Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

Reünie Luva 2021 uitgesteld

De jubileumreünie van de Luchtmacht Vrouwenafdeling (Luva) is verplaatst van 30 oktober 2021 naar 9 april 2022.

Het Comité Reünie Luva nam deze zomer dit besluit wegens de onzekerheid over de coronamaatregelen van de overheid na 20 september. De leden vonden het onwenselijk om op korte termijn mogelijk de reünie te moeten afgelasten. Bekijk voor meer info de website www.luvareunie.nl. Foto: uit collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Gamers gezocht voor Esports Challenge

In november staat de tweede editie van de KM Esports Challenge 2021 gepland. De naam van het spel dat wordt gespeeld is Call of Duty Warzone. Iedereen die bij Defensie werkt, kan zich hiervoor inschrijven; kom jij uit voor de luchtmacht?

De KM Esports Challenge 2021 bestaat in totaal uit vier voorrondes en een finale. De online voorronde voor de luchtmacht is op 23 november. Die van de andere defensieonderdelen vinden plaats op 16 (marine), 18 (landmacht) en 25 (Marechaussee) november. Ze worden live uitgezonden. De finale is op 27 november.

Schrijf je, met jouw team (trio’s), in voor de voorronde via www.kmec.nl. Dit kan met een mindef e-mailadres. Je ontvangt vervolgens een aantal e-mails met extra informatie. Mocht je (nog) geen team hebben, dan kun je via Discord, een bekend communicatieplatform voor gamers, op zoek gaan naar medespelers.

Nieuwe commandant 298 Squadron

Op 23 september droeg luitenant-kolonel Niels van den Berg het commando over 298 Squadron over aan zijn ranggenoot Jeroen Peterse.

De nieuwe commandant was hiervoor Sectiehoofd Chinook bij de Afdeling Helikopter Operaties op de Staf CLSK. Van den Berg vervolgt zijn carrière als Hoofd Transitieteam Defensie Helikopter Commando.

Boekholt nieuwe Directeur Projecten DMO

Kolonel Harold Boekholt wordt per 1 december 2021 de nieuwe Directeur Projecten bij de Defensie Materieelorganisatie (DMO). Dat gebeurt onder gelijktijdige bevordering tot commodore. Als Directeur Projecten krijgt hij de leiding over alle Defensiebrede (inter)nationale materieelprojecten van DMO. Boekholt volgt commandeur Dick Kreiter op.

De functie brengt aanzienlijke bestuurlijke en politieke zichtbaarheid met zich mee. Dat geldt binnen Defensie, maar ook richting industrie en kennisinstituten. Onderhandelingsvaardigheid, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen zijn onmisbaar in een omgeving met tegengestelde belangen en veel externe invloeden. Doorslaggevend voor de keuze voor Boekholt is zijn ervaring in het operationele, operatie-ondersteunende, plannen en materieel-logistieke domein. Daarnaast telden zijn betrokkenheid bij projecten op het gebied van bedrijfsvoering en strategie en zijn stijl van leidinggeven. Foto: Defensie

Duits erekruis in goud voor C-LSK

Tijdens zijn bezoek aan de Weapon Instructor Course (WIC) op Leeuwarden afgelopen 30 september verraste de Duitse luchtcommandant luitenant-generaal Ingo Gerhartz zijn Nederlandse evenknie met het ‘Erekruis van de Bundeswehr’ in goud. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt ontving de onderscheiding als beloning voor de goede samenwerking tussen de twee luchtmachten.

“Het is voor ons ontzettend belangrijk om de samenwerking en integratie met de Nederlandse luchtmacht te houden”, zei Gerhartz. “We zijn collega’s, bondgenoten, vrienden. Ondanks of juist dankzij het feit dat we met verschillende toestellen vliegen, moeten we met elkaar geïntegreerd blijven zodat we nu en in de toekomst gezamenlijk kunnen blijven optrekken.”

De Duitse en Nederlandse luchtmacht zijn op verschillende niveaus nauw met elkaar verbonden. Het European Air Transport Command op Vliegbasis Eindhoven is daarvan een voorbeeld. Dit internationale hoofdkwartier plant de inzet van militaire luchttransportmiddelen en het bijtanken in de lucht voor de deelnemende landen. Daarnaast werken de landen samen bij de opbouw en inrichting van de A330 MRTT-vliegtuigenpool voor tank- en transportvliegtuigen in NAVO-verband. Ook zorgen ze gezamenlijk voor het trainen en opleiden van vliegers en vliegende eenheden. De landen namen beiden deel aan de WIC. Foto: sergeant Jasper Verolme

Luchtmachtvrijwilliger ontvangt Koninklijke onderscheiding

Eerste-luitenant b.d. Huub Hagemeijer werd op 28 september benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd door de burgemeester van Uden uitgereikt op de Vliegbasis Volkel.

Hagemeijer ontving de onderscheiding vanwege zijn grote en jarenlange vrijwillige inzet bij onder meer de Korporaals- en Onderofficieren Voetbalclub Vliegbasis Volkel, waarvan hij 25 jaar voorzitter was. Ook was hij er wedstrijdcoördinator en medeorganisator van verschillende activiteiten, toernooien en ledenvakantiereizen. Verder begeleidde hij de fusie met de tweede voetbalclub van de basis, en zette zich in voor een correcte (financiële) afhandeling bij de opheffing van de club.

Verder is Hagemeijer tot op de dag van vandaag vrijwilliger bij de Wedstrijdsport Koninklijke Luchtmacht (sinds 2000). Hij is de kartrekker van deze actieve club ex-militairen. Ook is hij sinds 2012 tot op heden bestuurslid van de Contactgroep Postactieven Koninklijke Luchtmacht regio Volkel (met zo’n zeshonderd leden). Hagemeijer organiseert activiteiten, contactmiddagen en reisjes. Daarnaast coördineert hij de inschrijvingen en onderhoudt het contact met Vliegbasis Volkel voor de facilitaire zaken. Zijn inzet is hierbij van grote waarde en een stimulans voor anderen om naar de oudere medemens om te kijken. Foto’s: Henk van Dijk

Postume onderscheiding Engelandvaarder Heijblom

Sergeant der Marine Luchtvaartdienst Janus Heijblom ontving op donderdag 19 augustus postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis. Zijn neef Ad Heijblom nam het in ontvangst uit handen van generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar, commandant van de Nederlandse Defensie Academie. Dat gebeurde in de Waalse Kerk in Breda.

De Engelandvaarder vluchtte in 1942 uit Ulvenhout omdat hij arbeidsdienst bij de Duitse Rijkspost wilde ontlopen. Na een barre zwerftocht en periodes van gevangenschap in Frankrijk en Spanje stapte hij in het Zuid-Spaanse Cadiz op de boot naar Engeland. Hij sloot zich daar aan bij de marine, volgde een opleiding tot boordschutter en maakte bijna vijftig bombardementsvluchten. Aan het einde van de oorlog, op 2 mei 1945, liep Heijblom met een collega op een mijn in Duitsland en overleed ter plekke. Uitgerekend op 5 mei, Bevrijdingsdag, is hij begraven in Ulvenhout.

In 1943 kreeg Heijblom als Engelandvaarder in Londen al een Kruis van Verdienste uit handen van koningin Wilhelmina. Maar hij had - postuum - ook recht op het Mobilisatie-Oorlogskruis. Waarom dat niet was uitgereikt, was onduidelijk.

De Bredase journalist Rob Ouwerling dook in het leven van Janus Heijblom. Hij wilde er een boek over schrijven, maar overleed in 2013. De neven Ad en Chiel Heijblom pikten het op. Met hulp van kapitein Mark Boon, tevens verbonden aan de Oorlogsgravenstichting, kwamen ze erachter dat er sprake was van een administratieve fout. Janus had wel degelijk recht op zijn kruis en het verzoek tot een postume uitreiking werd gehonoreerd. Waarna corona voor nieuwe vertraging zorgde. Maar nu was het dan eindelijk zo ver. “Janus krijgt wat hij verdient”, aldus kapitein Mark Boon. “Want het is niet vanzelfsprekend om een held te zijn. Het is aan ons om dit verhaal van Janus te blijven vertellen.”
Dat gebeurt ook. De Bredase publicist Wim Adriaansen ging aan de slag met de ordners en een plastic tas vol aantekeningen van Rob Ouwerling en bracht in 2020 het boek ‘Janus Heijblom, boordschutter’ uit. Ook houdt de Bredanaar lezingen over deze Ulvenhoutse oorlogsheld. Foto’s: Defensie

Erepenning voor Willem Helfferich

Na 42 jaar hoofdredacteurschap van het magazine Onze Luchtmacht van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Luchtmacht’ legde Willem Helfferich vorig jaar zijn functie neer. Als dank voor zijn inzet en ambassadeurschap kreeg hij op 7 oktober uit handen van Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt de Erepenning Koninklijke Luchtmacht uitgereikt.
Luyt: “Een vooraanstaand ambassadeur met zijn nimmer aflatende enthousiasme en schijnbaar onvermoeide inzet hebben in een belangrijke mate bijgedragen aan de bevordering van kennis over het maatschappelijk belang en aan de goede naam van de Koninklijke Luchtmacht.”

Voor vele collega’s is Helfferich een bekend gezicht. Bij vrijwel ieder evenement en persmoment, in zowel binnen- als buitenland, was de hoofdredacteur aanwezig om luchtmachters het hemd van het lijf te vragen en om foto’s te maken van het materieel.

In het afscheidsinterview in Onze Luchtmacht van december 2020 werd Helfferich gevraagd wat zijn hoogtepunten waren in de afgelopen 42 jaar. “Dat is lastig te zeggen”, reageerde hij. “Al is wel één constante te benoemen. Luchtmachtmensen zijn van hoog tot laag heel enthousiast over hun werk. Of ik nu met mensen aan de top sprak zoals Dick Berlijn of met basiscommandanten, vliegers en technici; iedereen was even enthousiast. Het was nooit zo dat iemand geen zin had om ergens iets over te vertellen. Dat vond ik zo leuk bij de luchtmacht.” Foto links: sergeant 1 Jan Dijkstra; rechts: Mike de Waal

Reünie Joint Meteorologische Groep

Volgend jaar september viert de Joint Meteorologische Groep (JMG) op Vliegbasis Woensdrecht haar dertig jarig jubileum. Het huidige personeel viert dat graag samen met voormalig personeel van de Joint en de Luchtmacht Meteorologische Groep op zaterdag 10 september 2022 tussen 10.00 en 17.00 uur.

Iedereen is welkom om zijn of haar gezin mee te nemen. Er worden voor die dag speciaal bezienswaardigheden en activiteiten in relatie tot het weer georganiseerd. Voor meer informatie of om uw aanwezigheid op te geven, kunt u mailen naar KMSL.Stafbureau.JMG@mindef.nl.