07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 12 | 2019

Desert Bull

Tactisch trainen met C-130 vanaf Yuma

x
Foto boven: bijna een kerstkaart, zo mooi, maar de inzet van flares heeft een zeer serieuze ondertoon bij tactisch vliegen.

Net als eind vorig jaar verhuisde onlangs vrijwel het gehele 336 Squadron voor de oefening Desert Bull naar Yuma Marine Corps Air Station. Met de heen en terug verplaatsing erbij, trainden de ‘Blackbulls’ in totaal liefst 4 weken, aangevuld met personeel van andere Eindhovense squadrons, en collega’s van de landmacht, marine en Amerikaanse strijdkrachten.

Op 21 november vertrekken drie C-130’s naar het zuiden van de Verenigde Staten, op de grens van Arizona en Californië. Daar begint op 25 november het vliegprogramma boven de uitgebreide ranges die rondom Yuma liggen. Het oefenen in het buitenland levert een grote trainingswaarde op voor alle afdelingen. Anders dan bij training in Nederland, is het verplaatsen van het materieel over een grote afstand alleen al een belangrijk oefenonderdeel, net als het uitrollen en instandhouden van diverse verbindingen.

In 2019 is de Hercules al 25 jaar in dienst bij de luchtmacht. En dat liet 336 uiteraard niet zomaar voorbijgaan. 1 van de 2 ‘korte’ C-130H’s kreeg begin dit jaar al een staartbeschildering die past bij zo’n jubileum. Foto: Joris van Boven

Tactisch

De training met de C-130’s is niet alleen voor 336 belangrijk, maar ook voor eenheden die daarmee vaak samenwerken. 11 Luchtmobiele Brigade levert para’s en Pathfinders voor het kiezen en veiligstellen van landingsterreinen en air traffic information. Ook Bevo reisde mee voor het voorbereiden van vrachtladingen voor de container delivery system (CDS) drops op verschillende hoogtes en GPS-gestuurde container drops vanaf grote hoogte. Ook zijn para’s van het Korps Mariniers en het Korps Commando Troepen meegereisd en tot slot is er de Defensie Paraschool die met dispatchers en jumpmasters alle sprongen in goede banen leidt.
De oefenterreinen rond Yuma lenen zich bij uitstek om flight en air crews onder gesimuleerde dreiging tactisch te trainen in combinaties van laag, ’s avonds en tactisch vliegen. Juist die aspecten die in Nederland lastig te beoefenen zijn. Op 15 december keerde het trio C-130’s weer terug op vliegbasis Eindhoven.

Meer zien? Krijg in onderstaande carrousel in 12 foto’s een impressie van de oefening.

Tekst: Arno Marchand
Foto's: korporaal Tim van Rijt