Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto sergeant Aaron Zwaal

Leestijd: 4 minuten

Ver buiten de landsgrenzen, bij een ander krijgsmachtdeel, een overheidsinstelling of in het bedrijfsleven: luchtmachters zetten zich overal in voor Defensie. In deze rubriek vertellen zij over hun bijzondere plaatsing.

Wie:
majoor Wilco van den Berg (53)

Functie:
Ketenmanager Dienstencentrum Human Resources (DC HR) bij het Defensie Ondersteuningscommando

Standplaats:
Enschede

Avontuurlijke personeelsfunctionaris

Een gestructureerd mensen-mens die met enige regelmaat buiten zijn comfortzone stapt, zo kunnen we Wilco van den Berg eigenlijk wel omschrijven. Of: een avontuurlijke personeelsfunctionaris. Een interessante tegenstrijdigheid. “Als kind zat ik graag in de modder of de zandbak en bouwde ik hutten. Ik was helemaal niet schoon en gestructureerd”, memoreert hij op de vraag of ‘het er altijd al inzat’. “Dat kwam pas vanaf de middelbare school.”

Het lijkt erop dat hij in Defensie zijn perfecte werkgever vond. Van den Berg begon er in ’87 als landmacht administrateur, maar dan bij de luchtmacht. “Daar hadden ze toen nog geen administrateurs, dus werden er landmachters voor ingehuurd.” Zijn plaatsing: het Korps Luchtmacht Staven, zoals dat destijds heette, in Den Haag.

Het besluit om het DC HR in Enschede te vestigen kwam deels voort uit de eis om de werkgelegenheid in de regio te behouden na de sluiting van Vliegbasis Twente.

Individuele uitzending

Daarna ging hij niet terug naar de landmacht, maar verruilde zijn groene pak voor het luchtmachtblauwe. Hij besefte toen al: ik ben zélf verantwoordelijk voor mijn eigen loopbaan. De luchtmachter koos ervoor om driemaal individueel op uitzending te gaan: één missie op de Balkan (Bosnië en Herzegovina) en twee missies in Afrika (Zuid-Soedan en Mali). “Ik ben militair, op uitzending gaan hoort erbij vind ik. Bovendien is het mooi om te doen.” Ook bekleedde hij verschillende functies in het P&O domein. Zo werkte Van den Berg op Vliegbasis Soesterberg, gaf hij les op het Opleidingscentrum Logistiek in Bussum en werkte hij op de staf in Den Haag. Telkens verhuisde hij zijn werk achterna; woonde in Rijswijk, Veenendaal, Zoetermeer, Maarssen en nu dus in Enschede.

Enorme uitdaging die je weinig tegenkomt

Als ketenmanager van de twee kennisketens ‘Aanstellen, Ontslag en Personeelsadministratie’ en ‘Dienstverband, Opleiden en Uitzenden’ geeft de majoor leiding aan 48 medewerkers. Een enorme uitdaging die je in het P&O-vakgebied weinig tegen komt binnen Defensie, volgens Van den Berg. Hij werkt met burgers, militairen, mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden en met verschillende achtergronden. Bovendien zijn de standplaatsen van de medewerkers verspreid over de locaties Enschede en Utrecht. “Alle kleuren militair pak kom je hier tegen, maar ook burgers die er al vijftien jaar werken en mensen die tot voor kort nog in de burgermaatschappij werkten. Het geeft mij voldoening als de samenwerking onderling en tussen de verschillende kennisketens goed gaat en als mijn medewerkers lekker in hun vel zitten. Ik probeer daar een actieve bijdrage aan het leveren door hen te coachen en naar ze te luisteren. Ik ben een mensen-mens.”

Met mensen omgaan, ze aansturen en coachen, vindt Van den Berg één van de mooiste kanten van zijn baan.

Erg dynamisch

De bedrijfscultuur is er vrij informeel. Al snel wordt iedereen bij de voornaam genoemd. “Voor landmachters is dat vaak wel even wennen, die zijn toch iets meer van de rangen en standen dan bijvoorbeeld luchtmachters.” De verscheidenheid aan collega’s, het defensiebreed zaken doen en de betrokkenheid bij beleids- en arbeidsvoorwaardelijke zaken van de Hoofddirectie Personeel (HDP) maken de functie volgens de majoor erg dynamisch. “Niet per se mooier of leuker dan elders, maar door de brede blik wél erg interessant”, oordeelt hij.

Vertaalslag maken en nieuw beleid implementeren

Het DC HR voert onder andere de afspraken uit die Defensie en de bonden met elkaar maken. Dat blijkt weleens een uitdaging. “Wij dienen het nieuwe beleid te implementeren en na te leven zoals Defensie en de bonden zijn overeengekomen. Maar soms is dat letterlijk niet uitvoerbaar of botst het met andere regelgeving van dat moment en moeten er eerst zaken aangepast worden. Daarover denk je mee en heb je tot bepaalde hoogte invloed op. Dat geldt ook voor het herinrichten van bepaalde HR-processen, zodat je het beleid ook daadwerkelijk kúnt uitvoeren.”

Van den Berg zou zijn functie zeker aan anderen aanraden, bijvoorbeeld aan P&O-adviseurs. “Treed eens buiten je comfortzone, ga die leidinggevende rol en defensiebrede uitdaging aan”, roept hij denkbeeldig tegen hen. Het einde van zijn functietermijn is immers in zicht en een opvolger is nog niet gevonden.

Momenteel werkt een handjevol luchtmachters bij het DC HR. Naast Van den Berg geven een burger- en een marechausseecollega leiding aan de vijf kennisketens waarin de 18 HR-processen zijn verdeeld.

Nieuwe uitdaging

Ondertussen kijkt de majoor zelf alweer naar zijn nieuwe uitdaging. In oktober vertrekt hij opnieuw naar Mali voor zes maanden. Ditmaal gaat de luchtmachter een analistenfunctie vervullen op het hoofdkwartier van de Europese Trainingsmissie (EUTM) in de stad Bamako in Mali. “Bij OPCEN (operatiecentrum van de luchtmacht, red.), waar de uitvraag voor uitzendingen binnenkomt, had ik aangegeven dat ik graag weer op uitzending wilde. Ik heb er enorm veel zin in.”

Ook het daarop volgende avontuur staat al gepland: een plaatsing van drie jaar in Zweden als genderspecialist van de NAVO. Van den Berg vindt er vast ook die prachtige buitenomgeving als waar hij Twente zo om roemt.

Enschede ligt dan wel in een uithoek van het land, maar wel in een prachtige omgeving. Hardlopen, mountainbiken en zwemmen doet Van den Berg er graag. “Het is hier zoveel rustiger en relaxter dan in de randstad.” Foto’s: uit privé-archief