Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

Commando AOCS NM overgedragen

De commandant van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM), kolonel Marco Zeemeijer, droeg op 2 juni het commando over. Niet aan zijn directe opvolger, maar eerst aan de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. Hij droeg daarna de verantwoordelijkheid over aan de commandant van het Air Combat Command in oprichting (ACC i.o.), commodore Johan van Deventer. AOCS NM is daarmee het eerste onderdeel van het toekomstige ACC dat geen kolonel meer heeft als basiscommandant.

Omdat het AOCS NM uiteindelijk onder het ACC komt te vallen, is besloten om geen nieuwe commandant meer aan te stellen. De commandant van het ACC i.o. zal de taken en bevoegdheden van de basiscommandant van het AOCS op zich nemen. In de toekomst zal dit ook op de Vliegbases Volkel en Leeuwarden gebeuren. Voor de dagelijkse bedrijfsvoering op het onderdeel blijft de Chef Staf van AOCS NM verantwoordelijk. Hij staat in nauw contact met de commandant van het ACC i.o. Voormalig commandant Zeemeijer vertrekt naar een nieuwe functie bij het NAVO-Hoofdkwartier Allied Joint Force Command Brunssum. Foto’s: Jarno Kraayvanger

Commando-overdracht KMA

Kolonel Gerbe Verhaaf droeg op 9 juni het commando over de Koninklijke Militaire Academie (KMA) over aan zijn ranggenoot Rene Baksteen. Verhaaf wordt Hoofd Bureau Reservisten en Samenleving in Den Haag.

De nieuwe commandant sprak zich nadrukkelijk uit voor verdere modernisering en waarschuwde ervoor anders irrelevant te worden. “Onze behoeftestellers landmacht, luchtmacht en marechaussee vragen meer flexibiliteit in onze opleidingen. Vanuit dat perspectief wordt de noodzaak om de KMA te moderniseren van hoog tot laag gevoeld. Als we niet samen die handschoen oppakken, dan vervaagt de KMA in de dynamische omgeving en snel veranderende wereld en lopen we het risico onze relevantie kwijt te raken.” De KMA is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Foto: Phil Nijhuis

Onderscheiding ISIS-strijd voor jachtvliegers

Vanwege hun aandeel in de strijd tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië kregen 87 Nederlandse F-16 vliegers de prestigieuze Amerikaanse Air Medal. Zo’n vijftig van hen ontvingen op 4 juni de medaille tijdens een gecombineerde ceremonie op Vliegbasis Leeuwarden en Volkel. Nooit eerder werd deze buitenlandse blijk van waardering in Nederland op zo’n grote schaal uitgereikt.

Nederland ondersteunde tussen 2014 en 2018 in de anti-ISIS-coalitie Koerdische en Iraakse troepen op de grond. Tijdens close air support-missies bombardeerden de F-16 vliegers ISIS-doelen in Irak en Oost-Syrië. Ook vielen Nederlandse F-16’s doelen aan als commandoposten, voertuigen, hoofdkwartieren en munitieopslaglocaties. In totaal klokten de Nederlandse vliegers zo’n 15.000 vlieguren in meer dan 3.000 operationele vluchten.

De Air Medal die de vliegers kregen, bestaat sinds 11 mei 1942. De onderscheiding wordt toegekend voor verdienstelijke prestaties tijdens luchtgevechtssorties. Met het uitreiken van de onderscheiding bedanken de Amerikanen de Nederlandse vliegers voor hun bijdrage aan de strijd tegen ISIS. “Het is een mooie erkenning voor de inzet die we als vliegers hebben geleverd”, gaf hoofd operatiën Vliegbasis Volkel luitenant-kolonel Vincent Heling aan. “Uiteraard ben ik er erg blij mee, maar we moeten niet vergeten dat wij ons werk niet kunnen doen zonder ondersteunend en grondpersoneel. Zonder hen gaan wij de lucht niet in.” Foto’s: korporaal Gregory Fréni

Nieuwe applicatie voor melden voorvallen

Medewerkers van de luchtmacht kunnen onveilige situaties en (bijna)ongevallen voortaan melden via een nieuwe applicatie. Het zogeheten Safety Rapportage Systeem (SRS) werd vanaf eind mei gefaseerd binnen het CLSK uitgerold. Vanaf midden juni kunnen alle CLSK-onderdelen en in het buitenland geplaatste CLSK-medewerkers ervan gebruik maken.

SRS maakt het doen van meldingen eenvoudiger. Medewerkers kunnen een veiligheidsmelding rechtstreeks op de pagina https://srs.mindef.nl/ invoeren, of via het portaal van de Koninklijke Luchtmacht. De applicatie werkt het best in de internetbrowsers Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome. Een aparte melding maken in Peoplesoft is daarbij niet meer nodig. Bij zware voorvallen, gewonden of aanzienlijke schade (categorie 3 en 4) wordt na het indienen in het SRS de Peoplesoft-melding vanzelf aangemaakt. Een melding in het SRS kan ook anoniem.

Door zaken te melden, kunnen safety-afdelingen proactief tewerk gaan. Doel is het hebben van een veilige werkomgeving, waarbij rekening wordt gehouden met de operatie en het milieu. Het SRS helpt hierbij. Het nieuwe systeem is er daarom zeker niet alleen voor zware ongevallen. Het is de bedoeling dat alle (bijna) incidenten worden gemeld, bijvoorbeeld het lekken van olie of andere vloeistoffen. Hoe meer gemeld wordt, hoe beter inzicht er komt in ongewenste situaties en veiligheidsrisico’s.

Het SRS vervangt de vier bestaande formulieren Air Safety Report, Ground Safety Report, Technical Safety Report en Air Traffic Management Safety Report. Deze verdwijnen op korte termijn. Ook Sentinel kan per 1 juli niet meer gebruikt worden. Voor vragen kunt u terecht bij de lokale safety-afdeling of mail naar: safety.rnlaf@mindef.nl.

Herdenking Amerikaanse WOII-militairen Margraten

Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten werden op zondag 30 mei de Amerikaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Europa. Onder anderen Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legde bij de ceremonie een krans. Daarbij verzorgden elf muzikanten van het Orkest Koninklijke Luchtmacht de muzikale begeleiding. Aansluitend brachten vier F-16’s van de Vliegbasis Volkel een eresaluut door de zogenoemde missing man-formatie te vliegen. Daarbij verlaat één toestel de groep als symbool voor de gevallenen.

Elk jaar op de zondag voor Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden in Margraten de doden herdacht. Daarbij was dit jaar ook Amerika’s hoogste militair in Europa aanwezig, de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) generaal Tod Wolters.

Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland en de laatste rustplaats van 8.301 militairen. Zij sneuvelden bij de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Ruhrgebied. De begraafplaats ontstond eind 1944 toen de Amerikanen een plek zochten met het oog op de aanstaande opmars richting Berlijn. Daarbij werden veel slachtoffers verwacht, maar die wilde men niet begraven op vijandelijk grondgebied. Na de oorlog werden alle tijdelijke begraafplaatsen in Duitsland geruimd en de stoffelijke overschotten herbegraven in Margraten en Henri-Chapelle, ten zuidwesten van Aken in België. Foto links: Louis Meulstee; rechts: U.S. Embassy The Hague

Nederlandse missievlaggen Afghanistan in Nationaal Militair Museum

Na bijna twintig jaar onafgebroken inzet komt in juni een einde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Om dit te markeren, overhandigde Defensie op 24 juni twee Nederlandse missievlaggen aan het Nationaal Militair Museum. Eén wapperde vanaf 2015 tot juni dit jaar op kamp Marmal in Mazar-e-Sharif. Vanaf die basis opereerden de Nederlandse F-16’s van 2011 tot midden 2014. De andere vlag hing van 2006 tot 2010 op Kamp Holland in Tarin Kowt, Uruzgan, tijdens de ISAF-missie. Daar waren destijds de Nederlandse Apaches gestationeerd.

Na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 verklaarde de NAVO Artikel 5 van het handvest van de organisatie van kracht: een aanval op één van de leden, is een aanval op allen. Ook Nederland nam zijn verantwoordelijkheid. Het leverde met veel mensen, energie en geld een bijdrage aan meer veiligheid en stabiliteit in Afghanistan. De militaire inzet vroeg ook grote persoonlijke offers; 25 militairen kwamen om tijdens verschillende missies. Foto’s: sergeant Cristian Schrik; rechtsonder: sergeant-majoor Hille Hillinga