04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 04 | 2019

In Formatie

Personeelsnieuws

Mutaties opperofficieren

De huidige directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, generaal-majoor Onno Eichelsheim, wordt op 1 juli Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. In die functie volgt hij luitenant-generaal Martin Wijnen op die Commandant Landstrijdkrachten wordt. Brigadegeneraal Jan Swillens vervangt Eichelsheim op 13 juni als generaal-majoor.
Generaal-majoor Mario Verbeek neemt op 30 april het commando over het Defensie Ondersteuningscommando over van luitenant-generaal Emile van Duren die met leeftijdsontslag gaat. Verbeek die wordt bevorderd tot luitenant-generaal was Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Generaal-majoor Eric Schevenhoven wordt op 22 april de nieuwe PC-LSK. Schevenhoven was Directeur Plannen bij de Defensiestaf, een functie die op 8 april wordt overgenomen door commodore André Steur, die wordt bevorderd tot generaal-majoor. Steur bekleedde tot voor kort de stoel van Directeur Operaties bij het CLSK.

Social op de Bakermat 2019

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt op 1 juli de ‘Social op de Bakermat 2019’ gehouden. De kleinschalige, informele, bijeenkomst wordt voor het 4e achtereenvolgende jaar gehouden voor en door postactieve luchtmachters.
De organisatie, bestaande uit 5 oud-Soesterbergmedewerkers, begon met een ‘Social on the Runway’, die op de oude hoofdbaan 09-27 werd gehouden. Vorig jaar waren daarbij een kleine 100 oud-medewerkers aanwezig. Om de kosten tot het absolute minimum te houden, neemt iedereen zelf hapjes, snacks en drankjes mee.
Ook dit jaar wordt deze social weer op dezelfde manier georganiseerd. In goed overleg met de huidige eigenaar van de voormalige vliegbasis, het Utrechts Landschap, is wel besloten tot een andere locatie: Shelter 611 in de voormalige ‘Mid-West area’, die speciaal is ingericht voor evenementen. Om die reden is de naam dan ook aangepast naar ‘Social op de Bakermat’, waarbij de opzet ongewijzigd blijft: Oud-Soesterbergers die elkaar op informele wijze elkaar weer ontmoeten op de Bakermat.
Waar en wanneer: maandag 1 juli 2019 van 14.00-18.00 uur, Shelter 611 (bereikbaar via de Hertenlaan, Huis ter Heide). Opgave graag via de Facebookpagina ‘De Bakermat – groep van oud-medewerkers van de vliegbasis Soesterberg’ of per e-mail via PWE.Whittle@mindef.nl

En denk eraan: zelf een hapje en drankje meenemen!

Figuranten gezocht voor luchtmachtdramaserie Hoogvliegers

Dit voorjaar is een productieteam van Storytellers Film & TV B.V. begonnen met de opnames voor een dramaserie genaamd Hoogvliegers. Dat vertelt het verhaal van Rutger, Guus en Laila. Voor de opnames zijn de seriemakers op zoek naar luchtmachtmilitairen die willen figureren.
Tot en met eind juli 2019 wordt Hoogvliegers op meerdere vliegbases en locaties in binnen- en buitenland opgenomen. Zo staan er opnames gepland op de vliegbases en defensielocaties Tucson en Fort Hood (Amerika), Oostdorp, Leeuwarden, Centrum voor Mens en Luchtvaart, Woensdrecht, Koninklijke Militaire Academie, Eindhoven en Volkel (tijdens en na de Luchtmachtdagen).
Voor al deze locaties is Storytellers op zoek naar figuranten. “Het zou van ontzettend toegevoegde waarde zijn om figuranten op de set te hebben die daadwerkelijk werkzaam zijn binnen de luchtmacht”, aldus het productieteam. “Iedereen is welkom! Of je nu soldaat bent, onderofficier of officier. Want alleen jullie kennen de gebruiken, de bases en hebben de juiste uniformen.” Naast het figureren op de defensielocaties, zijn ook figuranten nodig voor niet-defensielocaties. “Dus ook familieleden of vrienden, van 18 tot 80 jaar, kunnen zich aanmelden.” Bij interesse e-mailt u naar figuratie@storytellersfilmtv.nl.
Hoogvliegers is vanaf eind 2019, elke vrijdagavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Oproep

Een zoekplaatje: In verband met een reünie van de Schoeverscursus in Lisse in 91/92, is de organisatie op zoek naar Aja van der Molen. Haar man werkte in die tijd in Den Haag bij Defensie, waarschijnlijk bij de luchtmacht. Zij zijn in die periode van Duinschoten in Noordwijkerhout naar 't Laantje in Noordwijk verhuisd. Waarschijnlijk zijn zij in 1993 naar Duitsland vertrokken.
Mocht iemand zichzelf of anderen hierin herkennen, neem dan contact op AnneMarie van Zanten-Hagendoorn op a-vanzanten@hotmail.com of 06-13399785.

KLu-detachement vrouwelijke veteranen

Tijdens de Nederlandse Veteranendag 2019 wordt een detachement gevormd voor het defilé met specifiek vrouwelijke veteranen van de luchtmacht. Dit detachement gaat bestaan uit zowel actief dienende (detco: kolonel Sylvia Babusch) als postactieve vrouwelijke veteranen (detco: majoor b.d. Stephanie Hulsman-Schipper). Het tenue voor actief dienende is (groen) werktenue.
Bij interesse schrijft u zich voor 1 mei in via het Veteraneninstituut: https://mijn.veteraneninstituut.nl, klik op evenementen, NL Veteranendag en inschrijven, bij lid van een vereniging kies ‘ja , kies dan CLSK en onder verenigingen LVV (Luchtmacht Vrouwen Veteranen). Voor aanvullende vragen: kolonel Sylvia Babusch (SM.Babusch@mindef.nl) en/of kapitein Ad Potters (AJM.Potters.01@mindef.nl). Na opgave neemt kolonel Babusch na 1 mei contact met u op met de details voor die dag.

Eerste ABC-brevetteringen

Majoors ing. ir. Roy Haanen en ir. Nick Heerink ontvingen op 27 maart het brevet Hogere Technische Bekwaamheid (HTB). Ze kregen dit namens de Commandant Luchtstrijdkrachten uitgereikt door luitenant-generaal ir. Emile van Duren.
Dit zijn de eerste brevetteringen die met een positief advies van de Commissie Academische Brevettering CLSK (ABC-Commissie) en een positief besluit van het Comité Functietoewijzing (COFT) zijn toegekend. Na slagen van de Advanced Air Power Course (AAPC) worden majoors toegelaten tot het Management Development van het Commando Luchtstrijdkrachten. Meer informatie over het traject Academische Brevettering CLSK vindt u op de MD-site van CLSK of in het artikel in de Vliegende Hollander nr. 1-2, januari-februari 2019. Foto: KLu

Solovlucht met MQ-9 Reaper

De 1e Nederlandse vliegers en sensor operators van het 306 Squadron maakten begin april voor het eerst een solovlucht met de MQ-9 Reaper. Dat gebeurde vanaf de Amerikaanse vliegbasis Holloman in New Mexico. Daar begonnen ze in december 2018 met hun opleiding voor het op afstand bestuurde toestel.
Nadat beide bemanningen eerder in de week slaagden voor hun examenvlucht, maakten ze daarna zonder instructeur een trainingsvlucht. Daarbij legden zij diverse doelen vast met zowel de elektro-optische camera’s als de radar. Tijdens de vlucht stonden ze in radiocontact met Forward Air Controllers op de grond die de beelden van de Reaper konden ontvangen. Volgens goed gebruik in de militaire luchtvaart trakteerden klasgenoten de bemanning na afloop van de solovlucht op een nat pak in de zogenoemde solovijver of watertank.
306 Squadron vliegt naar verwachting vanaf 2020 met eigen MQ-9 Reapers waarvan er 4 zijn besteld. Een crew bestaat uit een vlieger en een sensoroperator. Foto’s: 306 Squadron

Schietteam CLSK 3e op Open Belgisch Kampioenschap

Het Schietteam CLSK nam met een kleine delegatie begin april in Marche-en-Famene deel aan het Open Belgisch Kampioenschap Schieten. In het internationale klassement haalden de luchtmachters een mooie 3e plaats. Daarmee bleven zij de directe concurrentie, het schietteam KL en een team uit Luxemburg, voor.
In 5 stages werden de skills van 124 schutters, in teams van 4, op de proef gesteld. Bij zowel handvuurwapens als geweren werd gelet op de vaardigheden van de schutters in combinatie met de precisie en snelheid waarmee ze doelen moesten raken. Uiteindelijk haalden de luchtmachtschutters als enige Nederlandse team het podium.
Het Schietteam CLSK is nog steeds op zoek naar enthousiaste leden die affiniteit hebben met schieten. E-mail bij interesse naar de chef d’équipe op sfh.v.piekartz@mindef.nl.