07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 04 | 2019

In de wolken met stagiairs

Gemotiveerd en met een frisse blik van buiten

Vraag van tevoren aan een collega of hij tijd heeft voor een stagiair en het antwoord is meestal nee. Niemand zit op extra werk te wachten. Maar wat als een stagiair juist werk uit handen neemt? Kolonel Marijke van der Krogt, hoofd afdeling Personeelsmanagement & Bedrijfsvoering van Staf CLSK, breekt een lans voor trainees. En 4 van hen vertellen hoog in de lucht over hun ervaringen.

Op een van de eerste zonovergoten dagen van 2019 helpen 4 jonge collega’s van de luchtmacht in een groen veld bij Zundert met het prepareren van de ‘bedrijfsballon’. Voor dit cadeautje moet wel even gewerkt worden. Vol met het gewicht gaan ze in de touwen om de nog koude ballon aan de grond te houden. Eenmaal in de lucht overheerst de stilte, af en toe onderbroken door het gebulder van de gasbranders en de verwonderende kreten van de ballonvaarders. De twintigers hebben allemaal een stageverleden bij de KLu en zijn opgegeven door hun stagebegeleiders, als dank voor hun inzet.

Voor het cadeautje moet wel even gewerkt worden.

‘Als je stagiaires binnenhaalt, krijg je veel cadeau’

Nieuwste ontwikkelingen

Van der Krogt is fan. “Als je stagiaires binnenhaalt, ongeacht het niveau, krijg je heel veel cadeau. Bijvoorbeeld leren wat er buiten Defensie gebeurt. Wij zijn niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, termen en middelen die gebruikt worden. Daar hebben wij geen tijd voor, omdat we gewoon moeten werken. In het onderwijs wordt die zoektocht naar nieuwigheden juist gestimuleerd”, vertelt ze in de luchtmachttoren in Breda. “En door die mensen binnen te halen ontdekken zij weer wat voor een gaaf bedrijf dit is. Dat kun je met een promofilmpje proberen, of vertellen, maar beter is het om ze het te laten beleven.”

Voormalig stagiairs Debie Heijmans en Dennis Slooters in een mandje op grote hoogte. Beiden werken inmiddels met veel plezier bij de luchtmacht.

Loopbaanpaden inzichtelijker

“Kom op, het is toch supertof om die heli’s en vliegtuigen te zien vliegen?” Projectmedewerker Human Resources (HR, personeelszaken, red.) Debie Heijmans (25) is duidelijk over haar keuze voor de luchtmacht. “Toen ik begon met mijn stage kende ik het bedrijf helemaal niet: niemand uit mijn directe omgeving werkte hier. Het beviel mij echter zo goed dat ik bijna 2 jaar lang fulltime werkzaam ben geweest als stagiaire en daarnaast mijn opleiding heb afgerond.” Het idee dat haar werk er toe doet, is voor haar belangrijk. “Ik werd constant uitgedaagd om met een betere aanpak voor HR-projecten te komen. Dit zorgde ervoor dat ik samen met mijn begeleiders producten heb neergezet waar de organisatie nu gebruik van maakt: denk aan het ontwikkelen en implementeren van het pre-MD-traject (zie de Vliegende Hollander 01-02, 2019) voor officieren en hoe 301 Squadron gericht de interne cultuur kan veranderen. Nu werk ik aan een project om loopbaanpaden bij het CLSK inzichtelijk te maken. Daarmee kunnen vakoudsten meer invulling geven aan strategische personeelsplanning.”

‘Het hele wereldje van de luchtmacht spreekt me aan’

Leidingen buigen

Dennis Slooters (25) houdt van serieus sleutelen. In het kader van zijn MBO-opleiding Vliegtuigtechniek liep hij 6 jaar geleden stage op Woensdrecht bij het onderhoud aan vliegtuigcomponenten. Hij maakte een goede indruk en kon als burgermedewerker direct bij de mechanische vliegtuigsystemen van het 981 Squadron blijven. “Ik was van mijn opleiding een van de weinigen die stage liep bij de luchtmacht”, vertelt Dennis. “Het hele wereldje spreekt me aan. Het is heel divers bij ons op de afdeling. De ene keer heb je een onderdeel van een F-16 in je hand, dan weer werk je aan de rotorhead van een Chinook. Ik ben specialist in leidingen buigen voor de F-16’s en ik zit bij de hydrazine vulploeg. Met hydrazine kan een F-16 bij het uitvallen van de normale brandstof nog enkele minuten manoeuvres maken om de kist aan de grond te zetten. Met een ploegje gaan we dan naar Gilze-Rijen voor het onderhoud aan de tanks van dit explosieve goedje. Mooi dat je dat kan oplossen, als burgers en militairen samen.”

De luchtmacht maakt goed gebruik van de afstudeeropdrachten van Femke Maas (links op linker foto) en Tessa Hofland.

Interne communicatie

Femke Maas (23) deed de opleiding Sportcommunicatie maar zag al snel dat dat niet de richting was die ze op wilde. “Mijn zus zat op de KMA en kwam elk weekend thuis met supervette verhalen. Ik stuurde een open sollicitatie en hoorde vrij snel dat ik op Volkel stage kon lopen bij de communicatieafdeling”, vertelt Femke, die over een paar maanden ook de KMA gaat doen om officier te worden. “Voor mijn afstudeeronderzoek onderzocht ik de interne communicatie binnen de vliegbasis, omdat daar klachten over waren. In korte tijd leerde ik heel veel mensen kennen omdat ik langs ging bij alle afdelingen met papieren enquêtes. Dat kostte veel verwerkingstijd maar er kwamen wel veel reacties op. Er bleek onder andere uit dat informatie van boven niet doorkwam. Mensen kwamen niet in de eetzaal terwijl daar de informatieschermen hangen. Het leuke is dat ik nu bezig ben het narrow casting-systeem uit te breiden naar meerdere locaties op de basis, naar aanleiding van mijn eigen onderzoek.”

Een zachte landing met de luchtmachtballon.

‘Van te voren had ik een beeld van Defensie als een harde organisatie’

Harde organisatie

Ook Tessa Hofland (25) kreeg de mogelijkheid om na haar afstudeeronderzoek bij de luchtmacht te blijven. “Gelukkig! Mijn onderzoek ging over het vormingsproces van burger tot militair. Van te voren had ik een beeld van Defensie als een harde organisatie. Dat veranderde totaal tijdens mijn stageperiode toen ik merkte dat de organisatie anders was en mij heel goed paste. We hebben besproken wat voor persoon ik ben en wat voor functie dicht bij me staat. Heel snel kwam daar vanuit mijn psychologische studieachtergrond duurzame inzetbaarheid uit. Wat hebben medewerkers nodig om lang en gezond door te kunnen werken? En hoe kunnen wij dat als organisatie faciliteren en mobiliseren? Ik denk dat daar binnen de luchtmacht veel winst te halen is, door onder andere meer bewustwording te creëren rondom fysieke én mentale gezondheid van medewerkers. Daar draag ik graag aan bij.”

Tekst: ritmeester Arthur van Beveren
Foto’s: sergeant-majoor Sjoerd Hilckmann