’Sullivan op. Zij gaat vanaf die datum aan de slag als Plaatsvervangend Directeur-Generaal Beleid en wordt daarvoor bevorderd tot luitenant-generaal.

Van Ingen neemt op het hoofdkwartier van het Commando Luchtstrijdkrachten de taken van de chef-staf op zich. Daarnaast treedt hij op als waarnemer en vervanger als de commandant niet beschikbaar is. Zijn huidige functie als Directeur Veiligheid bij het Directoraat-Generaal Beleid vervulde hij sinds november 2020.

De generaal-majoor begon zijn officiersloopbaan bij de geleide wapens. Hij vervulde binnen de luchtmacht vervolgens diverse operationele en staffuncties. Daarna was hij onder meer directeur Integraal Beleid op de defensiestaf en had hij het commando over de luchtverkeers- en luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw-Milligen. In die periode werd hij uitgezonden naar Mali, waar hij contingentscommandant was van het Nederlandse Minusma-detachement. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Legion of Merit voor commodore Herber

Voor zijn werk als defensieattaché in Washington werd commodore Paul Herber op 3 mei verrast met de Amerikaanse Legion of Merit medaille. Gedurende zijn plaatsing van 2017 tot 2021 spande Herber zich in voor een goede Amerikaans-Nederlandse samenwerking.

De commodore kreeg de onderscheiding toegekend door de President van de Verenigde Staten. De eer deze op te spelden was aan de Amerikaanse defensieattaché in Nederland, captain Jennifer Mills. Herber is momenteel Assistant Director bij het Joint Air Power Competence Centre in het Duitse Kalkar.

Het ‘Legioen van Verdienste’ is in 1942 ingesteld en wordt toegekend voor uitzonderlijke verdiensten tijdens het op voortreffelijke wijze uitoefenen van taken en prestaties. De medaille wordt toegekend aan Amerikaanse militairen en aan militairen en politieke leiders van bondgenoten. Foto: Ministerie van Defensie

Tweede luitenant Irina Tziamali wint scriptieprijs

Met haar onderzoek naar gendergerelateerde normbeelden op de KMA heeft tweede luitenant Irina Tziamali de Jan Gmelich Meijling-scriptieprijs gewonnen.

Tziamali onderzocht hoe het werken en leven is voor vrouwelijke militairen in de opleiding tot officier. Hoewel de afgelopen decennia veel is verbeterd, toont haar scriptie aan dat de cultuur er nog steeds sterk ‘mannelijk’ is. Bewustwording en dagelijks informeel verzet als antwoord daarop blijken belangrijke stappen naar verbetering, concludeert ze.

Volgens de jury is haar scriptie van belang voor vernieuwing binnen de eigen organisatie. Ook heeft haar onderzoek maatschappelijke meerwaarde in het publieke domein.

Tziamali liet de zware concurrentie achter zich. Zo stuurden de politieacademie, TU Delft en UTwente en het NL Instituut Publieke Veiligheid scripties in. Luchtmachtkapitein Laurens Jonkheijm (student aan de TU-Delft) werd met zijn masterthesis scriptie tweede. Hij schreef het onderzoek ‘Predicting helicopter damage by drones’.

De Jan Gmelich Meijling-scriptie wordt sinds 2016 uitgereikt. Doel is het bevorderen van actueel en relevant onderzoek in het belang van de publieke veiligheid. Gmelich Meijling heeft veel betekend voor Defensie. De voormalige staatssecretaris van Defensie begon als marineofficier en had daarna een lange bestuurlijke loopbaan. Hij was onder meer burgemeester van marinestad Den Helder. Ook was hij voorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. Foto: NIVD

Prijs scriptie

Herinneringsmedaille Internationale Missies publiekelijk uitgereikt

Veertig luchtmachters ontvingen deze maand de Herinneringsmedaille Internationale Missies. De meesten kregen deze uitgereikt in de Brabanthallen te Den Bosch ten overstaan van familie, partners en vrienden. De gedecoreerden namen allemaal minimaal dertig dagen aaneengesloten deel aan een vredesinzet.

Het was de eerste keer sinds de coronacrisis dat er weer een grote medaille-uitreiking met publiek plaatsvond. Ook zo’n 850 militairen van de landmacht, marine en marechaussee mochten de onderscheiding in ontvangst nemen. Dat gebeurde verspreid over twee dagen. Het waarderingsteken werd uitgereikt door defensieminister Kajsa Ollongren, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots.

De gedecoreerde luchtmachters namen deel aan dertien missies in het Midden-Oosten, Afghanistan en (Oost-)Europa. Met deze medaille en ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. Ook het thuisfront werd daarbij niet vergeten. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvingen zij een draagspeld in de vorm van een anjer. Kinderen kregen een speciale kindermedaille. Foto: sergeant Cinthia Nijssen

Structureel vijf miljard euro extra voor Defensie

Het kabinet investeert structureel vijf miljard euro extra in Defensie. Daarmee gaat het Defensiebudget zo’n veertig procent omhoog ten opzichte van de begroting van 2022. Dat staat in de Voorjaarsnota die op 20 mei werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

De extra investeringen volgen uit zowel het coalitieakkoord als de Voorjaarsnota. Het betekent dat Nederland in 2024 en 2025 voldoet aan de twee procent bbp-norm voor de NAVO. In de Tweede Kamer leeft brede steun voor de extra investeringen.

De minister en staatssecretaris van Defensie presenteren binnenkort de Defensienota. Daarin maken ze duidelijk hoe ze het geld de komende jaren willen besteden. In het coalitieakkoord is structureel een half miljard euro gereserveerd voor nieuwe arbeidsvoorwaarden en het loongebouw voor militairen.

Reünie Joint Meteorologische Groep

In september bestaat de Joint Meteorologische Groep (JMG) op Vliegbasis Woensdrecht dertig jaar. Het huidige personeel viert dat graag samen met voormalig personeel van de Joint en de Luchtmacht Meteorologische Groep op zaterdag 10 september 2022 tussen 10.00 en 16.00 uur.

Iedereen is welkom om zijn of haar gezin mee te nemen. Voor dit jubileum worden verschillende activiteiten georganiseerd op de vliegbasis. Zo is er een vliegdemo met Grasshoppers en ook de brandweer en hondensectie geven een demonstratie. Verder wordt er een rondleiding door de weerkamer gegeven, kan er op de klimtoren geklommen worden en is er een survival-luchtkussen en draaimolen voor de allerjongsten. Ook is er een static show met onder meer de TacMet en radar, het Hawk-luchtafweersysteem en het luchtdoelkanon 40L7, de Alouette A301 en een F-16 en de brugsimulator van de marine.

Opgeven kan tot 10 juli 2022 door te mailen naar KMSL.Stafbureau.JMG@mindef.nl.

Reünie Reserve Officier Luchtmacht lichting 82-9

Veertig jaar geleden startte ROLM 82-9, ofwel Reserve Officier Luchtmacht lichting 82-9, aan de opleiding Officier Kort Verband Vrijwilliger. Een van de collega’s, Fons Beckers, heeft het voornemen een reünie in het najaar te organiseren. Ben of ken je iemand uit deze lichting en wil je graag naar de reünie? Neem dan contact op met Fons Beckers via p.a.beckers@gmail.com. Ook het kader is van harte welkom. De datum en locatie zijn nog niet vastgesteld.