Personeelsnieuws

In memoriam

Op 22 november overleed Frank Borremans. Hij was als burger B1.1 F-16 vliegtuigonderhoudstechnicus werkzaam bij het 980 Squadron van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Borremans werd 56 jaar.

Op 10 december overleed kapitein-luitenant ter zee Jean-Pierre Vermeulen. Hij was stafhoofd Opleidingen bij het Defensie Helikopter Commando. Vermeulen werd 51 jaar.

Kosovaarse medaille voor F-16-vlieger Tankink

Kolonel Peter Tankink is op 9 december onderscheiden met de ‘Kosovaarse Orde van de Vrijheid’. De F-16-vlieger kreeg de medaille van de republiek Kosovo voor zijn bijdrage aan de vrijheid van het land. Hij ontving de onderscheiding op de Kosovaarse ambassade in Den Haag uit handen van ambassadeur Lirim Greiçevci.

Tankink staat ook wel bekend als ‘de man die een MiG neerschoot’. Dat deed hij in de vroege ochtend van 24 maart 1999 tijdens de 1e luchtaanval van operatie ‘Allied Force’. Hij vloog in een formatie van 4 F-16’s die het luchtruim moest schoonhouden van vijandelijke vliegtuigen zodat de aanvalsformatie van 40 toestellen haar werk kon doen. In het gebied bevonden zich 3 Servische MiG-29’s waarvan Tankink er 1 neerschoot onder aansturing van een E-3 AWACS.

Met deze ‘kill’ werd Tankink de enige niet-Amerikaan die dat lukte. Het was ook de eerste keer sinds WOII dat een Nederlandse vlieger een vijandelijk toestel neerschoot. Voor deze bijzondere actie kreeg hij in 2018 al het Vliegerkruis.

Tussen 1993 en 1999 werd Tankink 6 keer uitgezonden naar Italië. Nederlandse F-16’s vlogen daar eerst vanaf vliegbasis Villafranca en later Amendola boven het voormalig Joegoslavië. Hij werkt nu bij de Directie Operaties als Hoofd Operaties. In de eerste week van december werd ook luitenant-generaal b.d. van de landmacht Ton van Loon onderscheiden met eenzelfde Kosovaarse medaille. Ook Bill Clinton kreeg deze eerder uitgereikt. Foto: Defensie

Schulden? Zoek hulp!

Niemand praat graag over geldzorgen. Maar naar schatting heeft 1 op de 5 volwassenen in de burgermaatschappij een financieel probleem. 55% van de Nederlanders probeert deze problemen eerst zelf op te lossen. Maar soms zie je geen oplossing meer. Dan is het goed om te weten dat er hulp mogelijk is, ook binnen Defensie.

Defensie wil voorkomen dat haar medewerkers in een traject van gemeentelijke schuldbemiddeling komen. Stichting Burgerpersoneelsfonds (SBF) of andere sociale fondsen kunnen schulden overnemen en die omzetten in een renteloze lening. Als medewerker heb je dan voortaan nog maar met 1 partij te maken. Je betaalt zonder rente en kosten af volgens een vooraf afgesproken betaalschema. De lucht die dat geeft, is vaak al heel prettig.

Op de website burgerpersoneelsfonds.nl vinden burgers en militairen verschillende hulpmiddelen. Op de pagina sbf.kandoor.nl staat informatie over allerlei geldzaken. Burgermedewerkers kunnen ook altijd bij SBF terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel 06-26434212 of vul het contactformulier in op de website. Hierop staat ook een formulier om direct een renteloze lening aan te vragen. Militairen kunnen voor informatie of advies terecht bij de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BWM). Bel hiervoor naar het BMW-loket via 088-9505010 of stuur een mail naar BMWloket@mindef.nl. Contacten met SBF en BMW zijn vertrouwelijk. Gegevens worden nooit met Defensie gedeeld.